Η επιχειρηματικοτητα της Ροδοπης δηλωνει παρουσα

Ανέστης Βαφειάδης «Στην περιοχή μας η ύφεση και η στασιμότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η γειτνίασή μας με κράτη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές μας πλήττει ανεπανόρθωτα» - Γιώργος Καββαθάς «Η χώρα χρειάζεται εθνικές πολιτικές»

Με μεγάλη επισημότητα, και παρουσία πλήθους επαγγελματιών, πραγματοποίησε την κοπή της βασιλόπιτάς της η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, θέλοντας να δείξει ότι η επιχειρηματικότητα της Ροδόπης έχει και παρόν και μέλλον.
 
Στην εκδήλωση βρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Ροδόπης κκ. Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο ανώτατος Διοικητής φρουράς Κομοτηνής ταξίαρχος κ.Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, η Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή κ. Ελένη Λαφτσή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Στράτος Τσακιρίδης, κ. Θέμης Τζενετίδης, κ. Γιώργος Θεοχαρίδης, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννης Βεζυριαννίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης και πρόεδροι των ομοσπονδιών Επαγγελματιών από όλη την ΑΜΘ.
 

Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων προτρέποντας όλους να αγαπούν τον τόπο τους, το νομό και την αγορά μας. 

«Αφήστε την επιχειρηματικότητα να ανθίσει» 

Μέσα από τη βραδιά αυτή η Ομοσπονδία ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους συναδέρφους συμπολίτες μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, σημειώνοντας πως η μαζική συμμετοχή τους αποδεικνύει το ορθό της επιλογής τους.
 
Φέτος η Ομοσπονδία συμπληρώνει 95 χρόνια παρουσίας στη Ροδόπη, κάνοντάς την τον παλιότερο θεσμικό παράγοντα και κοινωνικό εταίρο, και η παρουσία της μετά από όλο αυτό το διάστημα θεωρεί πως δείχνει τη συλλογικότητα και τη συνεργατικότητα των επαγγελματιών, έχει δε αποτέλεσμα και αξιολογείται θετικά.
 
Ο καινούριος χρόνος δεν έχει βρει πολλά να έχουν αλλάξει στην επιχειρηματικότητα, αντίθετα ειδικά στην περιοχή μας η ύφεση και η στασιμότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η περιοχή μας βάλλεται πανταχόθεν οικονομικά.
 
Άλλωστε έχουν να αντιμετωπίσουν, μαζί με όλα τα προβλήματα που πλήττουν τους επαγγελματίες πανελλαδικά, τη γειτνίαση με όμορα κράτη, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές που οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό.
 
«Αυτό που διαπιστώνουμε, είναι η έλλειψη βούλησης, μιας και οι προτάσεις μας έχουν χαμηλό κόστος, και θα μπορούσαν να φέρουν εισόδημα τόσο στα κεντρικά ταμεία όσο και στα ταμεία της αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, τονίζοντας πως οι δυνατότητες της τοπικής οικονομίας είναι μεγάλες, αν αγωνιστούν όλοι μαζί και οραματιστούν αυτό που θέλουν, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν ώστε να έρθει η ανάκαμψη.
 
Ευχήθηκε τέλος το 2019 να είναι ένα έτος ανάκαμψης για την οικονομία, τη χώρα και τον τόπο μας, κλείνοντας με μια παράφραση της φράσης του Μαο, «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», ζητώντας από τους διοικούντες να αφήσουν την επιχειρηματικότητα να ανθίσει, μιας και μόνο έτσι μπορεί να ξανανθίσει αυτός ο ευλογημένος τόπος. 

«Το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει πλέον σε απόλυτους αριθμούς το Δημόσιο χρέος, έχοντας φτάσει τα 330 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 230 δις είναι ληξιπρόθεσμα» 

Τους χαιρετισμούς του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια παρουσίας της μετέφερε ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια η πορεία της ήταν συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού λαού, της Εθνικής Οικονομίας και της ανάκτησης και της προκοπής του τόπου, και πλέον έχουν ιερή υποχρέωση, όχι στους προηγούμενους, αλλά στη νέα γενιά, να δώσουν ελπίδα, για να ξαναγυρίσουν 450.000 ελληνόπουλα στην πατρίδα.
 
Ευχήθηκε δε η εκδήλωση, που έγινε για πρώτη φορά ξανά μετά από πολλά χρόνια, να αποτελέσει την απαρχή για την ανάκαμψη και των επαγγελματιών και του λαού.
 
«Τα προβλήματα δεν θα τα λύσουν τα κόμματα μόνα τους, τα προβλήματα θα τα λύσουμε όλοι μαζί γιατί στην εθνική προσπάθεια δεν μπορεί να λείψει κανείς» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση αν δεν κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, λύνοντας το μεγάλο πρόβλημα της υπερφορολόγησης και την υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 
Το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει πλέον σε απόλυτους αριθμούς το Δημόσιο χρέος, έχοντας φτάσει τα 330 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 230 δις είναι ληξιπρόθεσμα.
 
Θεωρεί δε πως για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται ένα τραπεζικό σύστημα, με πηγές χρηματοδότησης για την Εθνική οικονομία, αλλά και τροφοδότη ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.
 
Κλείνοντας τόνισε προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας ότι η χώρα χρειάζεται εθνικές πολιτικές, και πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται ποιος είναι ο Κυβερνήτης αλλά να έχει εθνικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς, και να συναποφασίσουν όλοι τους Εθνικούς στόχους, ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση, για να δοθεί ελπίδα στην επόμενη γενιά. 

Χρονιά ανάπτυξης το 2019 

Να είναι το 2019 έτος ανάπτυξης για τη Ροδόπη, την Περιφέρεια και την πατρίδα μας ευχήθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας πως η επιχειρηματικότηταείναι μια βασική παράμετρος για την ανάπτυξη του τόπου μας, αναφερόμενος σε έργα που έγιναν και σχεδιάζονται, με σημαντικές δράσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
 
Μάλιστα τόνισε πως σημεία αυτών των δράσεων θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα στην Καβάλα,
 
Προκοπή και καλές δουλειές ευχήθηκε σε όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως το 2019 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης για όλους, με υγεία και προκοπή.
 
Την ΟΕΒΕΣ και το ΔΣ για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια για την στήριξη της περιοχής ευχαρίστησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος σημείωσε πως ως επαγγελματίας ο ίδιος, πραγματοποίησε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις, για τον Αναπτυξιακό, το αίτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των επαγγελματιών, αλλά και το θέμα των ΚΕΛΑΥΕ.
 
Ευχήθηκε δε το 2019 να τους βρει όλους ενωμένους, δυνατούς, και να δώσουν μάχες για την περιοχή μας για να πετύχουν το καλύτερο.
 
Το ΔΣ για τη συνεργασία μεταξύ τους όλη την προηγούμενη χρονιά ευχαρίστησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, που τόνισε πως έχουν καταφέρει να προσθέσουν ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και την αντιμετώπιση του παρεμπορίου από κοινού.
 
Ανέφερε δε πως ενωμένοι και με συνεννόηση, μπορούν αν πετύχουν πολλά.
 
Εκ μέρους του Δημάρχου Κομοτηνής ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος έχει θητεύσει και ως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ευχήθηκε σε όλους μια καλή και ευτυχισμένη χρονιά και πως η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να αγκαλιαστεί, ενώ οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν το καλύτερο μαζί. 

Κρίσιμη χρονιά για τους επαγγελματίες 

Το 2019 θα είναι κρίσιμη χρονιά τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, μιας και οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές, τα κύματα μετανάστευσης και η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργούν ένα υπόβαθρο απέναντι στο οποίο η χώρα μας στέκεται αμήχανη.
 
Τόνισε δε πως φέτος, ως χρονιά εκλογών, θα έπρεπε όλοι να σκεφτούν, αφήνοντας στην άκρη κομματικές και ιδιοτελείς σκέψεις, και αν ψηφίσουν ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, να δούμε νέες επιχειρήσεις και να αναπτυχθεί ο τόπος και να δει καλύτερες μέρες.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης σημείωσε πως οι εποχές είναι δύσκολες για την επιχειρηματικότητα, όμως οι επιχειρηματίες είναι η μοναδική διέξοδος για να αναβαθμιστεί η τοπική οικονομία και να δυναμώσει.
 
Για αυτό και τα επιμελητήρια με την Ομοσπονδία έχουν κάνει δράσεις για να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, για το παρεμπόριο και για την ενδυνάμωση των υποδομών του Τελωνείου στον κάθετο άξονα. 

Πολλά τα βάρη των επαγγελματιών 

Την διαπίστωση πως οι επαγγελματίες σήκωσαν δυσανάλογο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε έκανε το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να εμφανίζεται ως σωτήρας για την επόμενη μέρα.
 
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως ως τόπος και κοινωνία μπορούμε να βρούμε το βηματισμό στη νέα εποχή που ανοίγεται μετά τα μνημόνια, με σύνεση και σταθερότητα.
 
Οι συνθήκες είναι δύσκολες, τόνισε η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, και θα πρέπει να σκεφτούν όλοι τα βήματα που θα ακολουθήσουν, αν θέλουν ευχολόγια ή αν θέλουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει η βάση μιας υγιούς ανάπτυξής της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.