«Ξε-καθαρισε» τις θεσεις του το «ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πολη»

Τάσος Βαβατσικλής «Επιστρέφουμε στο έργο, που βίαια και βρώμικα μας ανάγκασαν να διακόψουμε το 2006»

Μεστή νοημάτων, όπως όφειλε ως πολιτική διακήρυξη, ήταν η παρουσίαση του πλαισίου με το οποίο κατέρχεται στις εκλογές η παράταξη «ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη» και ανέπτυξε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Τάσος Βαβατσικλής έχοντας στο πλευρό του τον κ. Θανάση Παπαντωνόπουλο, ο οποίος μίλησε για τον Τάσο Βαβατσικλή, την σχέση και το όραμά του για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ στο πάνελ βρέθηκαν επίσης ο δημοσιογράφος κ. Ξάνθος Κώστογλου και ο γιος του υποψηφίου δημάρχου κ. Χάρης Βαβατσικλής.
 
Ο κ. Βαβατσικλής ξεκίνησε την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζοντας πως «η Κομοτηνή δεν έχει πλέον περιθώρια, ούτε να πλήξει, ούτε να μένει αδρανής και αμέτοχη στα ζητήματα που την αφορούν, στα ζητήματα της ζωής της» για να κάνει μια αποτίμηση της τελευταίας δωδεκαετίας στα πολιτικά πράγματα του δήμου επισημαίνοντας πως  «ήταν μια χαμένη δωδεκαετία “μετριοπαθών” διαχειριστών. Που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα την κρίση, δεν  συμπαραστάθηκαν στην πόλη, στους δημότες της, δεν πρότειναν και δεν δημιούργησαν μια εναλλακτική ζωή, λιγότερο αποξενωμένη. Δεν συγκρούστηκαν με πολιτικές περιοριστικές και εξοντωτικές, δεν προχώρησαν σε ανοιχτές διεργασίες διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Περιθωριοποίησαν και απομόνωσαν ακόμη περισσότερο, κοινωνικά, ταξικά, οικονομικά τους οικισμούς και τα χωριά. Βύθισαν την πόλη και την αγορά της στην αβεβαιότητα  και τα αδιέξοδα. Δημιουργική λογιστική και αποτελέσματα πλεονασμάτων, όπως τα παρουσίασαν πρόσφατα, από τη μια. Δείχνοντας από την άλλη το σκληρό πρόσωπο των “νοικοκυραίων”. Απειλώντας ακόμη και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματιών και δημοτών». 

«Η πόλη αντιμετωπίστηκε ως τόπος κατανάλωσης» 

Αιτιολογώντας την αποτίμηση αυτή ο κ. Βαβατσικλής εξήγησε πως «υποταγμένοι σε μια νεοφιλελεύθερη διαχείριση  της τοπικής οικονομίας, μετέτρεψαν την πόλη, το Δήμο, από το συλλογικό του έργο, σε εμπόρευμα. Η πόλη αντιμετωπίστηκε ως τόπος κατανάλωσης, αλλά και ως πεδίο κατανάλωσης του τόπου. Η πολιτική τους παράδοση στους νόμους της αγοράς, οδήγησε στην εμπορευματοποίηση δημόσιων δικαιωμάτων και περιόρισε δικαιώματα και ελευθερίες των δημοτών. Προκάλεσε κοινωνικούς διαχωρισμούς, μεταξύ του κέντρου της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας του, των συνοικιών, των οικισμών και των απομακρυσμένων χωριών. Πολυκαταστήματα, οικιστική ανάπτυξη σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, εμπορικό κέντρο, αλλά και παραγκουπόλεις. Όλα αυτά φανερώνουν ένα ασφυκτικό – και γι αυτό εκρηκτικό – τοπίο».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο το «ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη είναι μια κραυγή κι ένα αίτημα» που έρχεται να αντιμετωπίσει  μια ζοφερή κατάσταση στην πόλη και να προτείνει την ελπίδα. «Να υποστηρίξουμε κυρίαρχες αξίες, αλλά να ακούσουμε προσεχτικά την αμφισβήτησή τους» με στόχο και αναφορά σε μια διαφορετική «κοινωνία πόλης», όπως εξήγησε «όχι πάντως σαν αυτές που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα ζητήματά τους, μόνον κατ’ όνομα “κοινωνίες των πολιτών” αλλά σε μια νέα αστική συνθήκη».

«Επιστρέφουμε στο έργο, που βίαια και βρώμικα μας ανάγκασαν να διακόψουμε το 2006. Η νέα αυτή αστική συνθήκη προτείνεται για να αναδείξουμε την Πόλη Έργο, την πόλη ως έργο, έργο που θα παράγεται συλλογικά από τους κατοίκους της. Ενεργοποιώντας μαζί με την προσπάθεια, τις σωστές αποφάσεις και την επινοητικότητα της φαντασίας, ως δημιουργική δύναμη. Η Πόλη Έργο είναι η κινητήρια δύναμη, που θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του πολίτη, του δημότη, στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη. Το όνειρο μαζί με την πραγματικότητα με στόχο τη χειραφέτηση και το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των δημοτών» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθύνοντας προσκλητήριο προς του δημότες της Κομοτηνής «σε μια συμμαχία για να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στις αποφάσεις που μας αφορούν». 

«Δικαιωμένοι για το δημιουργικό οδοιπορικό μας είκοσι περίπου χρόνων» 

«Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά. Το μέλλον, το μέλλον της πόλης και της παράταξής μας διαρκεί πολύ. Σήμερα νιώθουμε πραγματικά δικαιωμένοι για το πιο δημιουργικό οδοιπορικό μας, είκοσι περίπου χρόνων. Για μια δημοτική κίνηση, που αποτέλεσε κίνηση των δημοτών μας, από την ίδρυσή της ακόμη, ως “Νέα Πορεία”. Με σωστές πολιτικές προτάσεις για τον τόπο, ενώσαμε τους πολίτες. Φέραμε την πόλη, την περιοχή στο προσκήνιο, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Οικοδομήσαμε τα θεμέλια ενός κοινωνικού Δήμου» τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος αναφερόμενος στις καταβολές της παράταξης για να επισημάνει πως η συνάντηση παλαιών που διαθέτουν την εμπειρία και τη γνώμη και μία σημαντική δύναμη νέων ανθρώπων, από το χώρο της δουλειάς και της επιστήμης. 

«Ο Δήμος σήμερα αποτελεί πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής δημάρχων και άλλων πολιτικών στελεχών» 

Ο ίδιος επανήλθε στα της υφιστάμενης κατάστασης στα δημοτικά πράγματα της Κομοτηνής τονίζοντας πως «ο Δήμος σήμερα αποτελεί πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής δημάρχων και άλλων δημοτικών στελεχών, που καλλιεργούν και συντηρούν τον εθισμό των πολλών στην αδιαφορία για τα κοινά, την ατομική απομόνωση και την πρόσληψη της καθημερινής ζωής και της πολιτικής με όρους θεάματος. Όλοι αυτοί οι δημοτικοί παράγοντες έχουν πολύτιμο σύμμαχο την απάθεια και την παραίτηση του κόσμου από την ιδέα ότι μπορεί ο ίδιος να αλλάξει κάτι στην πόλη του» για να προτάξει πως «εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτές τις λογικές και δηλώνουμε ενεργοί πολίτες. Που θα δώσουμε καθημερινές μάχες, θα κερδίσουμε στόχους». 

«Υποστηρίζουμε την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές και τους οικισμούς» 

Αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο της δημοτικής παράταξης ο κ. Βαβατσικλής έκανε λόγο για πλατειά λαϊκή οργάνωση, «ανοιχτή σε όποιον συμφωνεί με τις αρχές και τις θέσεις μας» ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχουμε κομματική εξάρτηση» και υπογράμμισε πως «οι θέσεις μας και η λειτουργία μας θα αποφασίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες. Κύριος στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε  και να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους του Δήμου, να εκφραστούν και να συμμετέχουν. Υποστηρίζουμε γι’ αυτό την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές και τους οικισμούς».
 
Παράλληλα ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι «θα διατυπώσουμε στο πρόγραμμά μας με σαφήνεια τι ακριβώς θα κάνουμε, για την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, το νερό που χάνεται ή δεν πληρώνεται, τη λειτουργικότητα της πόλης, το σχέδιο πόλης, τις αναπλάσεις, τις διανοίξεις, την πολιτική προστασία, την πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τα αδέσποτα – τους τετράποδους συμπολίτες μας, τις κοινωνικές δομές, τα σχολεία, τα υδατορέματα, τα αντιπλημμυρικά, την αγροτική οδοποιία. Και θα αναλάβουμε πριν τις εκλογές το κόστος όσων προτείνουμε» ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνεργασιών καθώς «η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει το διάλογο και τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες, ανάμεσα σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών, που λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «είμαστε αντίθετοι σε κάθε συζήτηση για την κατανομή ρόλων. Αποτελεί μια παθογένεια του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, η δυνατότητα συγκρότησης πλειοψηφίας με την υπόσχεση θέσεων και τη δημιουργία συμπαρατάξεων “ειδικού σκοπού”».
 
«Με την κατάθεση αυτή των αρχών μας, των ιδεών μας και του πλαισίου της δράσης μας, ανακοινώνουμε  σήμερα την ίδρυση μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα, όλοι όσοι αποδέχονται την ιδρυτική μας διακήρυξη. Ξεκινάμε, με μια σημαντική ανανέωση προσώπων, προτάσεων και ιδεών. Για μια νέα πρόταση πολιτικής. Μια νέα πολιτική που με παρεμβάσεις και δημοτικούς θεσμούς, θα εξασφαλίζει τη δράση της  οργανωμένης κοινωνικής έκφρασης» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Βαβατσικλής. 

Το λογότυπο του συνδυασμού 

Ο κ. Βαβατσικλής νοηματοδότησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και το λογότυπο του συνδυασμού σημειώνοντας πως «η σημερινή μας πρόταση απεικονίζεται συμβολικά στο λογότυπο μας. Το “Ξε-ΚΙΝΗΜΑ για την πόλη” έχει ρίζες, κορμό, κλαδιά, φύλλα, νέα φύλλα που προκύπτουν μέσα από μια επίμονη, δύσκολη και δημιουργική διαδικασία – της γέννησης, της ανάπτυξης, της ανανέωσης.
 
Προέρχεται από το δέντρο της παράδοσης μας που είναι ένα κάστρο γερά θεμελιωμένο. Αποτελεί έκφραση της πολιτισμικής ιθαγένειας μας. Είναι το τοπόσημο της συλλογικής μνήμης της πόλης και του πολιτιστικού της τοπίου διαχρονικά. Έχει οικολογική, ιστορική, πολιτισμική αναφορά. Ας θυμηθούμε, αφού μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, γύρω από τα πλατάνια οργανώθηκαν τα χωριά, οι πρώτες κοινότητες.
 
Το μήνυμα μας λοιπόν με αυτό το λογότυπο είναι το δικαίωμα στο πολιτιστικό περιβάλλον που δεν ταυτίζεται με ατομικά συμφέροντα. Δικαίωμα που καλλιεργεί και επιδιώκει νέες αντιλήψεις για την οικονομία, τη χωροταξία της πόλης και του Δήμου.
 
Το περιβάλλον, το αστικό και της περιφέρειας των οικισμών, είναι ο μεγάλος πόρος του Δήμου μας. Είναι ο τόπος, το έδαφος, το νερό, το τοπίο. Όταν αυτά απαξιώνονται τότε καταστρέφεται η οικονομία, η κοινωνική ζωή, η ταυτότητα, το “πνεύμα του τόπου”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.