5 χρονια γεματα … «Μαρμελαδα»

Το γενέθλιο πάρτι του πρώτου Wine Bar της πόλης μας τα είχε όλα – Κρασί, φαγητό, ξεγνοιασιά, τον Cj Jeff στα decks και τον … “Miles Ahead”

5 χρόνια διασκέδασης, 5 χρόνια ξέγνοιαστων στιγμών, 5 χρόνια καλού καφέ και σπιτικών γεύσεων, 5 χρόνια ξεχωριστών jazz μουσικών στιγμών, 5 χρόνια καλού κρασιού και 5 χρόνια ομαδικής δουλειάς συνοψίζουν τα 5 χρόνια λειτουργίας του Wine Bar «Μαρμελάδα» στην Κομοτηνή.
 
Η «Μαρμελάδα» έκλεισε τα πέντε της χρόνια, τα οποία γιόρτασε- μαζί με όλα τα παραπάνω- με έναν διαφορετικό από ό,τι μάς έχει συνηθίσει τρόπο. Έναν τρόπο που ναι μεν εμπεριείχε τα προαναφερθέντα, αλλά είχε και μια άλλη νότα, έχοντας στα decks τον γνωστό Dj και μουσικό παραγωγό Cj Jeff.
 
Μία διαφορετική βραδιά clubbing λοιπόν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι έδωσαν το «παρών» στο γενέθλιο πάρτι της «Μαρμελάδας» το βράδυ του Σαββάτου, 23 Φεβρουαρίου, με τον Cj Jeff στα decks και τα μέλη της «Μαρμελάδας» σε εορταστική διάθεση.  
 
Η «Μαρμελάδα» έκλεισε τα πέντε της χρόνια, προσφέροντας μία ευκαιρία στον επικεφαλής της «ομάδας» Γιώργο Αϋφαντή να κάνει τον δικό τους απολογισμό, εγκαινιάζοντας όμως και μία σειρά νέων «καινοτομιών» στον χώρο του καφέ και της εστίασης όπου δραστηριοποιείται. 

Εκμηδενίζοντας τα μίλια μεταξύ Κόστα Ρίκα και Κομοτηνής 

Το όνομα αυτού “Miles Ahead”. Ο λόγος για το τελευταίο project του συμπολίτη μας Γιώργου Αϋφαντή και της ομάδας του,  που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο και τον πρώτο espresso με βάση την πόλη της Κομοτηνής.
 
Ο “Miles Ahead” έκανε «πρεμιέρα» στον χώρο της «Μαρμελάδας» εντός του 2018 ευελπιστώντας να πείσει το κοινό της Κομοτηνή πως ο ιδανικός καφές αποτελεί «προϊόν» της αυστηρότητας της επιστήμης και της καινοτομίας της τέχνης, συνδυάζοντας τόσο την άποψη που λέει ότι «ο καφές είναι τέχνη» όσο και αυτήν που λέει πως «ο καφές είναι επιστήμη».
 
Σύμφωνα με τα όσα «κατέθεσε» μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Αϋφαντής «η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη αύξησης της ποιότητας του καφέ στην πόλη μας αλλά και η αποδέσμευση μας, ως επιχειρηματίες του κλάδου, από μεγάλες εταιρείες που ξεφεύγουν της σχέσης τιμής -ποιότητας, λόγω των ενδιάμεσων χεριών». Ο “Miles Ahead” όπως εξήγησε είναι αποτέλεσμα της προσεκτικής επιλογής από φάρμες της Κόστα Ρίκα -το μοναδικό μέρος στον κόσμο που με νόμο καλλιεργείται μόνο η ποικιλία arabica– με ιδιαίτερο χαρακτήρα και «τζαζ» χαρακτηριστικά, μακριά, όπως τόνισε, από τις λογικές των ιταλικών καφέδων που έχουν κυριαρχήσει στη εισαγωγή καφέ στην Ελλάδα. Εξ ου και τη ξεκάθαρη αναφορά τον «μεγάλο» τζαζίστα μουσικό και συνθέτη Miles Davis. 

Η «βιωματική» εμπειρία της επιστήμης… 

Ένας καφές προϊόντος του Γιώργου Αϋφαντή και της ομάδας του δεν θα μπορούσε να μην έχει επιρροές και από τον χώρο της τέχνης και δη της τζαζ μουσικής σκηνής την οποία «υπηρετεί» και δια μέσου της «Μαρμελάδας» που φιλοξενεί εγχώρια και μη ονόματα της τζαζ.
 
Θα μπορούσε δε κανείς να πει ότι ο Γιώργος στον “Miles Ahead” ακολούθησε την «συνταγή» που πρωτίστως πρεσβεύει ο ίδιος, ως απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα την πυρηνική φυσική – βλέπε επιστήμη – και την μετέπειτα πορεία του στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, από πολλές θέσεις. 

Της τέχνης… 

Από ραδιοφωνικός παραγωγός σε γνωστές συχνότητες της Θεσσαλονίκης και Dj σε εξίσου γνωστά εναλλακτικά μαγαζιά της συμπρωτεύουσας – την εποχή που όπως μας είπε «η νύχτα είχε μουσικές και κουβέντα και ο Dj ως άλλος «δάσκαλος» καλούνταν να προσφέρει στους θαμώνες πάντα κάτι καινούργιο και σπάνιο – στην Κομοτηνή, αρχικά ως ενεργό μέλος της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, όπου και ιδρύει με άλλα τρία μέλη το σχήμα “On the Corner”, από τα πρώτα στην Ελλάδα που συνδύαζαν  τον ηλεκτρονικό ήχο με τα φυσικά μουσικά όργανα με το οποίο και κατέκτησαν το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ “Micropolis Athens 2005” του Υπουργείου πολιτισμού.
 
Και από την παράδοση της Πολιτιστικής Κίνησης ν. Ροδόπης και υπό την λογική που τον ακολουθεί που λέει πως «όταν θέλεις κάτι καν’ το μόνος σου»  το 2010 στην ίδρυση της πολιτιστικής εταιρείας Bebop, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί δεκάδες συνεργασίες με εγχώριους και όχι μόνο καλλιτέχνες, σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το Αρχαίο Θέατρο, η Μαρμαρίτσα και το Νταμάρι της Μαρώνειας αλλά και διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών την καλλιτεχνική εποπτεία του οποίου «κρατά» τα τελευταία πέντε συναπτά έτη σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Και του καφέ… 

Το 2014, με την σύζυγό του, αρχιτέκτονα Νατάσα Παπάζογλου ξεκινούν τη λειτουργία της «Μαρμελάδας», που αποτέλεσε το πρώτο Wine Bar της Κομοτηνής, ως αποτέλεσμα της αγάπης τους για το καλό κρασί αλλά και τις ξεχωριστές γεύσεις, που, όπως εξήγησε, συγκεντρώνουν μέσα από κάθε τους ταξίδι.
 
Η «Μαρμελάδα» όμως γίνεται συνώνυμο τόσο της τζαζ μουσικής σκηνής, καθώς οι μεγαλύτεροι τζαζίστες της χώρας έχουν περάσει το κατώφλι της έως σήμερα προσελκύοντας κόσμο από όλη τη Θράκη, όσο και της σπιτικής ολόφρεσκης κουζίνας, με ιδιαίτερη αγάπη στα γλυκά.
 
Η επιτυχία του εγχειρήματος εντός του 2018 οδήγησε και στο «αδερφάκι» όπως το χαρακτηρίζουν της «Μαρμελάδας», την «Πάστα Φλώρα» που εξειδικεύεται στο γλυκό, συνδυάζοντας πάντα τη γεύση τους με μία κούπα “Miles Ahead”.
 
Το γενέθλιο πάρτι της «Μαρμελάδας» σύμφωνα με τον ίδιο θέλησαν να είναι μία ευκαιρία γιορτής όλης της προαναφερθείσας «διαδρομής». Των στιγμών δηλαδή ξεγνοιασιάς και χαράς που η «Μαρμελάδα» προσφέρει, του καλού καφέ και των σπιτικών γεύσεων, της καλής jazz μουσικής, της τέχνης και της ποιότητας με γνώμονα την οποία πορεύονται, και φυσικά το κρασί. Έτσι και έγινε λοιπόν.
 
Χρόνια πολλά «Μαρμελάδα»! 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.