Οι μαθητες της Ροδοπης απεκτησαν τα αναγκαια εφοδια για την ορθη χρηση φαρμακων

Ενημερώθηκαν περισσότεροι από 5800 μαθητές από την «καμπάνια» του Φαρμακευτικού Συλλόγου - Στόχος του Συλλόγου η διεύρυνση των δράσεων και στους υπόλοιπους φορείς της περιοχής

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με αφορμή την ολοκλήρωση της ενημερωτικής καμπάνιας για την ορθή χρήση των φαρμάκων , η οποία περιελάμβανε  37 ομιλίες στους 5.800 μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Ροδόπης.
 
Για την ενημερωτική καμπάνια, που ήταν πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και «αγκαλιάστηκε» τόσο από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησαν ο κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κ.  Λουκάς Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΑΜΘ και η κ. Μαίρη Κοσμίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Αλέξανδρος Τσαπέκος,
«Καταφέραμε μέσα από συνεργασία με τους Φορείς της περιοχής να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους της Ροδόπης»

«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ομιλιών στα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια ενώ επεκταθήκαμε σε δύο ακόμα σχολεία, τα Δημόσια ΙΕΚ και την Σχολή Αστυφυλάκων» σημείωσε αρχικά ο κ. Τσαπέκος για να συμπληρώσει ότι «εκτός  από την Οργάνη, όπου λόγω του χιονιού δεν μπορέσαμε να πάμε, επισκεφτήκαμε όλα τα σχολεία του νομού, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πρώτο κύκλο της καμπάνιας αυτής για την ορθή χρήση των Φαρμάκων με τίτλο “Το φάρμακα ίαμα αλλά και δηλητήριο”». Σχετικά με την ανταπόκριση που είχε η καμπάνια, ο κ. Τσαπέκος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος καθώς τα παιδιά αγκάλιασαν την προσπάθεια, ευχαριστώντας για τη συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας την κ. Κοσμίδου και τον κ. Γεωργίου, «που συνεργαστήκαμε άψογα», όπως και τους Διευθυντές και καθηγητές των σχολείων «που συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Τσαπέκος ευχαρίστησε παράλληλα και τους Δήμους  Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών διότι και αυτοί  συνέβαλαν με το να εντάξουν το φυλλάδιο, που ετοίμασε ο Σύλλογος στους λογαριασμούς του νερού και με αυτόν τον τρόπο μοιράστηκαν 80.000 φυλλάδια στο νομό με επιγραμματική παρουσίαση όλων αυτών που λέχθηκαν στις παρουσιάσεις. 

«Τονίσαμε τις αρνητικές επιδράσεις του Φαρμάκου, όταν η χρήση του είναι ανεξέλεγκτη»

 Όσο για το περιεχόμενο των ομιλιών, ο κ. Τσαπέκος εξήγησε ότι γίνονταν διαδραστικά για να κρατήσει το ενδιαφέρον των μαθητών αμείωτο. «Τονίσαμε πολύ το γεγονός πως το φάρμακο μπορεί να εξελιχθεί σε δηλητήριο ενώ φυσικά αναφερθήκαμε και στην λειτουργία του ως ιατρευτικό ίαμα. Κυρίως μας ενδιέφερε να τονίσουμε την αρνητική του πλευρά όταν πρόκειται για κατάχρηση. Επιγραμματικά να σας πω ότι μιλήσαμε για τις παρενέργειες των φαρμάκων, καθώς οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το φάρμακο δεν είναι ένα απλό προϊόν αλλά ένα ειδικό προϊόν που θέλει μεγάλη προσοχή. Παράλληλα, τους μιλήσαμε για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, την επιτακτική ανάγκη για τον εμβολιασμό και τις συνέπειες που έχει ο εθισμός από ναρκωτικές ουσίες, νικοτίνη και αλκοόλ, και φυσικά τις πολύ σοβαρές παρενέργειες που έχουν τα ναρκωτικά».

«Στόχος μας η διεύρυνση των ομιλιών και σε άλλους συλλογικούς Φορείς»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης επισήμανε πως θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος ομιλιών ενώ αιτιολόγησε την επιλογή να απευθυνθούν στα σχολεία καθώς «τα παιδιά αποτελούν το αύριο της κοινωνίας μας, τα ανοιχτά μυαλά που μπορούν να απορροφήσουν πιο εύκολα τα θετικά μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε και να δημιουργήσουμε μία “άμυνα” από όλα τα αρνητικά που έχουν γύρω τους. Τα παιδιά είναι μία ευάλωτη ομάδα που την έχουν στόχο πολλά εμπορικά κέντρα και κλάδοι της αγοράς και τα χρησιμοποιούν για να καταναλώσουν πολύ εύκολα. Για αυτό υπάρχουμε εμείς για να τους ενημερώσουμε κατάλληλα ώστε  να σταματήσουμε και  να καταλάβουν πως δεν πρέπει να πείθονται εύκολα και να παίρνουν το κάθε τι χωρίς να ρωτούν τον αρμόδιο, γιατρό, φαρμακοποιό, δάσκαλο και φυσικά τον γονέα».
 
Παράλληλα αποκάλυψε και τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου λέγοντας ότι «μόλις τελειώσει η τριετία, θα γίνει επανάληψη της παρουσίασης και μάλιστα αυτή θα είναι επικαιροποιημένη, ενώ θέλουμε να εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο σε συλλόγους Φοιτητών και να προσαρμόσουμε την παρουσίαση σε κάθε σύλλογο Υγείας, π.χ  Καρδιοπαθείς, Διαβητικοί , άτομα με ειδικές ανάγκες για να επικεντρωθούμε στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ομάδων».
 
Ο κ. Τσαπέκος ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους 5 συναδέλφους του, που συνέβαλλαν στην περάτωση της παρουσίασης, στην δημιουργία του φυλλαδίου και την οργάνωση των ομιλιών με την ευχή να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλοι συνάδελφοι του. Αυτοί ήταν οι κ. Χρήστος Κουκάκης, Γραμματέας, κ. Χουσείν Ογλού, Αντιπρόεδρος, κ. Χαφούζ Αλή Ερτζάν, Ταμίας,  κ. Ισμαήλ από την περιοχή των Σαπών και η κ. Ζωή Τσαπέκου.

Λουκάς Γεωργίου,
«Πρώτη φορά στην Ελλάδα προσεγγίζεται το φάρμακο και οι επιπτώσεις του»

Λακωνικός παρουσιάστηκε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος συνεχάρη τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης για την καινοτόμα προσπάθεια καθώς «πρόκειται για μία σημαντική και καινοτόμα προσπάθεια που ξεκίνησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Περιφέρεια την αγκάλιασε, την ενέταξε στα πλαίσια της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας, όπως πέρυσι, έτσι θα κάνει και φέτος. Είναι πρωτοπόρα γιατί κανένας δεν είχε προσεγγίσει το φάρμακο στη χώρα μέχρι τη στιγμή που το έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης». 

Μαίρη Κοσμίδου,
«Ήταν αυτό που έλειπε και συμπληρώνει την τυπική εκπαίδευση»

Η κ. Κοσμίδου είχε ενθουσιαστεί, όπως παραδέχθηκε, με το άκουσμα της πρότασης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, η οποία διευρύνει τους ορίζοντες των νέων της περιοχής μας. «Τα συγχαρητήρια πηγαίνουν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης και ιδιαίτερα στον πρόεδρο κ. Τσαπέκο, καθώς ήταν αυτός που μας έφερε ένα πρωί την πρόταση του Συλλόγου, μία πρόταση εκπαιδευτική που θα έπρεπε σύμφωνα με την άποψη του Συλλόγου και της δικής μας να περάσει στα σχολεία» τόνισε η ίδια. Παράλληλα αιτιολόγησε την καθυστέρηση που σημειώθηκε για να παρουσιαστεί στα σχολεία καθώς «ένα τέτοιο πρόγραμμα ήθελε την έγκριση του Υπουργείου και για αυτό σημειώθηκε μία μικρή χρονικά καθυστέρηση, μέχρι να έρθει η έγκριση. Μόλις έγινε δεκτό, νιώσαμε χαρά γιατί είδαμε κάτι που θα γινόταν προς όφελος των μαθητών. «Είχα την τύχη να παρευρεθώ σε μία από τις εισηγήσεις και διαπίστωσα το ενδιαφέρον των παιδιών και την διαδραστικότητα που υπήρχε» συμπλήρωσε η κ. Κοσμίδου για να εκτιμήσει πως «ήταν αυτό που έλειπε και συμπληρώνει ως κομμάτι της τυπικής εκπαίδευσης που παίρνουν τα παιδιά μέσα από το μάθημα της Βιολογίας όσο αφορά στο φάρμακο.  Είναι ένα πρόγραμμα , πολύ ωραία τοποθετημένο, στοιχειοθετημένο και νομίζω πως θα βοηθήσει τους μαθητές να εφαρμόσουν αυτά που τους λέμε στην καθημερινότητα και φυσικά να γίνουν πολλαπλασιαστές και να μεταδώσουν σπίτι τους αλλά και γύρω τους τις γνώσεις που παίρνουν»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.