Μικρες ελπιδες για υποκατασταση του 12%· με στρατηγικους επενδυτες η επαναλειτουργια επιχειρησεων που εκλεισαν

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισκέφτηκε την Ξάνθη και την Κομοτηνή - Έμφαση στις υποδομές και στα εργασιακά από τον Στέργιο Πιτσιόρλα

Πολύ σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη τόσο της χώρας όσο και της περιοχής χαρακτήρισε το 2019 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης – Βιομηχανίας, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος θεωρεί πως σύντομα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα αρχίσουν να μεταφράζονται σε αποτελέσματα.
 
Ο κ. Πιτσιόρλας επισκέφτηκε την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ξεκινώντας από συνάντηση στην Ξάνθη μεταξύ των προέδρων και των ΔΣ των Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, όπου είχαν συνάντηση και με τον γενικό Διευθυντή της ΕΤΒΑ ΑΕ, ενώ κατέληξαν στους Θράκες, όπου συζητήθηκε παρόντων και άλλων επιχειρηματιών θέματα της περιοχής με τον Υπουργό.
 
Παράλληλα υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) με το Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας έκοψε και την βασιλόπιτα του Συνδέσμου. 

Ενίσχυση της βιομηχανίας μέσω υποδομών 

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως στη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύνολο πολιτικών και μέτρων, για να ενισχύσει τη βιομηχανία σε όλη τη χώρα, και με μεγαλύτερη προσοχή στις ακριτικές περιοχές.
 
Οι πολιτικές αυτές ξεκινούν από έργα υποδομής, την αξιοποίηση μεγάλων τομέων της Δημόσιας Περιουσίας όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, και θέματα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδοτήσεων, ίδρυσης εταιρειών, την αλλαγή του εμπορικού δικαίου, την προσαρμογή του ΓΕΜΗ, ένα σύνολο πολιτικών που έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως χωροταξία, κτηματολόγιο δασικοί χάρτες και άλλα.
 
Επίσης προσπαθούν να βάλουν μια τάξη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, θεωρώντας πως η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οργανωμένες σχέσεις εργασίας, μιας και η μεγάλη δύναμη της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.
 
Ταυτόχρονα όμως θεωρούν πως στην κατάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, για αυτό και αναζητούν μια ισορροπία με γνώμονα να γίνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές.
 
Για αυτό και η πολιτεία στοχεύει μέσω προγραμμάτων, στην πριμοδότηση νέων θέσεων εργασίας, νέων εργαζομένων αλλά και την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού. 

Έξοδος από την κρίση με νέες προτεραιότητες 

Για το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω των φορολογικών καθεστώτων των γειτονικών χωρών, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στον τομέα του εργατικού κόστους, για αυτό και θα επενδύσουν στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, από την γεωθερμία, στην ενίσχυση των υποδομών, μεταξύ των οποίων και των σιδηροδρομικών συνδέσεων, αλλά και επενδύσεις όπως η βιομηχανική κάνναβη, για την οποία φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον στην περιοχή μας μεγάλος αμερικανικός όμιλος.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως το άνοιγμα των Βορείων συνόρων μας δημιουργεί δυνατότητες, με μια τεράστια αγορά που πρέπει να αξιοποιηθεί, υπενθυμίζοντας πως η περιοχή αναπτύχθηκε ιστορικά, ανοίγοντας διαδρόμους προς την ενδοχώρα.
 
Για αυτό και θεωρεί πως με όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση σε σχέση με την Βαλκανική, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να παίξει η χώρα ένα ρόλο που θα έχει οφέλη και σε οικονομικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο τα λιμάνια της περιοχής, όσο και οι σχεδιασμοί του δικτύου φυσικού αερίου, που έχει ενταχθεί στα ευρωπαϊκά δίκτυα, αλλά και νέες επενδύσεις.
 
Όσο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, ανέφερε πως με την επίλυση των όποιων θεσμικών προβλημάτων, έχει αρχίσει η προώθησή των επενδύσεων, που πιστεύουν πως θα είναι σημαντικότερες και από την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, προωθώντας ένα νέο τύπο γεωργικής δραστηριότητας, πέρα από τις επιδοτήσεις. 

Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος 

Τέλος αναφερόμενος στις κλειστές επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής για τις οποίες έχουν γίνει πολλές φορές αναφορές για επαναλειτουργία τους, όπως η ΕΝΚΛΩ και η SHELMAN, σημείωσε πως η βιομηχανία τόσο στην περιοχή όσο και σε όλη τη χώρα θα πρέπει να αναπτυχθεί χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς να στηρίζονται σε κρατικές ενισχύσεις και απαλλαγές, αλλά στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.
 
Η κυβέρνηση κληρονόμησε πολλούς τέτοιους «σκελετούς», όπως τους χαρακτήρισε, και κάνει προσπάθειες να λύσει προβλήματα, με προώθηση διαδικασιών για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, καθώς και άλλες βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα, και το ίδιο τόνισε πως θα γίνει με τις βιομηχανίες στη Ροδόπη.
 
«Όμως πρέπει να βγούμε από την λογική που είχαμε παλιά,  την κρατικοδίαιτη λογική των διευκολύνσεων και να αναζητήσουμε στρατηγικούς επενδυτές στις βιομηχανίες που θα είναι διατεθειμένοι να βάλουν δικά τους λεφτά και να οργανώσουν με διαφορετικό τρόπο την παραγωγή» σημείωσε, κάτι που ήδη ξεκινά σε κάποιες βιομηχανίες και ελπίζουν πως θα γίνει και σε άλλες. 

Μικρό καλάθι για το 12% 

Όσο για το 12%, το οποίο δεν πληρώνεται από το 2010 και καταργήθηκε το 2016, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι αποτελούσε αδιέξοδο καθεστώς, μιας και κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση, ενώ το χαρακτήρισε αποτέλεσμα κακών επιλογών, κακής πολιτικής που όφειλαν να γνωρίζουν όσοι πήραν αυτές τις αποφάσεις.
 
Αυτό όμως έχει δημιουργήσει προβλήματα εις βάρος των επιχειρήσεων χωρίς δική τους ευθύνη, για αυτό και θα μελετήσουν ιδέες, κάποιες από τις οποίες κατέθεσαν και τα μέλη του Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΑΜΘ ώστε να απαλειφθεί το βάρος σε αυτές, παρόλο που δεν θέλησε να δεσμευτεί για αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.