Μητρωο ολων των δημοσιων εργων και κτιριων προωθει το ΤΕΕ Θρακης

Ώστε να καταγραφούν τα βασικά τους στοιχεία αλλά και να εντοπιστούν προτεραιότητες για συντήρηση και επισκευή

Συναντήσεις ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία ενός μητρώου όλων των έργων υποδομής και των δημοσίων κτιρίων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στη Θράκη, ξεκινά το ΤΕΕ Θράκης, στο πλαίσιο του ρόλου του ως σύμβουλος της Πολιτείας.
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, όταν πριν από 1,5 χρόνο είχε πέσει η γέφυρα του Κομψάτου, είχε συζητηθεί από πλευράς Περιφέρειας η δημιουργία ενός μητρώου γεφυρών, ώστε να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφευχθούν άλλα τέτοια φαινόμενα.
 
Το ΤΕΕ Θράκης όμως θεωρεί πως με δεδομένη της κρίσης, που έφερε μείωση στις συντηρήσεις, αλλά και την αύξηση σε ένταση των καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο οι γέφυρες, αλλά όλα τα έργα υποδομής, καθώς και τα δημόσια κτίρια, διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους.
 
Ακόμα και τα κέντρα κοινότητας, που είχαν χτιστεί μαζικά και τώρα συνήθως αποτελούν χώρους συνάθροισης, πολλές φορές λόγω των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, πρέπει να ελεγχθούν, ώστε, όπως και άλλοι χώροι συνάθροισης πολιτών, να γνωρίζουμε ότι θα είναι ασφαλείς.
 
Για αυτό και θα ασκήσουν πίεση, σε κάθε ΠΕ, και να αναζητηθεί η δυνατότητα, έστω και μέσω προγραμματικής σύμβασης, να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα ελέγξει τα κτίρια αυτά, και θα κάνει προτάσεις για τυχόν παρεμβάσεις που χρειάζονται, ενώ αν χρειαστεί θα παρέμβουν και μέσω της ΠΕΔ ΑΜΘ, που εκπροσωπεί τους Δήμους της περιοχής.
 
Με το μητρώο, θα μπορεί, για μια γέφυρα για παράδειγμα, να ελεγχθεί, αλλά και αν δημιουργηθεί ένας φάκελος, που θα περιλαμβάνει το χρόνο κατασκευής, φωτογραφίες από την κατάσταση, και θα κρίνεται η επικινδυνότητα της εκάστοτε υποδομής, ενώ η δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου θα βοηθήσει ώστε να διευκρινιστεί σε ποιόν ανήκει η γέφυρα και ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή την συντήρησή.
 
Όταν υπάρχει αυτή η κλιμάκωση, τόνισε, το έργο όλων των πλευρών γίνεται πιο εύκολο, προς όφελος τόσο των πολιτών, όσο και όλων όσων εμπλέκονται στην διαχείριση και την συντήρηση των υποδομών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.