Και επισημα πιστοποιημενο το Εσωτερικο Συστημα Διασφαλισης Ποιοτητας του ΔΠΘ

Το πιστοποιητικό απένειμε επίσημα στον Πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη η Πρόεδρος της ΑΔΙΠ Νικολέττα Παϊσίδου

Το Πιστοποιητικό εφαρμογής Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) απένειμε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στον Πρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη η Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικολέττα Παϊσίδου, αναγνωρίζοντας το επίπεδο του πανεπιστημίου και των δομών του.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν όλοι οι Αντιπρυτάνεις αλλά και μέλη του πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Σκοπός του ΕΣΔΠ είναι η επίτευξη υψηλής ποιότητας στη λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η συνεχής βελτίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου, καθώς και η αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, ιδίως εκείνες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και τις αρχές και κατευθύνσεις της ΑΔΙΠ.
 
Το ΕΣΔΠ του ΔΠΘ είναι πιστοποιημένο για την 4ετή περίοδο από 09-01-2019 έως 08-01-2023. 

Διαχρονικά υπέρ της αξιολόγησης το ΔΠΘ 

Ημέρα χαράς, περηφάνιας και τιμής ήταν η χθεσινή, σύμφωνα με τον Πρύτανη του κ. Πολυχρονίδη, ευχαριστώντας την πρόεδρο και τα μέλη της ΑΔΙΠ για την παρουσία τους, και το καλό νέο της αξιολόγησης και της πιστοποίησης που τους έφερε.
 
Το ΔΠΘ διαχρονικά είναι υπέρ της αξιολόγησης, γιατί μέσα από αυτό βγαίνουν συμπεράσματα ώστε να προσπαθούν και να γίνονται καλύτεροι, κάτι που επιβεβαιώνει και το αποτέλεσμα.
 
Το πανεπιστήμιο, σημείωσε, παρόλο που βρίσκεται σε αυτή την ακριτική περιοχή, έχει 18 τμήματα, 24.000 προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και 55 μεταπτυχιακά προγράμματα με 3.500 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 2.000 υποψήφιους διδάκτορες, και όλοι, από τον παλιότερο μέχρι τον νεότερο, αποτελούν μέρος μιας παράδοσης προσπαθώντας για το καλύτερο.
 
Κλείνοντας διαβεβαίωσε πως το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει την προσπάθεια για το καλύτερο, το ποιοτικότερο και το περισσότερο. 

Εμπέδωσε την κουλτούρα ποιότητας το ΔΠΘ 

Με το πιστοποιητικό Εφαρμογής Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας πιστοποιείται η επάρκεια του συγκεκριμένου συστήματος να εφαρμόζει κανόνες και διαδικασίες ποιότητας, που οδηγούν σε τεκμηριωμένη βελτίωση στο σύνολο της λειτουργίας του πανεπιστημίου, σημείωσε η κ. Παϊσίδου.
 
Η επάρκεια αυτή διαπιστώθηκε μετά από εξωτερικό έλεγχο, που διενεργήθηκε από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, και έτσι διαπιστώθηκε πως το πανεπιστήμιο επιδιώκει και πραγματοποιεί συνεχή βελτίωση, με ένα συντεταγμένο συστηματικό τρόπο, ο οποίος προβλέπεται από την επιστήμη διασφάλισης της ποιότητας και το πρότυπο ποιότητας της ΑΔΙΠ.
 
Το συγκεκριμένο ευθυγραμμίζεται με τις αρχές διασφάλισης ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι το ίδρυμα ακολουθεί μια αναπτυξιακή προσέγγιση, η οποία τίθεται και ως βασικός στόχος της πολιτικής ποιότητας, δηλαδή εφαρμόζει τον κύκλο ποιότητας, σχεδιάζει τις λειτουργίες του σε στρατηγικό επίπεδο, προγραμματίζει και υλοποιεί την στρατηγική αυτή με τις κατάλληλες ενέργειες διενεργεί περιοδική εσωτερική αξιολόγησή τους, προβαίνει σε συγκεκριμένες βελτιώσεις και επανασχεδιάζει το σύστημα με στόχο τις επόμενες βελτιώσεις.
 
Επιπλέον διαπιστώθηκε πως το ίδρυμα είναι προσηλωμένο στις ακαδημαϊκές αξίες και τις αξίες της ποιότητας, όπως η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα, η ίση μεταχείρισή, η διευκόλυνση της προσβασιμότητας, η ανταποδοτικότητα, η συνεχής βελτίωση.
 
Αυτές οι βελτιώσεις μέσω του συστήματος αφορούν στην ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και στο μαθησιακό περιβάλλον, στην έρευνα και στις επιδόσεις του διδακτικού προσωπικού, στη διάθεση και διαχείριση των πόρων του ιδρύματος, στις υπηρεσίες, στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό.
 
Όλα αυτά γίνονται προς όφελος των φοιτητών, οι οποίοι αναβαθμίσουν την μαθησιακή τους εμπειρία, αποκτούν πιστοποιημένα μαθησιακά προσόντα, και βελτιώνουν την πρόσβασή τους σε πανεπιστήμια και αγορά εργασίας των 48 χωρών μελών του Ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Το ΔΠΘ τα τελευταία χρόνιά εστίασε στην εφαρμογή της ποιότητας στις δραστηριότητες του, σημείωσε η κ. Παϊσίδου, οργανώνοντας με παραδειγματικό τρόπο την κεντρική του λειτουργία, πετυχαίνοντας να άρει πολλές από τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στις αξιολογήσεις.
 
Εμπέδωσε δε την κουλτούρα ποιότητας με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιτύχει την πιστοποίηση του εσωτερικού του συστήματος μεταξύ των πρώτων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Διαφανείς διαδικασίες ανατροφοδότησης 

Η επιτυχής πιστοποίηση του ΕΣΔΠ έγινε πριν από δύο μήνες, σημείωσε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Πρόεδρος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΔΠΘ Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου, και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στον προκάτοχο της, Καθηγητή κ. Νίκο Αγγελούση, χάρη στις προσπάθειες του οποίου το πανεπιστήμιο έλαβε την μέγιστη δυνατή αξιολόγηση (fully compliant) για όλες τις απαιτήσεις που αφορούν τους 8 άξονες διασφάλισης ποιότητας.
 
Μόνο το ΔΠΘ και το πανεπιστήμιο Πατρών έχει λάβει ως τώρα τη μέγιστη διάκριση σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, ανέφερε, κάτι που απέδωσε στις προσπάθειες τόσο των μελών της ΜΟΔΙΠ όσο και την ομάδα προσωπικού της.
 
Μέσω διαδικασιών όπως η πιστοποίηση, το ΔΠΘ, όπως και όλα τα σύγχρονα Ελληνικά πανεπιστήμια, οδηγούνται στην αυτοδιαχείριση, την λογοδοσία, την ανάληψη της ευθύνης για την αξιολόγησή τους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους, σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, όπως η ΜΟΔΙΠ, η οποία παράγει σειρά εκθέσεων και δεικτών αποτελεσματικότητας βάσει κατευθυντήριων γραμμών που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και προωθούνται σε-.εθνικό επίπεδο από την ΑΔΙΠ, η οποία δρα, και είναι σημαντικό αυτό, ως ανεξάρτητος εξωτερικός μηχανισμός ελέγχου.
 
Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως με τη σύσταση και λειτουργία της ΑΔΙΠ έχουμε ουσιαστικά τη μετάβαση από ένα σύστημα άμεσου κρατικού ελέγχου πάνω στα πανεπιστήμια σε μια έμμεση κρατική εξουσία που διαμεσολαβείται από την Αρχή και την ευθύνη για την εικόνα του αναλαμβάνει το ίδιο το πανεπιστήμιο.
 
Το ΔΠΘ αντιμετωπίζει το ΕΣΔΠ όχι απλά σαν ένα μηχανισμό ελέγχου που γεννά εκθέσεις, δείκτες και αριθμούς, αλλά σαν μέσο που οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, την επιστημονική κατάρτιση καθώς και μια διαδικασία μετασχηματισμού της σκέψης των φοιτητών γεννώντας κριτικούς στοχασμούς και όχι αποκλειστικά δεξιότητες κρίσιμες για την απασχόληση.
 
Στόχος της νέας διοίκησης της ΜΟΔΙΠ, ανέφερε η κ. Γαβριηλίδου, είναι να φτάσουν σε μια επί της ουσίας βελτίωση της ποιότητας, μέσα από τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων προς συγκεκριμένες αρχές και την διαμόρφωση μέσω διαρκών ζυμώσεων, συγκεκριμένης κουλτούρας εντός του που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στρατηγικών του στόχων και της αποστολής του με διαφανείς διαδικασίες ανατροφοδότησης σε όλα τα επίπεδα. 

Οι λεπτομέρειες του ΕΣΔΠ του ΔΠΘ 

Το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ κ. Νίκος Αγγελούσης, ο οποίος τόνισε πως το πανεπιστήμιό μας συμμετείχε και στη διαμόρφωση προτύπων της ΑΔΙΠ, με τελευταίο και μεγαλύτερο το πρότυπο εγχειρίδιο ποιότητας, που ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
 
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πολιτική διασφάλισης της ποιότητας του Ιδρύματος, σημείωσε, ήταν η ενίσχυση του κύρους και της διεθνούς αναγνωρισιμότητας όλων των τίτλων σπουδών του Ιδρύματος, η ενίσχυση της ποιότητας των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, η αύξηση της ικανοποίησης και της εμπιστοσύνης των φορέων της εργασίας και της κοινωνίας προς τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες των αποφοίτων του Ιδρύματος, η ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας των ερευνητικών δράσεων του Ιδρύματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης του Ιδρύματος, σε σχέση με άλλα ομοταγή Ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και η ενίσχυση της κουλτούρας ποιότητας μέσα στο Ίδρυμα.
 
Ο κ. Αγγελούσης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό, έγκριση, αναθεώρηση και αξιολόγηση της πολιτικής ποιότητας, καθώς και τη διάθεση και διαχείριση των αναγκαίων πόρων, που περιλαμβάνει την διάθεση και διαχείριση χρηματοδότησης,  την διάθεση/διαχείριση υποδομών και υπηρεσιών και την διάθεση και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.
 
Πέραν αυτών θεσπίστηκαν στόχοι διασφάλισης ποιότητας, με στρατηγικούς στόχους την ενίσχυση – αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου,  της έρευνας και της καινοτομίας στο Ίδρυμα, του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτίωση της διαχείρισης των υποδομών και υπηρεσιών του Ιδρύματος και τη βελτίωση του ύψους και της απορρόφησης της χρηματοδότησης.
 
Τέλος όσο αφορά την εσωτερική αξιολόγηση, σκοπός είναι η διαμόρφωση τελικών εκτιμήσεων ως προς την καταλληλότητα του εφαρμοζόμενου Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας, καθώς και η βελτίωση του.
 
Πιο συγκεκριμένα, ελέγχεται εάν και σε ποιο βαθμό οι ακαδημαϊκές και διοικητικές μονάδες ακολουθούν και εφαρμόζουν τις απαιτήσεις του προτύπου, εντοπίζονται σφάλματα ή κενά και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν ορισθεί, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.