Κακοκαιρια η πολιτικη κακοχειρια;

Ή όταν ο βασιλιάς είναι πλημμυρισμένος

Καλές οι διαπιστώσεις ετοιμότητας, τα συγχαρητήρια και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι ιθύνοντες… δεν διαφωνούμε ΑΛΛΑ μάλλον δείχνουν και μια κοντή μνήμη… τουλάχιστον από μεριάς πολιτικής διαχείρισης . Γιατί οι εικόνες και ο απολογισμός από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν είναι πρωτόγνωρος ούτε πρωτόφαντος. Ακόμη και σε περιπτώσεις που η βροχή ήταν μικρότερης ποσότητας από αυτή της Τετάρτης στη λίστα των πληγεισών περιοχών εμφανίζονται συνέχεια οι ίδιες περιοχές.
 
Επομένως ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα ημείς και υμείς για την έκταση των ζημιών και ούτε να αποδίδουμε τα δεινά μας δήθεν στην έκτακτη κακοκαιρία, στο πρωτοφανές ύψος της ποσότητας του νερού που έπεσε ή στο κακό μας ριζικό… Γιατί η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δείχνει ένα και μόνο πράγμα: πως η περιοχή βρίθει ελλείψεων. Γιατί πολύ καλές οι αναπλάσεις, οι κατασκευές νέων δρόμων, οι επαναλειτουργίες αλλά τι να τις κάνεις όταν θα πλημμυρίζουν…
 
Θα περίμενε κανείς ίσως από τους πολιτικούς «αρχόντους» της περιοχής, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι ορισμένοι εξ αυτών προέρχονται μάλιστα από τον κλάδο των μηχανικών, να επιδεικνύουν μια παραπάνω ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα, αφού είναι ένα αντικείμενο που κατέχουν εν τοις πράγμασι και άρα θα μπορούσαν, αφού έχουν και την πολιτική πρωτοβουλία, να δώσουν έμφαση σε αυτούς τους τομείς και να φανούν και περισσότερο αποτελεσματικοί…
 
Υποστελέχωση και έλλειψη πόρων θα αντιτείνει κάποιος ως ανασταλτικούς παράγοντες. Προφάσεις εν αμαρτίαις θα απαντήσουμε εμείς, αφού όσον αφορά το πρώτο υπάρχουν πλείστα παραδείγματα  ─και στην τοπική μας πραγματικότητα─ υπέρβασης της υποστελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών ενώ για το δεύτερο ένας συστηματικός αναγνώστης που καθημερινά βομβαρδίζεται από εγκρίσεις νέων έργων, από προσκλήσεις για νέα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία ή θετικά ισοζύγια οικονομικών μεγεθών ευκόλως αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι  η έλλειψη χρημάτων που δημιουργεί το πρόβλημα αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας, σχεδίου.
 
Διαφορετικά και στην επόμενη έντονη βροχόπτωση η δυτική είσοδος της πόλης θα κλείσει, τα σπίτια σε Αμάραντα και Ίσαλο θα πλημυρίσουν, η λεωφόρος Δημοκρατίας στο ύψος του αστυνομικού μεγάρου θα γίνει ποτάμι … και οι ιθύνοντες θα διαπιστώνουν επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα ανταλλάσουν αλληλοφρονήσεις για το πόσο καλά ανταπεξήλθαν στη δύσκολη συγκυρία. 
 
Και για να είμαστε ειλικρινείς λίγη αξία νομίζουμε ότι έχουν τέτοιου είδους διαπιστώσεις για τους ανθρώπους εκείνους που είδαν για πολλοστή φορά τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν. Για να αποδίδουμε βέβαια «τα του καίσαρος» μερτικό ευθύνης μπορεί να έχουν και οι πολίτες. Όταν μιλάμε όμως για τέτοιας έκτασης ζημιές τότε μάλλον στην έλλειψη υποδομών οφείλεται η δυστυχία μας.
 
Και κάτι τελευταίο, όταν δηλώνεις ικανοποιημένος… παραδέχεσαι ότι τίποτα καλύτερα δεν μπορούσε να γίνει, ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές σου, ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα… έτσι γιατί πολλές φορές ξεχνάμε και το νόημα των λέξεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.