Το βιβλιο του Η. Πετροπουλου «Ομηρος και Ανατολη στο σταυροδρομι του Αιγαιου» παρουσιαζεται στην Ξανθη

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00, οι εκδόσεις «Κλειδάριθμος», το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, παρουσιάζουν το βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Ηλία Κ. Πετρόπουλου με τίτλο, «Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου. Ιστορία-Αρχαιολογία-Μυθολογία». 

Το βιβλίο… 

Αντικείμενο της μελέτης είναι η διερεύνηση του ιστορικού υπόβαθρου που δημιούργησε τα ομηρικά έπη και τον επικό κύκλο. Το αντικείμενο αυτό απασχολεί βέβαια την έρευνα από τα χρόνια των αλεξανδρινών φιλολόγων· ωστόσο νέες ανακαλύψεις, ιδίως στον χώρο της αιγαιακής αρχαιολογίας και της αρχαιολογίας και φιλολογίας των ανατολικών πολιτισμών, αλλά και νέες προσεγγίσεις επιτρέπουν διαρκώς νέες ερμηνείες. Η μονογραφία στηρίζεται στην εξαντλητική μελέτη των γραπτών και αρχαιολογικών πηγών – του επικού κύκλου, των κειμένων της Γραμμικής γραφής Β΄, μυθολογικών κειμένων στην ελληνική και τις ανατολικές γλώσσες, εισαγμένων έργων τέχνης και χρηστικών αντικειμένων από τον ελλαδικό χώρο στη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή κατά την Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και ανατολικές εισαγωγές στην Ελλάδα κλπ. – αλλά και στην κριτική αποτίμηση της σχετικής βιβλιογραφίας στους τομείς των ομηρικών ερευνών, της ασσυριολογίας, αιγυπτιολογίας, χεττιτολογίας, προϊστορικής και κλασικής αρχαιολογίας και μυθολογίας. Ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί μόνο τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά αναλύει και τα σημαντικότερα κείμενα παρουσιάζοντας δικές του μεταφράσεις από το πρωτότυπο στα κρισιμότερα σημεία, καθώς γνωρίζει την χεττιτική, λουβική, χουρριτική και φρυγική γλώσσα, τη σφηνοειδή και τη λουβική ιερογλυφική γραφή, καθώς και αρκετές σύγχρονες γλώσσες. 

…και ο συγγραφέας 

Ο Ηλίας Πετρόπουλος υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε με υποτροφία Ιστορία και Αρχαιολογία και απέκτησε το διδακτορικό του από την Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Μ. Β. Λομονόσοφ.

Έχει γράψει αρκετά άρθρα και έχει επιμεληθεί πέντε ξενόγλωσσους τόμους για τις αρχαίες ελληνικές αποικίες και τα λατρευτικά μνημεία στον Εύξεινο Πόντο.

Ομιλητές: 

Σεβασμιότατος μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κκ. Άνθιμος
Μαρία Δημάση καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ.Π.Θ.
Ελένη Πολυχρονιάδου, δικηγόρος-Πρόεδρος Δ. Σ. Δήμου Τοπείρου
και ο συγγραφέας κ. Ηλίας Κ. Πετρόπουλος
Συντονίζουν:
Δημήτρης Πετρόπουλος, Μηχανολόγος-Μηχανικός
Μιχάλης Σπανίδης, εκδότης

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Info
Είσοδος ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.