Αμεση απαντηση του Γ. Φιλιππιδη για το θεμα της μεταφορα ανηλικου απο το Νοσοκομειο Κομοτηνης

Μιλά για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων στην επιστολή διαμαρτυρίας από προνοιακό φορέα για το ζήτημα - Τονίζει πως κινήθηκαν πάντα με αίσθηση υψηλού κοινωνικού καθήκοντος και κυρίως υψηλή ευθύνη προς ανηλίκους που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης

Άμεση και έντονη ήταν η απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργου Φιλιππίδη στην επιστολή που απέστειλε Φορέας Παιδικής Προστασίας προς τον υπουργό Υγείας, την οποία κοινοποίησε και στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, για το θέμα που προέκυψε με την αρμοδιότητα μεταφοράς ανηλίκου σε Φορέα Παιδικής Προστασίας όταν κριθεί απαραίτητο.
 
Όπως αναφερόταν στην επιστολή, το περιστατικό έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όμως αντίστοιχα φαινόμενα σύμφωνα με αυτή εντοπίζονται στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, με τον προνοιακό φορέα να ζητά από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της μεταφοράς σε αντίστοιχες περιπτώσεις με γνώμονα την αποφυγή “δημοσιοϋπαλληλίστικων τρόπων” -όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του Νοσοκομείου Κομοτηνής- στο μέλλον και πρόταγμα τον άνθρωπο.
 
Ο κ. Φιλιππίδης στην απάντησή του μιλά για πολλές ανακρίβειες στην επιστολή, σημειώνοντας πως ο εν λόγω φορέας ουδέποτε επικοινώνησε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα σε αυτή να υπάρχουν στοιχεία αναληθή, που θεωρεί πως έχουν βασικό στόχο την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα.
 
Τονίζει δε πως το Νοσοκομείο και το προσωπικό του, παρά τις τυχόν επιφυλάξεις για την αναρμοδιότητα τους να φιλοξενήσουν ανηλίκους στο χώρο του, κινήθηκαν πάντα με αίσθηση υψηλού κοινωνικού καθήκοντος και κυρίως υψηλή ευθύνη προς ανηλίκους που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης. 

Η απάντηση του κ. Φιλιππίδη έχει ως εξής: 

«Απαντώντας στις πολλές ανακρίβειες της επιστολής του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου (ΠΕΝ) Καλλιθέας, οι οποίες φτάνουν στο ύψος της συκοφαντικής δυσφήμησης, θα ήθελα να επισημάνω, να ενημερώσω και να απαντήσω τα εξής:
Κατ’ αρχήν ο εν λόγω φορέας (Π.Ε.Ν.) δεν επικοινώνησε ουδέποτε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής για να ενημερωθεί για το εν λόγω περιστατικό και για το λόγο αυτό στην επιστολή του υπάρχουν στοιχεία αναληθή, με βασικό στόχο την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα. 
 
Κατ’ αρχήν έχω επισημάνει πολλές φορές και σαν Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής και σαν Κοινωνικός Επιστήμονας, ότι στο χώρο του Νοσοκομείου δεν μπορεί να εισάγονται και να νοσηλεύονται υγιή παιδιά, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρρωστήσουν, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης και το Νοσοκομείο μας είναι γεμάτο με νοσηλευόμενα παιδιατρικά και παθολογικά περιστατικά. Γεγονός που συνέβη και στην περίπτωση της τετράχρονης ανήλικης και λυπάμαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι φόβοι μου. Η έκθεση ανηλίκου σε νοσηρό περιβάλλον είναι κατά την άποψη της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείο μας, απαράδεκτη ενέργεια τόσο ιατρικά όσο και κοινωνικά. Ειδικά για ανηλίκους που δεν διαθέτουν κατάλληλο οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον, το οποίο δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματά τους.
 
Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να κάνουμε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις σε όλες τις περιπτώσεις ανηλίκων που κατά καιρούς μας παραπέμφθηκαν από την εισαγγελία Ροδόπης, όπως ποτέ δεν αρνηθήκαμε να φιλοξενήσουμε υγιείς ανήλικους, παρά τους έντονους προβληματισμούς μας και την αναρμοδιότητα του Φορέα μας για τους λόγους που ήδη εξηγήθηκαν. Το λιγοστό προσωπικό μας μάλιστα, παρά τα αυξημένα καθήκοντά του, που επιτελεί καθημερινά στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, πάντα επιφορτιζόταν πέρα από την φροντίδα των ασθενών και με τη φύλαξη των εν λόγω ανηλίκων, που εσφαλμένα εισάγονταν στο Νοσοκομείο μας, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. 
 
Στην επιστολή του Π.Ε.Ν. αναφέρεται ψευδώς και συκοφαντικώς ότι η ανήλικη νοσηλεύτηκε σε θάλαμο της ΩΡΛ κλινικής μαζί με ενήλικες!!! Προς αποκατάσταση της αλήθειας να ενημερώσω τον εν λόγω Φορέα ότι η Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Κομοτηνής όταν προσήλθε η ανήλικη για φιλοξενία ήταν σχεδόν πλήρης με ανήλικους με διάφορα παιδιατρικά νοσήματα. Κρίθηκε λοιπόν προσφορότερο, για την ασφάλεια του παιδιού, να φιλοξενηθεί σε διαμορφωμένο παιδιατρικό θάλαμο της ΩΡΛ Κλινικής, μόνο του, σε τρίκλινο δωμάτιο και χωρίς την παρουσία άλλων ασθενών και μάλιστα ενηλίκων, όπως ψευδώς αναφέρεται στην επιστολή του το ΠΕΝ! 
 
Όσον αφορά στην ύπαρξη ΚΑΕ στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου για δαπάνες μεταφοράς απροστάτευτων ανηλίκων, να τονίσω σε όλους τους τόνους ότι τέτοιος ΚΑΕ δεν υφίσταται στον Προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Κομοτηνής για τον πολύ απλό λόγο ότι τα Νοσοκομείο δεν είναι Φορείς Παιδικής Προστασίας υγιών απροστάτευτων ανηλίκων. Οπότε δεν ήταν παράλειψη της Διοίκησης να εγγράψει τέτοιον ΚΑΕ στον Προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος και δεν έχει εγκριθεί ακόμα, όπως ψευδώς αναφέρεται στην επιστολή του το Π.Ε.Ν.
 
Υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια της χώρας τα αρμόδια Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, τα οποία διαθέτουν Δημόσιες Δομές Παιδικής Προστασίας. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχω ενημερώσει πολλές φορές ότι υπάρχουν τα Παραρτήματα Προστασίας Παιδιού Καβάλας (για κορίτσια) και Δράμας (για αγόρια). Δεν υπάρχει κανένα κενό στους θεσμοθετημένους κατά την Ελληνική Πολιτεία Φορείς Παιδικής Προστασίας. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους γιατί ένας/μία ανήλικος/η θα πρέπει να μπαίνει στην ταλαιπωρία μεταφοράς της σε Ν.Π.Ι.Δ. και μάλιστα της Αθήνας, όταν υπάρχουν θεσμοθετημένες από το Κράτος Δημόσιες Δομές Παιδικής Προστασίας που μάλιστα είναι καθ’ ύλην αρμόδιες και για τον πλέον παιδοκεντρικό θεσμό της Αναδοχής.
 
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε επιδείξει πάντα μέχρι σήμερα την κοινωνική μας ευαισθησία και δεχτήκαμε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, να συνοδεύσουμε ανήλικους για εισαγωγή σε ιδρύματα παιδικής προστασίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας των δημοσίων φορέων και του κοινωνικού οφέλους, παρά τον τεράστιο όγκο εργασίας μας και παρά το γεγονός ότι κανένας δεν μας διασφάλιζε νομικά για το τι θα γίνει για οποιοδήποτε πρόβλημα ή συμβάν προκύψει κατά την μεταφορά των ανηλίκων από την Κομοτηνή στην Αθήνα. Ποιος φέρει την ευθύνη της μεταφοράς των ανηλίκων, όταν αυτή γίνεται από Φορέα μάλιστα μη εξουσιοδοτημένο και από μη εξειδικευμένο προσωπικό; Αυτό λοιπόν που στην επιστολή του το Π.Ε.Ν. χαρακτηρίζει απαξιωτικά παλιό δημοσιοϋπαλληλίστικο τρόπο, εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως αίσθηση υψηλού κοινωνικού καθήκοντος και κυρίως υψηλή ευθύνη προς ανηλίκους που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης, γι’ αυτό και δεχόμασταν παρατύπως να εξυπηρετήσουμε τέτοιες καταστάσεις, παρά την αναρμοδιότητά μας ως Φορέας Υγείας και όχι Πρόνοιας. Και μας γεννάται ευλόγως το ερώτημα γιατί, αφού η Διοίκηση του ΠΕΝ είναι τόσο ευαίσθητη κοινωνικά και ανθρωπιστικά, δεν στέλνει υπαλλήλους του Φορέα της  να παραλάβουν οι ίδιοι τους ανήλικους, αλλά προστρέχουν κάθε φορά στους «ανάλγητους» Δημοσίους Υπαλλήλους;  
 
Λυπάμαι ειλικρινά που επανέρχομαι για άλλη μια φορά για να τονίσω τα αυτονόητα από ιατρικής και κοινωνικής άποψης. Επίσης λυπάμαι ιδιαίτερα που τόσο ευαίσθητα θέματα  γίνονται πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ των Φορέων, χωρίς να υπάρχει πρότερη μεταξύ μας επικοινωνία, ωστόσο δεν μπορώ να μην αποκαταστήσω προπάντων την αλήθεια και δευτερεύοντος το κύρος του Νοσοκομείου και του προσωπικού του, το οποίο καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εκτέλεση των ιδιαιτέρως πολυσχιδών τους καθηκόντων και μάλιστα πολλές φορές αναλαμβάνει βάρος και ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Οι θεσμοί της πολιτείας λειτουργούν σωστά, όταν γίνονται οι σωστές παραπομπές και η δικτύωση των φορέων λειτουργεί σύμφωνα με τους Νόμους και όχι με καταχρηστικές πρακτικές.
 
Τέλος, θα συνιστούσα στον Φορέα πριν γράψει και δημοσιοποιήσει την οποιανδήποτε συκοφαντική επιστολή, να έρχεται σε μια στοιχειώδη επικοινωνία με τους αρμόδιους λειτουργούς του κάθε Νοσοκομείου που επιτίθεται, γιατί είναι κρίμα να εκτίθεται δημοσίως με τέτοιο τρόπο. Εμείς σεβόμαστε και τιμάμε και την ιστορία και το έργο του Π.Ε.Ν. και περιμένουμε από τη Διοίκηση του Φορέα να πράττει το ίδιος για τους Οργανισμούς που συνεργάζεται. Και αν δεν θέλει να το κάνει για εμάς, ας το κάνει τουλάχιστον για την συντεταγμένη πολιτεία και τους πολίτες που (ελπίζω όχι σκοπίμως) παραπληροφορεί.
 
Η παρούσα Επιστολή θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Υγείας, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., στη Διοίκηση του Π.Ε.Ν., παρ’ότι η τελευταία δεν μπήκε στον κόπο να μας αποστείλει την Επιστολή που απέστειλε σε όλους τους προαναφερθέντες φορείς και αφορούσε κυρίως το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ατυχής ή σκόπιμη ενέργεια και αυτό;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.