Ο Μητροπολιτης Μαρωνειας Τιμοθεος ως Ιδρυτης των Εκκλησιαστικων Οικοτροφειων Αρρενων και Θηλεων στο Νομο Ροδοπης (Β΄ Μερος)

Ιστορικά κείμενα του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Τιμοθέου κατά την θεμελίωση των Εκκλησιαστικών Οικοτροφείων Αρρένων και Θηλέων στην πόλη της Κομοτηνής

Η ανύστακτος και άοκνος μέριμνα του Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου συγχρόνως εξεδηλώθη εμπράκτως για την ανέγερση κατάλληλου οικοδομήματος στο οποίο θα εστεγάζετο και το Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Θηλέων. Προς τον σκοπό τούτο κατεδαφίσθη το παλαιό κτίριο επί των οδών Σισμάνογλου και Ζυμβρακάκη, το οποίο επί οκταετίαν εστέγασε το Οικοτροφείο Αρρένων, και ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο του μεγαλόπνοος και οραματιστού Μητροπολίτου Τιμοθέου, όπως ο ίδιος έγραφε, «προς περίθαλψιν των εκ της υπαίθρου ερχομένων διά γυμνασιακάς σπουδάς εις την πόλιν απόρων μαθητριών, διά τας οποίας οι κίνδυνοι είναι προφανείς και το καθήκον  της Εκκλησίας απέναντι τούτων επίσης επιβεβλημένον, απεφασίσαμεν την ανέγερσιν και Οικοτροφείου θηλέων επί του οικοπέδου του κατεδαφισθέντος ακινήτου».
 
Αρωγός και ευεργέτης της όλης προσπάθειας του Μητροπολιτου Μαρωνείας Τιμοθέου για την ανέγερση του νέου εκκλησιαστικού Οικοτροφείου θηλέων υπήρξε ο οικονομικά εύπορος κομοτηναίος Δημήτριος Τριαρίδης, ο οποίος προσέφερε το χρηματικό ποσό των 100.000 δραχμών. Ο θεμέλιος λίθος κατετέθη κατά την επίσημη άφιξη των νέων τότε Βασιλέων των Ελλήνων Κωνσταντίνου και Άννης-Μαρίας στην Κομοτηνή, η οποία έλαβε χώρα την 20η Οκτωβρίου 1964, αλλά η ολοκλήρωση του όλου οικοδομήματος επετεύχθη εν συνεχεία με τις άοκνες και όντως αιματηρές εργώδεις προσπάθειες του Μητροπολίτου Τιμοθέου, και προς τούτο καθοριστικής σημασίας υπήρξε η αρωγή του τότε Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διά της γενναίας οικονομικής επιχορηγήσεώς του, οπότε εντός ολίγου χρόνου το Οικοτροφείο Θηλέων άρχισε να λειτουργεί και να φιλοξενεί περί τις 90 μαθήτριες. Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος αφιέρωσε το λεγόμενο «Τριαρίδειον» Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Θηλέων επ' ονόματι της Αγίας Αικατερίνης, όπου σήμερα λειτουργεί ο δεύτερος βρεφονηπιακός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.
 
Χάριν της ιστορικής πληρότητος των ως άνω γραφέντων δημοσιεύουμε στο παρόν ιστορικό κείμενό μας τόσο την ποιηθείσα υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου ειδική ευχή, η οποία ανεγνώσθη κατά την τέλεση του Αγιασμού επί τη καταθέσει του πρώτου θεμελίου λίθου, όσο και τον λόγο του Ιεράρχου διά του οποίου προσεφώνησε την Βασίλισσα Άννα – Μαρία, η οποία κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος.
 
Η επίκαιρη ειδική ευχή, η οποία ανεγνώσθη υπό του Μαρωνείας Τιμοθέου είναι η κάτωθι: «Επάκουσον ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ, η Σοφία του Θεού η ανείκαστος, ο Λόγος του Πατρός ο προαιώνιος, η Πηγή της Σοφίας και της γνώσεως. Έπιδε εφ' ημάς και επί τα έργα των χειρών ημών, ο κτίστης και Δημιουργός των απάντων, ο στερεώσας τους ουρανούς εν συνέσει και την γην θεμελιώσας επί την ασφάλειαν αυτής.
 
Εν τω Σω ονόματι σήμεον θεμέλιον τίθεμεν και την σην δύναμιν προς στερέωσιν αυτού αιτούμεθα. Ου γαρ επί την άμμον τον κόπον ημών κτίζομεν, αλλ' επί Σε, την άσειστον πέτραν, θεμελιούμεν. Τον Βασιλέα ημών Κωνσταντίνον και την Βασίλισσαν ημών Άνναν-Μαρίαν στερέωσον. Μνήσθητι Κύριε των Ευεργετών του θεμελιουμένου ώδε Οίκου απόρων κορασίδων. Έδρασον τον αγαθοεργόν και ιερόν τούτον Παρθενώνα της Εκκλησίας επί την στερεάν πέτραν και ταχέως άγαγε τα έργα ημών εις αίσιον πέρας, ότι ουκ εν πυρί και μαχαίρα η κατάσχεσις ημών, αλλ' εν τιμίω ιδρώτι και εν προστασία έργων αγαθών και κοινωφελών. Αύτη η μερίς της κληρονομίας ημών εις αιώνα αιώνος.
 
Συ γαρ ο δοτήρ παντός αγαθού και Σοι την δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν συν τω Πατρί και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».
 
Ιστορικής σημασίας για την τοπική εκκλησιαστική και εν γένει ιστορία της Κομοτηνής είναι καιπροσφωνητήριος λόγος του Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμόθεος προς την Βασίλισσα Άννα-Μαρία, ο οποίος έχει ως ακολούθως: «Μεγαλειοτάτη,
 
Το κτίριον, το οποίον η Υμετέρα Μεγαλειότης ηυδόκησε να θεμελιώση κατά την στιγμήν ταύτην, μέλλει να στεγάση εις τους δύο αυτούς ορόφους πτωχάς μαθητρίας, ερχομένας ενταύθα εκ της υπαίθρου διά γυμνασιακάς σπουδάς. Εις την θέσιν ταύτην υπήρχε παλαιά οικοδομή, την οποίαν παρεχώρησε το Υπουργείον Κοινωνικής Προνοίας εις το Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως προς στέγασιν Εκκλησιαστικού Μαθητικού Οικοτροφείου.
 
Η Ιερά ημών Μητρόπολις, επεκτείνουσα την φροντίδα αυτής υπέρ της μαθητιώσης νεολαίας, ίδρυσε το 1956 Εκκλησιαστικόν ΟΙκοτροφείον Αρρένων, το οποίον, στεγασθέν εντός του παραχωρηθέντος παλαιού ακινήτου, ελειτούργησε κανονικώς επί οκτώ συναπτά έτη.  Το εν λόγω Οικοτροφείον μετεστεγάσθη προσωρινώς επί ενοικίω κατά το τρέχον σχολ. έτος και μέχρις αποπερατώσεως του θεμελιωθέντος προ πενταμήνου και ανεγειρομένου παρά τον Ιερόν Ναόν της Του Θεού Σοφίας, δαπάναις του συμπολίτου κ. Ιωακείμ Ιωακειμίδου και υιών, νέου διωρόφου Οικοτροφείου Αρρένων. Διά της ανεγέρσεως του Οικοτροφείου Θηλέων, με προοπτικήν και τρίτου ορόφου προς στέγασιν ορφανών κορασίδων, καλύπτεται μία σοβαρωτάτη ανάγκη, δοθέντος ότι εν αυτώ θα ευρίσκουν φιλόξενον στέγην, περίθαλψιν, επίβλεψιν και προστασίαν πτωχά κορίτσια της υπαίθρου.
 
Διά την ανέγερσιν του Οικοτροφείου τούτου προσεφέρθη λίαν ευγενώς έτερος συμπολίτης, ο αείμνηστος Δημήτριος Τριαρίδης, ο οποίος διέθεσε το ποσόν των 100.000 δραχμών. Η ευγενής αύτη δωρεά ενεθάρρυνεν ημάς, ίνα επιληφθώμεν αμέσως της ανεγέρσεως και τούτου. Και ο Θεός βοηθός! Και πράγματι εβοήθησεν ο Θεός και εύρεν απήχησιν η έκκλησις ημών προς τον Εξοχώτατον επί των Οικονομικών Υπουργόν κ. Κωνσταντίνον Μητσοτάκην, ο οποίος, εκδηλών εμπράκτως το ενδιαφέρον της Κυβερνήσεως δι΄ έργα κοινωφελή και υπέρ της Ακριτικής ημών Επαρχίας, εχορήγησε γενναίαν οικονομική ενίσχυσιν εκ δραχ. 330.000, καλύπτων ούτω το υπόλοιπον ύψος της προϋπολογισθείσης δαπάνης.
 
Ευγνώμονα μνείαν ποιούμεθα αμφοτέρων των ανωτέρω Ευεργετών του Ευαγούς ημών Ιδρύματος, ευχόμεθα πλουσίαν την άνωθεν ανταμοιβήν.
 
Συγχαίρομεν ωσαύτως τον εκπονήσαντα την μελέτην εκλεκτόν Π. Μηχανικόν κ. Μάριον Σοφιανόν και ευχαριστούμεν ιδιαιτέρως τον Βουλευτήν Ροδόπης κ. Σταύρον Γουδελήν διά την πολύτιμον συμπαράστασίν του προς εξασφάλισιν της γενομένης υπό του Υπουργείου δωρεάς.
 
Μεγαλειοτάτη,
Είναι δι' ημάς εξαιρετική η τιμή, διότι η Υμετέρα Μεγαλειότης, κατά την αρχήν της ανά την ευγενή και φιλόξενον ημών χώραν περιοδείας Αυτής και την ευλογημένην απαρχήν της κοινωνικής και φιλανθρωπικής Αυτής δράσεως, ηυδόκησε να καταθέση, επ' ευκαιρία της επισκέψεως Αυτής εις την πόλιν μας μετά του λαοφιλήτου Βασιλέως Κωνσταντίνου, τον θεμέλιον λίθο του ημετέρου Οικοτροφείου Θηλέων. Είθε να θεμελιωθή τούτο επί της ασφαλούς και αρραγούς πέτρας, η οποία είναι ο Χριστός και διά των ευλογιών Αυτού ταχέως υψωθή και αποπερατωθή, προς εξωραϊσμόν της ιστορικής ταύτης πόλεως και προς χάριν της φερέλπιδος νεολαίας».
 
Τα δύο ως άνω ιδρυθέντα υπό του Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου και επί μακρά σειρά ετών λειτουργήσαντα Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία Αρρένων και Θηλέων, επί της αρχιερατείας του αοιδίμου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού Α΄ (1974-2012) καταργήθηκαν και στα ήδη υφιστάμενα οικοδομήματα εστεγάσθησαν οι δύο Βρεφονηπιακοί  Σταθμοί  της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίοι λειτουργούν απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα.
 
Άξιο ιδιαιτέρας μνείας είναι το γεγονός ότι η υπέρ της νεολαίας της εκκλησιαστικής επαρχίας της Μητροπόλεως Μαρωνείας ανύστακτη και συνεχής φιλόστοργη μέριμνα του Μαρωνείας Τιμοθέου εξεδηλώθη και για τους μαθητές της επαρχίας Σαπών όπου ανήγειρε και ίδρυσε επί εκκλησιαστικού οικοπέδου το νέο Οικοτροφείο Αρρένων για την λυσιτελή αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της διαμονής των μαθητών, οι οποίοι προήρχοντο από τα πολλά ορεινά χωριά της επαρχίας Σαπών και επιθυμούσαν να φοιτήσουν στο εκεί Γυμνάσιο. Το Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Σαπών «Ο Μέγας Βασίλειος» ελειτούργησε λίαν επιτυχώς και κατ' έτος φιλοξενούσε περί τους 50  μαθητές. Κατά τα μετά την μετάθεση του Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου έτη στην αρτισυσταθείσα Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κατηργήθη το Οικοτροφείο Αρρένων Σαπών και στο αυτό οικοδόμημα εστεγάσθη η ΛΑΦ Σαπών.
 
Εξ αφορμής της ως άνω ιστορικής υπομνήσεως ότι κατά μήνα Οκτώβριο του έτους 1964 επεσκέφθη επισήμως το Βασιλικό ζεύγος της Ελλάδος την πόλη της Κομοτηνής και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Θηλέων, δημοσιεύουμε ένεκα ιστορικής μνήμης τον θεσπέσιο προσφωνητήριο λόγο του αοιδίμου Μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου προς τους Βασιλείς των Ελλήνων, τον οποίο εξεφώνησε ενώπιον αυτών στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου εψάλη προς τιμήν των επίσημη Δοξολογία και έχει ως εξής: «Μεγαλειότατοι Βασιλείς,
 
Με ειλικρινή αισθήματα ανυποκρίτου χαράς και βαθείας αφοσιώσεως Σας υποδεχόμαστε σήμερον εις την πόλιν μας και δοξολογίαν αναπέμπομεν προς τον εν Ουρανοίς Βασιλέα κατά την εύσημον ταύτην ώραν.
 
Και είναι δεδικαιολογημένη η αγαλλίασις, την οποίαν αισθανόμεθα, διότι, έπειτα από το ευτυχές γεγονός των Βασιλικών Γάμων, επισκέπτεσθε την ακριτικήν μας Επαρχίαν, ίνα έλθητε εις επαφήν μετά του υπερόχου λαού αυτής, να εγκύψητε εις τα προβλήματά του, να Σας καμαρώση και να Σας γνωρίση εκ του πλησίον, τον ευσταλή και υψίκορμον και καλόκαρδον Βασιλέα Κωνσταντίνον, τον αντάξιον Υιόν καλού και αγαθού και λαοφιλήτου Πατρός, τον κληρονόμον υψηλών ιστορικών επιταγών και εθνικών πεπρωμένων και την «καλήν… ως ευδοκία, ωραίαν ως Ιερουσαλήμ» (Άσμα 6,4), νεαρωτάτην και χαριεστάτην Βασίλισσαν Άνναν Μαρίαν, η φιλόστοργος μορφή της οποίας ακτινοβολεί καλωσύνην και τρυφερότητα.
 
Έπειτα από την καταιγίδα, η αιθρία. Μετά την βαρείαν λύπην και τον πόνον διά την απώλειαν του αειμνήστου Βασιλεώς Παύλου, ερρόδισεν η αυγή της ιδικής Σας Βασιλείας. Ανέτειλεν η χαρά και η ελπίς.
 
Η Ελληνική φυλή, αενάως αναγεννωμένη και αειθαλής, αναπτερούται επί τη ευτυχεί κοινωνία μετά των θεοφρουρήτων και λαοφιλήτων Βασιλέων, τους οποίους η Βουλή της Θείας Προνοίας «εδικαίωσε Βασιλεύειν επί της γης».
 
Η ιστορία του Γένους ημών είναι συνυφασμένη με τον θεσμόν της Βασιλείας. Και η Εκκλησία εις την ευγενεστέραν και καθαρωτέραν της έκφρασιν, ως Ορθοδοξία, έχει μετ' αυτής δεσμούς αρρήκτους. Δεν είναι μόνον η Αγία Γραφή, εις την οποίαν έχει αύτη τας ρίζας της, αλλά και η Ορθόδοξος Λατρεία, δυνάμεθα να είπωμεν, ότι είναι κατ' εξοχήν Βασιλική.
 
Εκκλησιαστικοί ύμνοι και ευχαί και τελεταί αναφέρονται εις τον θεσμόν της Βασιλείας, ενώ χορεία εστεμμένων αγίων διακεκριμένην θέσιν κατέχει εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
 
Η Υμετέρα παρουσία, Μεγαλειότατοι Βασιλείς, εν μέσω ημών αναζωπυρεί τους θρύλους του λαού και τας παραδόσεις του Έθνους.
 
Ο θρόνος Σας έχει θεμελιωθή εις τας καρδίας των Ελλήνων, οι οποίοι εν ενί στόματι αναφωνούν «να μας ζήσετε».
 
Με την πατροπαράδοτον πίστιν της Ελληνικής Δυναστείας γαλουχηθέντες, εγκαινιάζετε την Βασιλείαν Σας και την θεοστήρικτον Οικογένειάν Σας, αρχόμενοι από Θεού και την Θείαν σκέπην και αντίληψιν επικαλούμενοι. Διότι, κατά τον Προφητάνακτα, «ο Βασιλεύς ελπίζει επί Κύριον και εν τω ελέει του Υψίστου ου μη σαλευθή» (Ψαλ. 20,8).
 
Χαιρετίζοντες την άφιξιν Υμών εις την Κομοτηνήν, δεόμεθα του Παναγάθου Θεού, όπως προφθάνη Υμάς εν ευλογίαις Χρηστότητος. Δώη Υμίν Κύριος, κατά την καρδίαν Υμών, μακρότητα ημερών, ένδοξον, ασάλευτον και ειρηνικόν το Βασίλειον, «ίνα ήμερον και ησύχιον βίον διάγωμεν εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι» (Α΄ Τεμ. 2,2).
 
 

*Ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς είναι Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.