Υποδειγμα δασκαλων οι Τρεις Ιεραρχες

Τα μηνύματα από το έργο και τη ζωή τους ανέδειξαν η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ροδόπης

Να δώσουν έμφαση στα μηνύματα που μπορεί να πάρουν οι νέοι της εποχής μας από το έργο αλλά και την ζωή των τριών Ιεραρχών, θέλησαν η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ροδόπης, που συνδιοργάνωσαν την παραμονή της εορτής, Τρίτη 29 Ιανουαρίου, πανηγυρική ομιλία στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με εισηγητή τον Καθηγητή της Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Μαυρομάτη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μηνύματα του λόγου και του έργου των Τριών Ιεραρχών στον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής».
 
Στο πνεύμα της ημέρας στο χώρο βρέθηκε και η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γρηγορίου Παπαγιάννη, Καθηγητή του Δ.Π.Θ., που απέδωσε επικαίρους ύμνους από την υμνολογία των Αγίων. 

Να μην αποθαρρύνονται οι μαθητές από την κατανόηση της γιορτής 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Ν. Ροδόπης κ. Ιωάννης Ψήφας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρισταμένους και επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συνδιοργανώσεως της πανηγυρικής αυτής ομιλίας τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους νέους.
 
Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιούν ομιλία την παραμονή της γιορτής των προστατών της παιδείας, των τριών ιεραρχών, θεωρώντας το καθήκον τους ως σύνδεσμος να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάδειξη της τόσο σημαντικής γιορτής για τα παιδιά, τους νέους αλλά και ευρύτερα όλης της κοινωνία.
 
Φέτος για πρώτη φορά η μέρα, αντί για μέρα εορτής, όταν και οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο, πήγαιναν στην Εκκλησία και μετά επέστρεφαν στο σπίτι τους, δεν έγινε αυτό και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Αυτό ο κ. Ψήφας πιστεύει πως είναι κάπως αρνητικό, γιατί θεωρεί πως αποθαρρύνει τους μαθητές να κατανοήσουν το νόημα της γιορτής, και την σημασία της, μιας και εξισώνεται με την οποιαδήποτε αργία.
 
Για αυτό και θεωρεί πως υποβαθμίζεται η γιορτή, που είχε σαν στόχο μέσα από τον βίο των Τριών Ιεραρχών να νοηματοδοτήσουν το έργο τους, μιας και δεν ήταν απλά κάποιοι θρησκευόμενοι, αλλά πρότυπα ζωής, και έτσι όταν η γιορτή γίνεται αργία δεν βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν το νόημα αυτό. 

Εφόδια ζωής οι προσωπικότητες των Τριών Ιεραρχών 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στους τρεις αγίους, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τονΒασίλειο τον Μέγα και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, τη σύνδεσή τους με τα Ελληνικά Γράμματα και την πολιτιστική τους ακτινοβολία.
 
Ο Σεβασμιώτατος θύμισε ότι η εορτή τους ως προστατών της Παιδείας καθιερώθηκε το 1841 από το νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Αθηνών και στάθηκε ιδιαίτερα στο χρέος όλων να μαθητεύουμε κοντά τους και να ρυθμίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με όσα μας υποδεικνύουν όχι μόνο με τα φωτισμένα συγγράμματά τους αλλά και με την ίδια την αγία ζωή τους, ώστε να είναι και η δική μας πορεία ασφαλής, απλανής και Θεάρεστη.
 
Σημείωσε δε πως σήμερα οι άνθρωποι, θέλοντας να περνούν τη ζωή τους πιο «λάσκα» όπως ανέφερε, καταργούν όλες τις εορτές, μένοντας κολλημένοι στο τηλέφωνό τους, με το μυαλό τους να γεμίζει εικόνες αλλά και να χάσει την ουσία του πράγματος. «Όμως αυτό δεν είναι ζωή, ζωή σημαίνει ότι σηκώνομαι από την πολυθρόνα μου, αγωνίζομαι, και κερδίζω τη ζωή μου, κάτι για το οποίο χρειάζεται εφόδια» σημείωσε, και ένα από αυτά τα εφόδια είναι οι προσωπικότητες των φωστήρων της Εκκλησίας, που αποτελούν διαχρονικά πρότυπα για τη ζωή των παιδιών στο τώρα και στην πορεία τους προς το αύριο. 

Η αγάπη το κίνητρο της εκπαίδευσης 

Τη σημασία του έργου των Τριών Ιεραρχών τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και τον Ελληνισμό τόνισε ο Καθηγητής Γενετικής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, που διδάσκει στη Θεσσαλονίκη αλλά διαμένει στην Κομοτηνή, μιας και του αρέσει ο τρόπος ζωής και οι άνθρωποι.
 
Το μέγεθος των Τριών Ιεραρχών είναι παγκόσμιο, σημείωσε, μιας και είναι αυτοί που έφεραν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας πρώτα στο Βυζάντιο και μετά σε όλο τον κόσμο, δίνοντας μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, μιας και οι δύο προέρχονταν από την Καππαδοκία και ο ένας από τη Συρία.
 
Οι δύο σπούδασαν στην Αθήνα, έμαθαν τα ελληνικά γράμματα και ένωσαν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, κάτι που πιστεύει πως πρέπει να τονίζεται στις μέρες μας.
 
Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι ιεράρχες αυτοί είχαν άρθρωση λόγου και δύναμη φωνής, ελέγχοντας την πολιτική ζωή αλλά και τα κακώς κείμενα, κάτι που θεωρεί πως λείπει σήμερα και το χρειαζόμαστε σαν κοινωνία.
 
Όσο για το κομμάτι της παιδείας, εξήγησε πως σαν παιδαγωγοί και δάσκαλοι, μεταφέρουν με το παράδειγμά τους πώς πρέπει να λειτουργούν οι σύγχρονοι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων. «Πρέπει να έχουμε την αγάπη σαν κίνητρο, όχι τα προσόντα, να αγαπάμε τα παιδιά, να αξιοποιούμε κάθε παιδί που έχουμε απέναντί μας σαν πρόσωπο, να τα αναδεικνύουμε και να χτίζουμε προσωπικότητες που θα μπορούν και να κρίνουν, και να βλέπουν, και να διακρίνουν προχωρώντας μπροστά βοηθώντας την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.