Πληθος κοσμου στην κοπη Βασιλοπιτας της Αντικαρκινικης Εταιρειας Ροδοπης

Τονίστηκε στους παρευρισκομένους η αξία της πρόληψης

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου και για τον λόγο αυτό την ίδια ημέρα, το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας πραγματοποίησε την ετήσια κοπής της Βασιλόπιτας, παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου στη «Λέσχη Κομοτηναίων».
 
Ανάμεσα τους άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν να τον ξεπεράσουν αλλά και άνθρωποι που είδαν τον καρκίνο να τους στερεί από κοντά τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Όλοι τους συγκεντρώθηκαν για να σχεδιάσουν τις δράσεις της Εταιρείας μέσα στο 2019 με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του κοινού με γνώμονα πάντα την πρόληψη.


 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η κ. Ζωή Κοσμίδου, Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΑΜ-Θ,  η κ. Σοφία Μενεσελίδου, πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής και δημοτική σύμβουλος, η κ. Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ με τη σύζυγο του κ. Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της «ΠΟΛΗτικής Ανατροπής» και εκ νέου υποψήφια για τον Δήμο Κομοτηνής, ο κ. Γιώργος Μανανάς, υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ και η κ. Μαρία Μπαχτσεβάνη, μέλος της Τοπικής Κοινότητας Κομοτηνής.

Οδυσσέας Κουτσογιάννης, Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παραρτήματος Ροδόπης «Το παν είναι η πρόληψη»

Για τη δράση του παραρτήματος Ροδόπης μίλησε στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος κ. Οδυσσέας Κουτσογιάννης ο οποίος στάθηκε στην αξία της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι ο καρκίνος υπάρχει αλλά δεν πρέπει να τον φοβόμαστε. Με το σλόγκαν της Αντικαρκινικής Εταιρείας πως “Όλοι μαζί μπορούμε και ο καθένας ξεχωριστά”, κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο  μπορούμε με να καταπολεμήσουμε και να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό» ανέφερε για να συμπληρώσει την αξία της πρόληψης: «το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη και κατ’ επέκταση η έγκαιρη διάγνωση. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει η ενημέρωση και εμείς είμαστε για αυτόν τον λόγο εδώ, για να ενημερώνουμε τον κόσμο μέσα από τις δράσεις μας».  

Οι παράγοντες που οδηγούν στους καρκίνους

Ο κ. Κουτσογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση του καρκίνου. «Είναι βαρετό να λέμε για το τσιγάρο, αλλά αυτό αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων παραγόντων της επέλασης του καρκίνου, όχι μόνο του πνεύμονα αλλά γενικά.  Ο κόσμος γνωρίζει  ότι ο καρκίνος του πνεύμονα γιατί το ποσοστό ξεπερνάει το 60-70% . Οι καπνιστές οφείλουν να κάνουν ακτινογραφία θώρακος κάθε χρόνο για να ελέγχουν την υγεία τους καθώς δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και είναι το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν για την υγεία τους. Επιπλέον, μία άλλη αιτία αποτελεί  η άσκοπη έκθεση στον ήλιο, που προκαλεί το μελάνωμα με όλες τις επιπτώσεις που φέρει αυτό».

Ανάγκη για δημιουργία συνθημάτων που θα εξελιχθούν σε τρόπο ζωής

Ο πρόεδρος του  παραρτήματος Ροδόπης της Αντικαρκινικής Εταιρείας στάθηκε και στην αξία δημιουργίας σλόγκαν και της παροχής κινήτρων για την ευαισθητοποίηση όλων των ηλικιακών ομάδων. «Οφείλουμε να βρούμε συνθήματα, τα οποία θα τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα» σημείωσε και παρέθεσε κάποιες ιδέες πάνω σε αυτήν την πρόταση: «για παράδειγμα μπορούμε να πούμε σλόγκαν  του τύπου “είμαι φοιτητής και κόβω το κάπνισμα”, “είμαι νέος και ασκούμαι”, “είμαι νοικοκυρά και θα κάνω υγιεινή κουζίνα”, δηλαδή την μεσογειακή κουζίνα που είναι πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και φρούτα και είναι φτωχή σε κόκκινο κρέας. Αυτή η κουζίνα απέδειξε την αξία της σε όλον τον κόσμο και η πρώτη μελέτη για την αξία της έχει γίνει στην Κρήτη». 

Η ανάγκη της πρόληψης

Το πιο σημαντικό από όλα βέβαια είναι η πρόληψη και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλες οι δράσεις της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Έτσι σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιάννη, «οφείλουμε όλοι να πάρουμε προληπτικά μέτρα και να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις σχετικά, όπως μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για όλους όσους έχουν προδιάθεση ή κληρονομικότητα. Εξετάσεις οφείλουμε να κάνουμε από μικρές ηλικίες, οι οποίες είναι εξετάσεις ρουτίνας αλλά πολλές φορές εξελίσσονται σε σωτήριες». Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε επίσης ο κ. Κουτσογιάννης στον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος θεωρείται καλοήθης αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθης και επιβάλλεται προσοχή, μέσω της στηθοσκόπησης για τη μείωση των κρουσμάτων ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις της Εταιρείας για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού. «Για τον λόγο αυτό», εξήγησε, «κάνουμε ομιλίες και δίνουμε συχνά συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης για να ενημερωθεί ο κόσμος και να προλαμβάνει κάποιων προβλημάτων. Επιπλέον κάνουμε ομιλίες σε χωριά, οι κάτοικοι των οποίων πολλές φορές δεν μπορούν να έρθουν στην πόλη».
 
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του μετά την κοπή της Βασιλόπιτας, ο κ. Κουτσογιάννης έκανε αναφορά στην ιστορία της Αντικαρκινικής Εταιρείας αλλά και στον μεγάλο επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου «Η Αντικαρκινική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1958 από μία ομάδα επιστημόνων, γιατρών και μη, κατά προτροπή του αείμνηστου Γεώργιου Παπανικολάου, εφευρέτη του ΤΕΣΤ Παπανικολάου, που βρήκε τα καρκινογόνα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, τα κατηγοριοποίησε έτσι ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε πρόωρα καρκίνους και να σώσουμε τη γυναίκα. Από τότε που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα, το τεστ είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και συνιστούμε τις γυναίκες να το κάνουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσογιάννης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.