Υπεγραφη το πρωτοκολλο ενταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να γίνει το 30ο μέλος της

«Είναι μια ιστορική ημέρα», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.
 
«Δεν αναμένω εκπλήξεις» στη διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τις χώρες μέλη, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
 
Στόχος είναι η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Όμως ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εικασία και περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει «ως προσκεκλημένη» στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.
 
Από την πλευρά του ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα αλλάξει το όνομά της «μέσα σε μερικές ημέρες».
 
«Δεν ήταν αναπόφευκτο, δεν ήταν καν πιθανό να συμβεί», πρόσθεσε, εξαίροντας τις προσπάθειες των πολιτικών ηγετών τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ που απέδειξαν «ότι είναι εφικτό το αδύνατο».
 
«Είναι μια οικογένεια η οποία προσπαθεί να κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό και ένα καλύτερο μέρος. Είναι ένα ταξίδι το οποίο μας έχει κάνει πιο ώριμους (…) έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

«Σε μερικές ημέρες θα επιλύσουμε την τελευταία διαφωνία που έχουμε με τους γείτονές μας», κατέληξε αναφερόμενος στο όνομα της ΠΓΔΜ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.