Ενστασεις για το νεο συστημα διορισμου των εκπαιδευτικων απο τον Σ. Σακελλιωνα

Θεωρεί πως βασικό προσόν διορισμού θα έπρεπε να είναι η προϋπηρεσία - Θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Συντονιστή της ΝΕ Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και πως θα περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο συντονιστής της ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτης Σακελλίων.
 
Ο κ. Σακελλίων κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δανείζεται την ατζέντα της ακροδεξιάς, ενώ θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργήσει καταλυτικά στο πολιτικό σύστημα και ότι θα έχουμε πολλές ταλαντώσεις.
 
Εξέφρασε δε την άποψη πως πλέον έχουμε μια σύγκρουση ιδεολογιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ενώ πιστεύει πως η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προτίθεται να παραδώσει μεγάλο κομμάτι του Δημοσίου στους ιδιώτες.
 
Τέλος εξέφρασε την προσωπική του αντίθεση στο νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, θεωρώντας πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη περισσότερο η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών. 

Η ΝΔ δανείζεται την ατζέντα της Ακροδεξιάς 

Ο κ. Σακελλίων ξεκίνησε τονίζοντας πως θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών «και με τα δύο χέρια», επικρίνοντας τον αρχηγό της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε ανταλλαγή τη μη μείωση των συντάξεων με το «Μακεδονικό».
 
«Δανείζονται την ατζέντα της ακροδεξιάς, νομίζοντας ότι θα την αποδυναμώσουν. Δεν έχουν μάθει ότι ο δανειζόμενος την ατζέντα του πρωτότυπου σπρώχνει τον κόσμο στο πρωτότυπο. Δεν θα πάει στο ιμιτασιόν» σημείωσε, αναφέροντας πως ο κ. Μητσοτάκης με τους μόνους που έχει άριστες σχέσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι ο ηγέτης της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, οι οποίοι ανήκουν στην πιο σκληρή δεξιά και ζητούν συμπόρευση με τον Ιταλό κ. Ματέο Σαλβίνι και την Μαρί Λεπέν, σε βάθος χρόνου.
 
«Αυτές είναι οι συμμαχίες της Ν.Δ. και αυτό εξηγείται σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει μια βαριά ευθύνη των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκό, όσον αφορά την οικονομική πολιτική και τη λιτότητα» σημείωσε, μιας και θεωρεί πως, όταν κάποιος σπρώχνει εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση, μετά το να φτιάξει ένα εχθρό, που τυχαίνει να είναι οι πιο αδύνατοι του κόσμου, όπως είναι οι μετανάστες, είναι το πιο εύκολο πράγμα.
 
Για αυτό και θεωρεί πως οι Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες, καλώντας όλους τους πολίτες να πάνε στην κάλπη, και να μην υπάρχουν φαινόμενα μεγάλης αποχής, όπως σε προηγούμενες εκλογές.
 
«Πιστεύω ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε. Για μια Ευρώπη των λαών, μια Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο, και μια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο, όχι μια Ελλάδα φοβική. Το ξέρουμε από την ιστορία ότι όταν η Ελλάδα κλείστηκε, ακρωτηριάστηκε. Όταν η Ελλάδα ανοίχτηκε στον κόσμο, μεγάλωσε», τόνισε, κάνοντας αναφορά και στα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, τα οποία θεωρεί απότοκο των πολιτικών λιτότητας. 

Αναμενόμενες οι ταλαντώσεις στο πολιτικό σύστημα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Σακελλίων πιστεύει πως οι 151 βουλευτές για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι εξασφαλισμένοι, παρόλο που το Ποτάμι είχε πει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Είχε πει όμως ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τον κ. Ψαριανό και τον κ. Αμυρά, με τον κ. Θεοδωράκη να έχει κάνει σημαία τη θετική του στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.
 
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα κάνει πίσω. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει συνεπής σε αυτό που υποστήριξε τόσον καιρό και ότι δεν θα παρασυρθεί  από τις «σειρήνες» της άλλης μεριάς» ανέφερε.
 
Στηλίτευσε δε την στάση του ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζοντας πως όταν ήταν το Ποτάμι στο ΚΙΝΑΛ, στο πολιτικό συμβούλιο που έγινε, οι κ. Θεοδωράκης, Καμίνης, Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, κλπ, ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, με τη μοναδική αρνητική άποψη από την κ. Γεννηματά, που επικράτησε όλων, και είχε ως αποτέλεσμα αποχωρήσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
 
Σημείωσε δε πως η συμφωνία  των Πρεσπών κερδίζει πολύ περισσότερα από την περίφημη εθνική γραμμή του 2008, κάτι που ξέρουν και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, όμως θεωρεί πως είδαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, και κοινωνική αναταραχή, προσπαθώντας να βρουν τα πιο ταπεινά ελατήρια ενός συντηρητικού κόσμου.
 
«Ο κ. Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών “άφησε το τρένο να περνάει”, αφού μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας  αν και είδε ποιες χώρες αναγνώρισαν τη FYROM  με  το όνομα Δημοκρατία Μακεδονίας, ο κ. Σαμαράς δεν σήκωσε το χέρι να προβάλει βέτο» ανέφερε.
 
Πάντως όλη αυτή η κινητικότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό δεν τον ξαφνιάζει, μιας και πίστευε από τη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στο πολιτικό σύστημα και ότι θα υπάρχουν πολλές ταλαντώσεις. 

Σύγκρουση ιδεολογιών – Απολύσεις Εκπαιδευτικών και Εραζομένων στους ΟΤΑ από τη ΝΔ

Αυτή όμως η εναλλαγή βουλευτών σε κόμματα δεν πιστεύει πως αποτελεί δείγμα υποχώρησης των ιδεολογιών, αντίθετα αναδεικνύονται πολύ πιο έντονα οι διαφορετικές πολιτικές. Ως παράδειγμα έφερε τη θέση του κ. Μητσοτάκη για τους εκπαιδευτικούς και τις προσλήψεις στους ΟΤΑ, με τον κ. Σακελλίωνα να ισχυρίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι θα απολύσει τους 15.000 εκπαιδευτικούς που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, και όσους προσληφθούν στους ΟΤΑ. «Αυτό δεν είναι μια τακτική πολιτική. Είναι στρατηγική άποψη του κ. Μητσοτάκη. Θέλει να παραδώσει υπηρεσίες των δήμων στους ιδιώτες, τους εργολάβους, και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, πόσο κόστισαν αυτοί οι περίφημοι εργολάβοι στο ελληνικό δημόσιο» σημείωσε, αναφέροντας πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξαναγυρίσει η αναλογία προσλήψεων στο 1:5. 

Χρειάζεται περισσότερο βάρος στην προϋπηρεσία στους διορισμούς των εκπαιδευτικών 

Πάντως όσο αφορά τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, παρόλο που συμφωνεί με αυτούς, έχει ενστάσεις στην τροπολογία με τις αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας. Και αυτό γιατί θεωρεί πως βασικό προσόν διορισμού θα έπρεπε να είναι η προϋπηρεσία, μιας και πλέον δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην επετηρίδα.
 
Αυτό που ο ίδιος προκρίνει είναι να μειωθεί η βαρύτητα των αντικειμενικών κριτηρίων, σε μια αναλογία 70:30 ή 80:20, μιας και έχει μια δυσπιστία όσον αφορά τα περίφημα αντικειμενικά κριτήρια, για την χρησιμότητά τους μέσα στην τάξη.
 
Ο ίδιος πιστεύει πως θα υπάρχουν αλλαγές όταν συζητηθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, μιας και υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι οι χιλιάδες των αναπληρωτών.
 
«Επειδή το νομικό πλαίσιο το βάζει η πλειοψηφία στη Βουλή, εγώ ζητάω αυτή τη στιγμή να καθίσει με πολύ προσοχή το υπ. Παιδείας, και να δει αλλαγές συγκεκριμένες, που θα ενισχύουν την προϋπηρεσία. Το θεωρώ άδικο να μείνει συνάδελφος αναπληρωτής με 10 και 15 χρόνια προϋπηρεσίας έξω, και να διοριστεί κάποιος που έχει πέντε χρόνια, επειδή έχει διδακτορικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.