Εικονικη περιηγηση στην Κομοτηνη

Διαδραστικές εφαρμογές περιήγησης θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

Διαγωνισμό για την ανάπτυξη πολιτιστικών διαδραστικών εφαρμογών και εφαρμογών περιήγησης για φορητές συσκευές με δυνατότητες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Crossing the paths of History and Culture (CHIC)» το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Χασκόβου στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg.
 
Ο ανάδοχος θα κληθεί να αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την ενίσχυση της εμπειρίας επίσκεψης σε σημεία ενδιαφέροντος (χαρτογράφηση, στοιχεία, διαδραστικές αποστολές), ενώ θα αναπτυχθούν και 6 διαδραστικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας σε τρεις γλώσσες στη μορφή 3d βιβλίων που θα περιέχουν μύθους και τοπικά παραδοσιακά στοιχεία από την περιοχή παρέμβασης.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει, σε δεύτερη φάση, προμήθεια 4 σετ εξοπλισμού για εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (υπολογιστές, συσκευές ελέγχου, εξοπλισμός θέασης). 

Σειρά από δράσεις 

Το έργο στο σύνολό του περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, πέρα των ηλεκτρονικών, με στόχο την προώθηση του κοινού πολιτιστικού υπόβαθρου των δύο περιοχών, καθώς και την έκφρασή του μέσω θεάτρου, λαϊκών εκδηλώσεων και ενδυνάμωση της σύνδεσης μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων και των επιχειρηματιών των δύο περιοχών.
 
Μέσω αυτών οι δύο δήμοι θέλουν να πετύχουν την ανάπτυξη μιας διασυνοριακής κοινής τουριστικής ταυτότητας μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο που ενθαρρύνει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση.
 
Μέσω του έργου θα γίνει και η ανάδειξη-αξιοποίηση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών (κτίριο παλιάς δημοτικής βιβλιοθήκης στην Κομοτηνή – Θέατρο-Κέντρο κοινότητας στο Χάσκοβο).
 
Έτσι οι δράσεις περιλαμβάνουν την καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων των δύο περιοχών με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, την βελτίωση της σήμανσης στις δύο περιοχές, την ανάδειξη του θεάτρου και των λαϊκών δρωμένων ως εργαλείου ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανακατασκευή χώρων πολιτισμού και την παραγωγή υλικού τουριστικής προβολής.
 
Ειδικότερα στον τομέα της κοινής πολιτιστικής παράδοσης αναμένεται να εκπονηθούν μελέτες/έρευνες σχετικά με μύθους, παραδόσεις και παραδοσιακές εκδηλώσεις στις περιοχές των Δήμων Κομοτηνής και Χασκόβου, σύνθεσης των ερευνών σχετικά με μύθους και παραδόσεις των περιοχών του έργου με σκοπό να εντοπιστούν τα κοινά στοιχεία, πρότυπα ή μοτίβα, επάνω στα οποία θα διοργανωθούν μια σειρά από εργαστήρια για την κοινή παράδοση.
 
Επίσης θα γίνει συγγραφή και παραγωγή 2 σύντομων θεατρικών παραστάσεων ενώ θα διοργανωθούν και 2 τοπικά φεστιβάλ για την προώθηση της κοινής κουλτούρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.