«Η Μνημη του Μελλοντος» επιστρεφει…

Δεύτερος γύρος για το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε Δημοτικά της Κομοτηνής

Η «μνήμη του μέλλοντος» επιστρέφει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής για τη συνέχεια και το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε τον Δεκέμβριο 2018 σε Δημοτικά Σχολεία της Κομοτηνής.
 
Στην πρώτη επίσκεψη, δύο παιδιά ηλικίας 12 ετών ήρθαν από το μέλλον και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για το παρόν των μαθητών/τριών και για το ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνουν για αυτούς στο μέλλον. Μέσα από μία συναρπαστική περιπέτεια οι μαθητές και μαθήτριες αναστοχάστηκαν τη ζωή τους και τη δράση τους και σκέφτηκαν την ευθύνη τους για το μέλλον το δικό τους, του περιβάλλοντος και όλης της ανθρωπότητας. 
 
Σε αυτήν τη φάση, τα δύο παιδιά από το μέλλον επιστρέφουν, μένοντας πιστοί στην υπόσχεση που είχαν δώσει στους μαθητές/τριες. Μαζί θα επεξεργαστούν μια παλιά ιστορία αυτοσκοπού, θυσίας και προσωπικής ευθύνης. Στη συνέχεια, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, θα τεθούν και θα επεξεργαστούν βασικά ερωτήματα όπως: α) Ποια είναι η ευθύνη μας για όσα συμβαίνουν στον κόσμο; β) Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι στον κόσμο σήμερα για να βελτιώσουμε το μέλλον;
 
Τα βασικά θέματα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας και καθεμία και η επίδραση του  στο παρόν και στο μέλλον όλης της ανθρωπότητας, η προσωπική και συλλογική ευθύνη που έχουμε για εμάς και όλον τον κόσμο για όσα συμβαίνουν στον κόσμο και όσα πρόκειται να συμβούν, οι θυσίες που καλούμαστε να κάνουμε στο παρόν, για να έχει η ανθρωπότητα ένα καλύτερο μέλλον, η συνέχεια του χρόνου στην ανθρώπινη ιστορία (παρελθόν, παρόν και μέλλον) και η συνύπαρξη μύθου, λόγου και ιστορίας στην ανθρώπινη πραγματικότητα.
 
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να σκεφτούν και να αναστοχαστούν το θέμα της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης κάθε ανθρώπου για τον κόσμο που κληροδοτούμε στο μέλλον και τι μπορούμε να θυσιάσουμε για να είναι το μέλλον καλύτερο. 

Οι συντελεστές 

Σχεδιασμός: Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Ηρώ Ποταμούση, Σόνια Μολογούση, Νατάσα Σφενδυλάκη
Υλοποίηση: Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Χατζηνικολαϊδη, Λευτέρης Φουστέρης
Βοηθοί Παραγωγής: Δανάη Χατζηαποστόλου, Γιάννης Προμπονάς

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.