Απο τις μελετες εργων στην παραγωγη ελιας

Ο Βασίλης Αριαντσής εξηγεί πως πήρε την απόφαση να αφήσει στην άκρη την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού και να ασχοληθεί με τον Αγροτικό Κλάδο

Τον είδαμε να πρωταγωνιστεί στο βίντεο που ετοίμασε ο TAP με θέμα τη διαδρομή ενός αγρότη από τη Νέα Πέτρα Ροδόπης, μέσα από το οποίο φαίνεται η καθημερινότητα του.  Ο λόγος για τον Βασίλη Αριαντσή, ο οποίος παρότι αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο Ξάνθης, μέτρησε τις δυνάμεις του και έκρινε πως θα έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα στην φυγή του εξωτερικό ή στην αλλαγή κατεύθυνσης σε εγχώριο επίπεδο. Έτσι πήρε τη γενναία απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με την δεύτερη μεγάλη του αγάπη, την ελαιοκομία, συνδυάζοντας όλες τις γνώσεις που αποκόμισε από την φοίτηση στο Πολυτεχνείο.
 
Ο νεαρός καλλιεργητής μίλησε για τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με την ελαιοκομία, για τα όνειρα του πάνω σε αυτόν τον κλάδο αλλά παράλληλα και για το βίντεο, στο οποίο είναι πρωταγωνιστής και έχει καταφέρει να κάνει το χωριό της Νέας Πέτρας γνωστό σε όλο το Πανελλήνιο. Με απλότητα και με ρεαλισμό αλλά παράλληλα με φιλοδοξία και συνεχή προσπάθεια εμπλουτισμό των γνώσεων, ο ίδιος δηλώνει  πως «η γνώση είναι δύναμη» και το τεκμηριώνει, δείχνοντας πως η νέα γενιά έχει τον τρόπο να αλλάξει την υφιστάμενη κατάσταση.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 

«Συνειδητή η επιλογή μου να ασχοληθώ με την ελαιοκομία, αξιοποιώντας όλα όσα έμαθα στο Πολυτεχνείο»

ΠτΘ: Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στο βίντεο του αγωγού TAP;
Β.Α.
: Η αλήθεια είναι πως και για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Όλα ξεκίνησαν από την προσπάθεια του TAP να ενημερώσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής με μία σειρά σεμιναρίων  από τις περιοχές που περνούσε. Εγώ συμμετείχα στη Μάκρη που το θέμα αφορούσε τις ελιές, ενώ στην Κομοτηνή για παράδειγμα έγινε κάτι αντίστοιχο για τα αρωματικά φυτά, στην Καστοριά για τα φασόλια και αντίστοιχα σεμινάρια σε κάθε περιοχή. Τα σεμινάρια είχαν διάρκεια 10 μήνες, από δύο ώρες το μήνα. Για τον λόγο αυτό και για την καλύτερη ενημέρωση μας ήρθαν στην περιοχή μας γεωπόνοι από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και έκαναν συμβουλευτική γεωργία στα χωράφια μας. Από ό,τι κατάλαβα αυτοί διάλεξαν εμένα για το βίντεο που ήθελαν να κάνουν και μία μέρα με κάλεσαν από τον TAP και με ρώτησαν αν θα ήθελα να συμμετέχω στα γυρίσματα. Φυσικά και δεν είχα κανένα θέμα καθώς νομίζω πως για όλους είναι μία όμορφη εμπειρία.
 
ΠτΘ: Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα με τις ελιές;
Β.Α.
:  Ξεκίνησα την ενασχόληση μου επαγγελματικά εδώ και 3-4 χρόνια, έχοντας πλέον 3.000 νεαρά δέντρα. Δεν σου κρύβω πως το είχα αγάπη από μικρός. Αρχικά σπούδασα στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, προκειμένου να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου, το οποίο το αγαπώ πολύ, δηλαδή να γίνω πολιτικός μηχανικός. Όταν σπούδαζα τότε βέβαια υπήρχαν δουλειές. Όταν αποφοίτησα από το Πολυτεχνείο, δυστυχώς ξέσπασε η οικονομική κρίση, που έπληξε τον κλάδο και δεν υπήρχαν πια δουλειές. Τότε έπρεπε να αποφασίσω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Τα έβαλα κάτω και έβλεπα ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν προοπτικές. Οπότε έπρεπε να φύγω στο εξωτερικό ή να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Επειδή μου άρεσε αυτό από μικρό, καθώς ο παππούς μου είχε ένα χωράφι, ένα μικρό κομματάκι γης, στο οποίο είχε σπείρει ο μπαμπάς μου ελιές, ξεκίνησα δειλά δειλά το δούλευα και μου άρεσε. Στη συνέχεια πήρα δύο κομμάτια γης ακόμα, τα έσπειρα και οργανώθηκα σταδιακά. Είμαι σε καλή φάση πλέον και προσπαθώ κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος.

«Οι σπουδές δεν είναι μόνο οι γνώσεις που αποκτάς αλλά και ο τρόπος σκέψης στην καθημερινότητα» 

ΠτΘ: Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση σου να αφήσεις στην άκρη τους κόπους των σπουδών σου και να αφοσιωθείς στην αγροτική καλλιέργεια;
Β.Α.: Την απόφαση την πήρα αφενός με άξονα την αγάπη μου για αυτήν την δουλειά και αφετέρου με γνώμονα το κέρδος, τον βιοπορισμό. Αλλά σε αυτό το σημείο, μου δίνεται η ευκαιρία να πω πως δεν πρέπει ο κόσμος να φανταστεί ότι αυτό που κάνω τώρα δεν έχει σχέση με αυτά που σπούδασα. Αντίθετα, οι σπουδές που κάνεις σαν άνθρωπος δεν είναι μόνο οι γνώσεις που αποκτάς αλλά και ο τρόπος σκέψης. Όλα όσα έχω μάθει με έχουν κάνει να διαχειρίζομαι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με το πώς θα διαχειριζόμουν κάθε κατάσταση αν δεν σπούδαζα.

«Χρησιμοποιώ όλα όσα έμαθα στο πολυτεχνείο στην βελτίωση τρόπου της καλλιέργειας»

ΠτΘ: Εννοείς πως οι σπουδές σε έχουν βοηθήσει σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων και σε θέμα ωριμότητας ή σε πιο εξειδικευμένη βάση;
Β.Α
.:  Καταρχάς θεωρώ πως πρέπει συνεχώς να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Το επιτάσσουν οι ανάγκες της εποχής. Δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου, βλέποντας μόνο πώς λειτουργεί ο διπλανός. Αφιερώνω χρήμα και χρόνο για την απόκτηση της απαραίτητης βιβλιογραφίας, όπως και στις μελέτες του διαδικτύου πάνω στο θέμα της ελαιοκομίας. Έρχομαι συνεχώς σε επαφή με εξειδικευμένους πάνω στον τομέα, πάω σε σεμινάρια, συζητάω με ειδικούς. Η γνώση είναι δύναμη και οφείλω συνεχώς να την εμπλουτίζω. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που δεν μπορώ να δουλέψω λόγω καιρικών συνθηκών, διαβάζω για να διευρύνω τους ορίζοντες μου. Τώρα αναφορικά με τη συνεισφορά του Πολυτεχνείου στον κλάδο μου, με έχουν βοηθήσει πολλά που έχω μάθει να τα χρησιμοποιώ στις καλλιέργειες μου. Για παράδειγμα, ο τρόπος που σπέρνω τα δέντρα, η διάταξη, ο τρόπος της άρδευσης που στήνω τα δίκτυα, το πώς θα γίνει το βαρομετρικό και οι στάθμες είναι αποτέλεσμα των γνώσεων που έχω μάθει στο Πολυτεχνείο. Στη ζωή τίποτα δεν πάει χαμένο. Επιπλέον η τοπογραφία, το πώς θα είναι στημένο ένα χωράφι και ο προσανατολισμός του γίνονται βάσει μελέτης. Πλέον για να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω και να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους.
 
ΠτΘ: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αγρότης στην καθημερινότητα;
Β.Α
.: Νομίζω πως ο καιρός είναι ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας. Η δουλειά του αγρότη είναι η μόνο δουλειά  που έχει ανοιχτό ταβάνι. Δηλαδή εξαρτάσαι απόλυτα από τη διάθεση του καιρού. Έβρεξε, χιόνισε, έκανε πολύ ζέστη; Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Εγώ γνώριζα τους παράγοντες, ήξερα πως έτσι λειτουργεί και δεν μπορώ να τα αφήσω όλα στη μοίρα τους.

«Για να επιβιώσεις στον χώρο τα επόμενα χρόνια οφείλεις να συνδυάσεις ποιότητα, δίκτυο πώλησης και μάρκετινγκ»

ΠτΘ: Εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιείτε μία ενημερωτική ημερίδα στη Νέα Πέτρα. Πώς πήρατε αυτήν την πρωτοβουλία;
Β.Α.
: Η σκέψη στο μυαλό μου μπήκε αφότου παρακολούθησα ένα σεμινάριο στη Μάκρη με αντίστοιχο περιεχόμενο. Εκεί μαζί με τον συνταξιούχο δάσκαλο κ. Χρήστο Σερετίδη, διαπιστώσαμε πως είχε περισσότερους παραγωγούς από τη Ροδόπη, κάτι που φανέρωνε πως ο κόσμος της περιοχής επιθυμεί αντίστοιχες δράσεις. Μαζί με τον κ. Σερετίδη και σε συνεργασία με τον κ. Κουρουκεχαγιά  διοργανώσαμε την ημερίδα, η οποία «αγκαλιάστηκε» και μας έδωσε ώθηση στο να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο «ζωντανεύει» και το χωριό, γεμίζοντας μας ηθική ικανοποίηση. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο. Αυτό που ξέρουμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε κάποιους ανθρώπους. Μαζέψαμε κόσμο για να ακούσουν και να βγουν ωφελημένοι.
 
ΠτΘ: Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Αυτή έχει μπει στον αγροτικό κόσμο;
Β.Α.
: Σίγουρα η τεχνολογία εξελίσσεται και εμείς είμαστε αναγκασμένη να την ακολουθούμε. Γενικότερα για να μπορέσεις κάποιος να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια πρέπει να συνδυάζει 3 πράγματα. Ποιότητα, δίκτυο πώλησης και μάρκετινγκ. Διαφορετικά δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει. Ο απλός τρόπος διανομής δεν θα αντέξει μέσα στα επόμενα χρόνια. 


 

«Πρέπει να προβάλλουμε πως στην περιοχή έχουμε την καλύτερη ποιότητα λαδιού πανελληνίως»

ΠτΘ: Έχεις κατά νου το άνοιγμα σε άλλες αγορές, εγχώριες και μη;
Β.Α.:
Εγώ το έχω κατά νου το άνοιγμα σε άλλες αγορές αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά και προσεχτικά. Ακόμα δεν έχω τη δυνατότητα γιατί τα δέντρα μου είναι νεαρά. Αλλά την τυποποίηση και την εξαγωγή τα έχω κατά νου. Η περιοχή μας και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, μας δίνουν άριστης ποιότητας ελαιόλαδο. Αν παρατηρήσεις στον διαγωνισμό που έγινε στο ελαιόλαδο, το πρώτο στην Ελλάδα ήταν από την ελιά της Μάκρης και Μαρώνειας και στο διεθνή διαγωνισμό την 30η θέση την είχε πάλι το ίδιο ελαιόλαδο, το πρώτο ελληνικό σε διεθνή διαγωνισμό. Αυτά αποδεικνύουν την ποιότητα του λαδιού της περιοχής. Απλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το αξιοποιήσουμε.
 
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που λείπει για να αναδειχθεί το λάδι της περιοχής μας;
Β.Α.
: Ίσως το σωστό προμοτάρισμα. Για παράδειγμα, ο Κρητικός πουλάει το λάδι, και δείχνει την Κρήτη, τον Μίνωα και την ελιά, πουλάει με λίγα λόγια μαζί με το λάδι και την ιστορία της περιοχής του.  Εμείς έχουμε την ποιότητα, οπότε οφείλουμε να προβάλλουμε αυτήν μαζί με την μεγάλη ιστορία της περιοχής μας. Τι πιο δυνατό χαρτί για να έχεις την ετικέτα του πρώτο βραβείου στην Ελλάδα;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.