Η αληθεια να λεγεται

Απαρατήρητα

Μπορεί στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Γερμανία» να μην ξυπνούν και τα θετικότερα των συναισθημάτων για εμάς τους Έλληνες δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα δεν είναι επί της παρούσης, ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο τρόπος που η Γερμανία επέλεξε να διαχειριστεί το ιστορικό της παρελθόν σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής είναι υποδειγματικός.
 
Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επίσκεψη της Άγκελα  Μέρκελ στην Αθήνα. Όταν στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιΐκο πολιτισμό», η γερμανίδα καγκελάριος αποκρίθηκε πως «έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών».
 
Εντάξει μπορεί να υπεξέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας ωστόσο δεν το έκρυψε κάτω από το τραπέζι, δεν το άφησε ασχολίαστο.
 
Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία, όποιος γερμανός πολιτικός παράγοντας όπου κι αν βρεθεί, σε κάθε αναφορά σπεύδει να ζητήσει συγγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες… 
 
Κι αν νομίζετε ότι είναι μικρό πράγμα αυτή η παραδοχή δεν έχετε παρά να στρέψετε το βλέμμα προς ανατολάς, όχι πολύ μακριά από εδώ, προκειμένου να διαπιστώσετε ότι τα ιστορικά «πάθη» είναι ικανά να πολώσουν και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις. Τ.Ο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.