Για πρωτη φορα πολιτες της ΕΕ που μενουν στην Ελλαδα μπορουν να ψηφισουν σε αυτοδιοικητικες εκλογες

Τι πρέπει να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται

Οι τριπλές κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο για την αυτοδιοίκηση και τις ευροεκλογές θα έχουν μία επιπλέον ιδιαιτερότητα, αφού πλέον σε αυτές θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στη χώρα μας, χωρίς την προϋπόθεση της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
 
Συγκεκριμένα στις ευρωεκλογές οι πολίτες της Ένωσης μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα είτε στο κράτος μέλος της καταγωγής τους είτε στο κράτος μέλος της κατοικίας τους, όχι όμως και στα δύο.  Εάν επιλέξουν να  ψηφίσουν  συνδυασμούς/υποψηφίους  του κράτους μέλους καταγωγής τους, θα πρέπει  να απευθυνθούν στην Πρεσβεία ή το Προξενείο της χώρας τους στην Ελλάδα.
 
Επίσης στις  προσεχείς εκλογές του Μαΐου  για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών θα ψηφίσουν  για πρώτη  φορά  και οι πολίτες των  κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου κατοικίας τους.
 
Οι πολίτες της Ένωσης που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου του τόπου κατοικίας τους.
 
Ακόμη οι πολίτες της Ένωσης , εφόσον το επιθυμούν, αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τα αξιώματα του δημάρχου, του  δημοτικού  συμβούλου και  του  μέλους  του  περιφερειακού συμβουλίου , με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των οικείων Δήμων.
 
Για  την εγγραφή  τους στους προαναφερόμενους ειδικούς καταλόγους, προκειμένου να συμπληρώσουν  τη σχετική αίτηση-δήλωση εγγραφής  οι  πολίτες της Ένωσης  οφείλουν  να προσέλθουν στο Δήμο της κατοικίας τους  προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό  ταυτότητας  (ταυτότητα ή διαβατήριο της χώρας καταγωγής τους) και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή αποδεικτικό έστω και προσωρινής εγκατάστασης.
 
Η προθεσμία εγγραφής στους ανωτέρω ειδικούς καταλόγους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Κομοτηνής «οι πολίτες της Ένωσης, κάτοικοι της περιφέρειας του Δήμου μας που σύμφωνα με τα παραπάνω  επιθυμούν την υποβολή αίτησης για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους , μπορούν  να απευθύνονται στην υπηρεσία Δημοτολογίου-Ληξιαρχείου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και μέχρι την ανωτέρω χρονική προθεσμία.
 
Πληροφορίες και υποβολή αίτησης στην υπεύθυνη: Σοφία Τοπαλίδου τηλ. 2531352462».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.