Το ξε-Kινημα του Τ. Βαβατσικλη και η εμπνευσμενη δημιουργικοτητα του Ξ. Κωστογλου

Απαρατήρητα

Η Κομοτηνή έχει τις «ιδιορρυθμίες» της, μειοψηφικές βέβαια «ιδιορρυθμίες», όπως η ευαισθησία τινών Κομοτηναίων για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο και τη διαχείρισή του, η οποία δεν είναι καθόλου  ─κι ας τείνει να θεωρείται σχεδόν αποκλειστικό─ αντικείμενο  των πολιτικών της διαχειριστών, των αρχόντων της, όταν αυτοί δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τη γνώμη των πολιτών και δεν τους καλούν να συναποφασίσουν.
 
Με εύσημα στην πολιτική ζωή του τόπου, ο νυν υπ. και πρ. δήμαρχος Κομοτηνής κ. Τ. Βαβατσικλής έχει ένα παγιωμένο χαρακτηριστικό: είναι λάτρης της ανάγνωσης,  της ιστορίας, και βαθιά δημοκρατικός. Το σημαντικότερο, ότι πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι δημιουργικοί για την πόλη τους και να είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές στο κτίσιμο της φυσιογνωμίας της . Για παράδειγμα φέρνει τη δημιουργία των παρτεριών στα μεσαία διαχωριστικά διαζώματα των κύριων δρόμων της πόλης, που ήταν πρόταση πολιτών, και την οποία αμέσως ενστερνίστηκε, και υλοποίησε,  ο αντιδήμαρχος Πρασίνου τότε κ. Βασίλης Κυπριανίδης.
 
Ο υπ. δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής έχει όμως και μία άλλη «ιδιορρυθμία». Έχει δίπλα του παγίως φιλαναγνώστες και μελετημένους συμπολίτες -συμπαραστάτες, οπαδούς π.χ. του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη, που διατείνονταν ότι όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, οφείλουμε να το ψάχνουμε και να μην υποστέλλουμε την ποιότητα στο δημόσιο λόγο, συμπαραστάτες, όπως ο δημοσιογράφος Ξάνθος Κώστογλου που αναμειγνύεται ενεργά στα επικοινωνιακά του υπ. δημάρχου, είναι πραγματικά στα καλύτερά του και μας έχει χαρίσει εξαιρετικά post στον τοίχο του στο fb, αποκωδικοποιώντας το λογότυπο και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ξε-Κινήματος.

 

Η πλέον πρόσφατη σειρά αναρτήσεών του έχει τον τίτλο «Φανταστείτε… το αφάνταστο» και επίλογο το slogan «Δικαίωμα στην πόλη». Ομιλούμε για πέντε ολιγόλεπτα βίντεο με τις εξής θεματικές:
 
Ι. Τα παραμελημένα κάστρα της Κομοτηνής (Καλές-Νυμφαία)
ΙΙ. Τον τεκέ του Πος-Πος που σήμερα ανακατασκευάζεται
ΙΙΙ. Το παλιό κυπαρίσσι στην Ηρώων που ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης
ΙV. Την εβραϊκή συναγωγή και τα ερείπιά της
V. Το πάρκο της Αγίας Παρασκευής, όπως ήταν όταν πρωτοδημιουργήθηκε
 
και τα οποία μπορείτε να  δείτε εδώ

Μια εξαιρετική ιδέα για τη μνήμη της πόλης και τον δημόσιο χώρο, σήμερα που έχουμε συνειδητοποιήσει στην Κομοτηνή της απόλυτης στέγνιας  την αξία των στίχων του Παντελή Μπουκάλα που συνόδευαν το λογότυπο του συνδυασμού στην επίσημη παρουσίασή του:
 
 «Χρόνια και χρόνια επινοώντας το νερό
 μέσα στην άκρα ξηρασία».
 
Γιατί ναι είναι καιρός να επινοήσουμε το νερό που θα μας ζήσει… Τόσα χρόνια πήγαν εξάλλου στράφι… Ν.Τ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.