4 νεα χειρουργεια στη διαθεση των κατοικων της Ροδοπης

Βελτιωμένες εγκαταστάσεις και σύγχρονα μηχανήματα στα χειρουργεία που εγκαινιάστηκαν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων χειρουργείων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού.
 
Τα χειρουργεία ανακαινίστηκαν μέσω του έργου MediciNet II του προγράμματος Interreg Ελλάδα Βουλγαρία, που περιλάμβανε την αναβάθμιση των χειρουργικών αιθουσών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής-εγκατάσταση ενός πλήρως εξοπλισμένου έτοιμου για λειτουργία μπλοκ τεσσάρων χειρουργικών αιθουσών, με το κόστος να ανέρχεται στις 600.000 ευρώ.
 
Οι καινούριες αίθουσες, το πρόγραμμα για την δημιουργία των οποίων προηγήθηκε της ανακοίνωσης για την δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Ροδόπης όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι την κατασκευή του, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τους θα αξιοποιηθεί και αφού γίνει η μετακίνηση στη νέα δομή.
 
Οι αίθουσες έχουν ανακαινιστεί πλήρως, τόσο όσο αφορά τον κινητό εξοπλισμό όσο και την διαμόρφωσή τους, με νέα ειδικά συστήματα ελέγχου, χειρουργικούς προβολείς και τραπέζια, αντιμικροβιακά πατώματα και τοίχους, ενώ έχει εγκατασταθεί και ένα σύστημα κλιματισμού «Laminar Flow», το οποίο βοηθά στη μείωση των μετεγχειρητικών λοιμώξεων. 

Μαζί με τις υποδομές, η στελέχωση 

Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος μετέφερε τη χαρά όλων των κατοίκων της Ροδόπης για αυτό το ευτυχές γεγονός, και πως παρόλο που όλοι ελπίζουν να μην τα χρειαστούν, μπορούν να βασίζονται σε αυτά.
 
Ζήτησε δε από τον κ. Βαρδαρό να μεταφέρει στον Υπουργό ότι η Κομοτηνή έχει καλούς γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν όρθιο το νοσοκομείο σε δύσκολα χρόνια και να μην ξεχνούν τα περιφερειακά Νοσοκομεία και αυτό της Κομοτηνής όσο αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, μιας και οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός χρειάζονται και τους ανθρώπους, εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα προχωρήσει η στελέχωσή. 

Καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι να δημιουργηθεί το νέο Νοσοκομείο 

Ιδιαίτερα χαρμόσυνη χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος τόνισε πως το έργο, το οποίο ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες της θητείας του, ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Το έργο, που γίνεται σε συνεργασία με το νοσοκομείο “MHAT 'Dr. Atanas Dafovski” AD του Κίρτζαλι, είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία των έργων που είχαν υποβληθεί, ενώ εκπρόσωποι και άλλων νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν αρκετά παλιές εγκαταστάσεις, επισκέφτηκαν το νοσοκομείο για να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο στις δικές τους δομές.
 
Όπως σημείωσε, όταν είχε ξεκινήσει τη θητεία του ως Διοικητής, τα χειρουργεία ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει άμεσα. Για αυτό και δρομολογήθηκε η δημιουργία των νέων χειρουργείων, με το έργο να χρηματοδοτείται πριν την εξαγγελία της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου στην πόλη της Κομοτηνής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και πάλι όμως όπως εξήγησε ο διοικητής του Νοσοκομείου θα είναι απαραίτητα για τα επόμενα 3-4 χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί το κτίσμα και να γίνει η μετακίνηση στο νέο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ελπίζουν να γίνει άμεσα.
 
Η ανακατασκευή ολοκληρώθηκε μέσα σε 3,5 μήνες, με τον κ. Φιλιππίδη να ευχαριστεί τους κατοίκους της Ροδόπης που έκαναν υπομονή για αυτό το διάστημα.
 
Το νοσοκομείο έφτιαξε χειρουργικές αίθουσες σε άλλο όροφο, για να εξυπηρετήσουν έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες επεμβάσεων, όμως κάποιοι ασθενείς καθυστέρησαν τα χειρουργεία τους, ή τις έκαναν σε όμορα Νοσοκομεία, που βοήθησαν στην όλη κατάσταση.
 
Σημείωσε δε πως είναι απαραίτητη και η ενίσχυση και των χειρουργείων με προσωπικό, με 2 θέσεις χειρούργων που έχουν ζητήσει και να ελπίζει πως θα προκηρυχθούν άμεσα, γιατί στο χειρουργικό τομέα αυτή τη στιγμή έχουν 5 χειρουργούς, από τους οποίους οι 2 μόνο είναι μόνιμοι.
 
Όσο για παρεμφερείς τομείς πρόσφατα πληρώθηκε η θέση ΩΡΛ, όπου όμως φαίνεται πως θα χρειαστεί και επικουρικό προσωπικό, ενώ η ορθοπεδική κλινική έχει πλέον 3 ορθοπεδικούς, με 2 επικουρικούς ιατρούς.
 
Ο προϋπολογισμός του έργου της ανακαίνισης των χειρουργείων ανήλθε στις 600.000 ευρώ, ενώ ακόμα 200.000 ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από δράσεις τους επόμενους μήνες, που αφορούν οικισμούς παραμεθορίων περιοχών Ελλάδας και Βουλγαρίας, με στόχο την εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες, ώστε να εκπαιδευτούν κάτοικοι των οικισμών, ώστε να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσουν εκεί οι διασώστες. 

Παράδειγμα ανάκαμψης το Νοσοκομείο Κομοτηνής 

Παράδειγμα το πώς ένα νοσοκομείο που βρισκόταν σε μια καθίζηση, με την υποστήριξη του κεντρικού κράτους και αξιοκρατικών επιλογών, μπορεί να ανακάμψει, χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Κομοτηνής ο κ. Βαρδαρός, πλέκοντας το εγκώμιο του διοικητή του Νοσοκομείου.
 
Επίσης η ανακαίνιση των τεσσάρων αιθουσών θεωρεί πως αποτελεί δείγμα ότι και η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να είναι ωφέλιμη και για το σύστημα υγείας, σε μια παρέμβαση η οποία ήταν αναγκαία.
 
«Το Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι ένα παλιό Νοσοκομείο, αλλά επειδή θα μας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να μετακινηθούμε στο καινούριο, και η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν αξιοπρεπής για το σύστημα υγείας, ήταν απαραίτητα αυτά τα χειρουργεία» σημείωσε.
 
Όσο για την στελέχωση του Νοσοκομείου, σημείωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ και με αφορμή το νέο Νοσοκομείο αλλά και τις ανάγκες της περιοχής θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.
 
Επίσης βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις προσλήψεις 5 μόνιμων γιατρών γυναικολόγου, μικροβιολόγου, ακτινολόγου και ψυχιάτρου, που θα στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής (το παλιό ΙΚΑ). 

Ενίσχυση και των ΤΟΜΥ 

Ο κ. Βαρδαρός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που θα γίνουν για την ενίσχυση της στελέχωσης των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που προχωρά με δυσκολίες, λόγω της απροθυμίας των γιατρών να ενταχθούν σε αυτό, ένα πρόβλημα που ο ίδιος απέδωσε και στην φυγή πολλών γιατρών στο εξωτερικό.
 
Όπως είναι γνωστό στην Κομοτηνή λειτουργούν δύο ΤΟΜΥ, από τις 4 που υπάρχουν στον σχεδιασμό, ενώ η στελέχωση σε άλλες περιοχές είναι ακόμα πιο δύσκολη.
 
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε πως στο μέλλον θα υπάρξει και μια προκήρυξη που θα είναι, όπως την χαρακτήρισε, «ανοιχτού τύπου», μια μορφή μητρώου δηλαδή όπου όποιος από τους γιατρούς ολοκληρώνει την ειδικότητά του θα μπορεί να αιτηθεί την ένταξή του και να στελεχώσει τις δομές.
 
Το υπουργείο θα επιμείνει στις ΤΟΜΥ, γιατί θεωρεί πως ήταν μια παρέμβαση που χρειαζόταν πολλαπλώς στο σύστημα υγείας, τόσο γιατί βάζει καινούρια στοιχεία σε αυτό όσο και γιατί βοηθά να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, ενώ τα μηνύματα που δέχονται από τους γιατρούς είναι ενθαρρυντικά. Για αυτό και θα πραγματοποιηθεί, στο επόμενο διάστημα, η ημερίδα για τον Δημόσιο Απολογισμό των ΤΟΜΥ που είχε προγραμματιστεί στην Κομοτηνή αλλά αναβλήθηκε λόγω της μη έλευσης του υπουργού Υγείας. 

Αναβάθμιση των υπηρεσιών 

Το έργο αυτό αναβαθμίζει τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Νοσοκομείο στους πολίτες, σημείωσε ο προϊστάμενος της 4ης ΥΠΕ κ. Μάριος Πλωμαρίτης, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα για την ολοκλήρωση του έργου στον διοικητή του αλλά και σε όλα τα στελέχη που συνεργάστηκαν και βοήθησαν ώστε να υπάρχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Αυτό βέβαια δημιουργεί και μια πρόκληση για το Υπουργείο, του οποίου η μέριμνα και η συνδρομή ήταν αμέριστη μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από πολύ δύσκολες συνθήκες, ευχόμενοι να συναντηθούν πάλι όλοι στα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.