Η αμελεια των υψηλων ομαδων κινδυνου για εμβολιασμο οφειλεται για την εξαρση της γριπης

Ψυχραιμία και έγκαιρη ενημέρωση των φαρμακοποιών για την επόμενη χρονιά συνιστά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος - Την ανάγκη εμβολιασμών ακόμα και τώρα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας  καθώς η εποχική γρίπη παρουσιάζει έξαρση, προεξάρχοντος του επικίνδυνου στελέχους Η1Ν1. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από πλευράς του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αριθμός των θυμάτων από επιπλοκές του ιού της γρίπης άγγιξαν τους 39, το 84% των οποίων ήταν είτε άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.
 
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης. Από αυτούς, το 75% είναι άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο η χώρα μας δεν είναι η  μοναδική που εμφανίζει κρούσματα της γρίπης Η1Ν1 καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει σημάνει συναγερμός, με τις αρμόδιες αρχές, να δίνουν οδηγίες για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.  

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους για εμβολιασμό» 

Την αποφυγή πανικού με την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων, αλλά και τα όσα λέγονται στον δημόσιο λόγο εφιστά, μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος τόνισε πως παρά τα αληθή αριθμητικά δεδομένα, αυτά δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα των περασμένων ετών.
 
Όπως εξήγησε και φέτος διαπιστώνεται ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που όφειλαν να εμβολιαστούν δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους αυτή, δεδομένου ότι και η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυτές και παρέμειναν ανεμβολίαστοι.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κόσμος θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί ήδη από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, που είναι και η κατάλληλη εποχή» γεγονός που χαρακτήρισε ως ένα δείγμα ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τα αποθέματα των εμβολίων ο κ. Τσαπέκος έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγοστά εμβόλια, με τους Συλλόγους όλης της χώρας να μεριμνούν για την ανακύκλωση εμβολίων που ενδεχομένως υπάρχουν σε κάποια ελάχιστα φαρμακεία και δεν έχουν ζητηθεί μέχρι σήμερα, για να καλέσει τους πολίτες της Ροδόπης σε περίπτωση αδυναμίας τους να βρουν εμβόλιο, να επικοινωνήσουν και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο που θα φροντίσει για την καλύτερη κάλυψή του. 

Άμεση ενημέρωση του φαρμακοποιού σας για τον εμβολιασμό της επόμενης χρονιάς 

Η νέα παραγγελία εμβολίων σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει ένα μεγάλο βοήθημα για τον ιατρικό, και όχι μόνο, κόσμο, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν ήδη από τώρα στον φαρμακοποιό τους την θέλησή τους να εμβολιαστούν του χρόνου ούτως ώστε να γίνει καταγραφή των αναγκών και η κάθε πολιτεία να οργανώσει την παραγγελία της καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν.
 
Ερωτηθείς με τους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης εξήγησε πως τα αντιβιοτικά, τα οποία ζητούν οι πολίτες, δεν βοηθούν πουθενά την περίοδο της γρίπης για να υπογραμμίσει πως όσοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα  πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και αν έχουν εμφανή συμπτώματα να πάνε αμέσως σε νοσοκομείο.
 
Ωστόσο, όπως τόνισε, αν κάποιος παρουσιάσει πυρετό, βήχα ή κάθε άλλο σύμπτωμα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει τον ιό, για να επισημάνει τέλος πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ειδικά οι ευπαθείς ομάδες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αν νιώσουν αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι τους και ας μην επιστρέφουν αμέσως (μόλις πέσει ο πυρετός) στο εργασιακό και γενικότερα κοινωνικό τους περιβάλλον. 

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος «Αν ακολουθούσαμε τις οδηγίες γιατρών και υγειονομικών οργανισμών της χώρας δεν θα υπήρχε αυτή η έξαρση» 

Η Ροδόπη είναι μία από τις περιοχές όλης της χώρας στην οποία υπάρχουν επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα του ιού. Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, πνευμονολόγος κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος αποδίδοντας την έξαρση της γρίπης, στην μη σωστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και στον μη έγκαιρο εμβολιασμό.
 
 «Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, και οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε, είναι πως αν ακολουθούσαμε τις οδηγίες των ιατρών και των υγειονομικών οργανισμών της χώρας μας δηλαδή εμβολιάζονταν  τα άτομα που έπρεπε να εμβολιαστούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση» εξήγησε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να εξηγήσει πως «το ελληνικό κράτος έχει εμβόλια και τα διαθέτει και δωρεάν χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή». «Ο πληθυσμός που πρέπει να εμβολιαστεί δεν εμβολιάζεται και κατ’ επέκταση δεν δημιουργείται το απαραίτητο τοίχος προστασίας απέναντι στον ιό της γρίπης, που προσβάλλει όλους ανεξαιρέτως» συνέχισε για να επισημάνει πως  το ποιοι από αυτούς που θα προσβληθούν θα έχουν βαριά νόσηση δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας εκ των προτέρων. 

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου 

Ερωτηθείς για το ποιες είναι αυτές οι ομάδες που διατρέχουν ίσως μεγαλύτερο κίνδυνο και οφείλουν να εμβολιαστούν, ο κ. Χαριτόπουλος ήταν σαφής εξηγώντας πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι άνω των 60 ετών,  αυτοί που πάσχουν από χρόνιες καρδιοπάθειες ή χρόνιες νόσους του αναπνευστικού, τα άτομα που έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν είναι τόσο επαρκές, τα παχύσαρκα άτομα, οι έγκυες γυναίκες, τα πολύ μικρά παιδιά, το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και το  προσωπικό που ασχολείται σε υγειονομικές μονάδες, όπως τα νοσοκομεία κλπ. για να σημειώσει πως ακόμα και τώρα είναι σημαντικό όσοι ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες θα πρέπει να εμβολιαστούν. 

Μέτρα Προστασίας 

Απαριθμώντας  τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης ο κ. Χαριτόπουλος εξήγησε πως τα βασικά εξ αυτών είναι τα εξής:

  • Αποφυγή συνωστισμού σε μικρούς χώρους ή με πολλά άτομα μαζί
  • Η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, και η αποφυγή αυτά να έρθουν σε επαφή με το στόμα και τα μάτια καθώς αυτός είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού.
  •  Οφείλουμε όταν βήχουμε να φέρνουμε μπροστά στο στόμα και στην μύτη ένα χαρτομάντιλο το οποίο κατευθείαν να το πετάμε
  •  Στα σχολεία και τους  χώρους  που βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά άτομα μαζί να ανοίγουν τα παράθυρα για να αερίζονται επαρκώς και συχνά.
  • Παιδιά τα οποία βήχουν ή έχουν υψηλό πυρετό να μένουν στο σπίτι 

Κλείνοντας ο κ. Χαριτόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ιού εξηγώντας πως «εφόσον ακολουθηθούν τα παραπάνω μέτρα, η γρίπη θα είναι μία απλή ίωση που δεν θα μας απασχολεί ιδιαίτερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.