Ζεστη υποδοχη του «Λευκωματος Ζωγραφικης» του Σταθη Γκεβρεκη

Με την τρυφερή, αποκαλυπτική, στην αποκρυπτογράφηση του έργου του, οπτική της Σοφίας Μενεσελίδου - Τη μαρτυρία των συγγραφέων Ανδριάνας Δελέγκου και Λεύκης Σαραντινού για τον εικονογράφο βιβλίων για παιδιά Στάθη Γκεβρέκη

Έγινε προχθές το βράδυ στο φιλόξενο Οχτώ των Γιώργου Κουκαλιώτη και των συνεργατών του, η παρουσίαση του πρώτου «Λευκώματος Ζωγραφικής» –το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης– του Κομοτηναίου Στάθη Γκεβρέκη, που επέλεξε να ζει και να εργάζεται στην πόλη μας.
Του Στάθη που τον γνωρίζουμε τυπικά όλοι, αλλά συνάμα και δεν τον γνωρίζουμε. Αφού το ζωγραφικό σύμπαν του Στάθη Γκεβρέκη είναι πολυδιάστατο και μεγάλο σε έκταση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Στάθης Γεκβρέκης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1985 και σπούδασε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Sui generis προσωπικότητα, επέλεξε να γυρίσει και να μείνει στην πόλη του, βιοποριζόμενος από την τέχνη του. Μία επιλογή βαρύνουσας σημασίας για τον ίδιο αλλά και για εμάς, τους κατοίκους αυτής της πόλης. Μία απόφαση η οποία αν δεν είχε συμβεί, η πόλη της Κομοτηνής δεν θα είχε την τύχη να «αλατιστεί» με τις γριφώδεις, φωτεινές και έγχρωμες φιγούρες του κ. Γκεβρέκη, ο οποίος τις μετατρέπει σε ασπίδα, για να προασπιστεί ό,τι απόμεινε από την ομορφιά της ψυχής της πόλης και του πλανήτη μας, σύμφωνα με την κ. Μενεσελίδου. 

Λεύκωμα Ζωγραφικής ή αλλιώς ο ζωγραφικός του κόσμος αποτυπωμένος σε χαρτί

Το πρώτο καλλιτεχνικό-εκδοτικό εγχείρημα του κ. Γκεβρέκη, το «Λεύκωμα Ζωγραφικής» φιλοξενεί 28 πίνακες, που είναι ζωγραφισμένοι με στυλό και μαρκαδοράκια, και αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος παρατηρεί και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και τον κόσμο. Είναι μία ευσύνοπτη αποτύπωση του ζωγραφικού του κόσμου, ένα δείγμα των δυνατοτήτων του.

Για το συγκεκριμένο «Λεύκωμα» αλλά και για τις ευρύτερες εικαστικές δημιουργίες του κ. Γκεβρέκη στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου*, η οποία μας περιέγραψε μέσα από τη ματιά ενός καθημερινού πολίτη το πώς προσλαμβάνει τις «τεχνικές» του καλλιτέχνη, αλλά  και οι συγγραφείς Λεύκη Σαραντινού* και Ανδριάνα Δελέγκου*. Η κ. Δελέγκου συνεργαζόμενη με τον κ. Γκεβρέκη για την εικονογράφηση του βιβλίου της που έχει ως τίτλο «Ο Βρασίδας ο ατσίδας στο διαδίκτυο» περιέγραψε με γλαφυρότητα την «επικοινωνία» που είχαν κατά τη δημιουργία του, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που έχει η εικονογράφηση και γενικότερα η τέχνη στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας. Τέλος, η κ. Λεύκη Σαραντινού μίλησε τόσο για τη συνεργασία της όσο και τη φιλία της με τον Στάθη Γκεβρέκη, όσο και περιέγραψε πόσο επιδραστικές είναι οι ζωγραφιές του στον δημόσιο χώρο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Εν κατακλείδι, για τον ζωγράφο Στάθη Γκεβρέκη

Ο Στάθης Γκεβρέκης είναι λοιπόν ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας, το οποίο εν αντιθέσει με την αναγνώριση που ο ίδιος λαμβάνει από την τοπική κοινωνία, οι επισκέπτες δεν χάνουν ευκαιρία ερχόμενοι «αντιμέτωποι» με τις δημιουργίες του να τις απαθανατίσουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, χώρους επαγγελματιών που του έχουν εμπιστευτεί τις περιουσίες τους για την αισθητική τους «αναβάθμιση».

Διόλου τυχαία λοιπόν και η επιλογή των εκδόσεων του «Παρατηρητή της Θράκης» που εξειδικεύονται στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, να προσθέσουν τον Στάθη και τη δουλειά του στους τίτλους τους.

Σε μία πόλη όπως η Κομοτηνή που αγαπά πολύ, επιλέγει και «κινείται» με βάση τους τίτλους που συνοδεύουν κάθε έναν από εμάς, ακόμα και αν οι τίτλοι αυτοί δεν έχουν τυπικό αντίκρισμα ή είναι αποτέλεσμα αυτοπροσδιορισμού, αν και ο Στάθης Γκεβρέκης έχει στο βιογραφικό του και τους τίτλους αυτούς, όντας απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πέραν όμως του τυπικού αυτού τίτλου ο Στάθης Γκεβρέκης έχει την ίδια του την τέχνη. Που είτε είναι αρεστή είτε όχι, καθότι στην τέχνη το ωραίο είναι υποκειμενικό. Οφείλουμε όμως στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό να δίνουμε τη δυνατότητα της ανάδειξής του, αφήνοντας βέβαια το τελικό αποτέλεσμα αυτό της κρίσης, στον κάθε έναν εκ των θεατών ξεχωριστά.  

Οι παρουσίες…

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν δημοσιογράφοι της περιοχής, η κ. Ειρήνη Τσακίρη, ο κ. Γιώργος Δάφνης, η συγγραφέας κ. Μαρία Μαλαμίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Χρήστος Χατζηπέμου, η Ιωάννα Μενεσελίδου, η Άρτεμις Συλιβού, ηλεκτρολόγος μηχανικός και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής, ο Σταύρος Τσάγκος, ο δημοτικός σύμβουλος Στράτος Τσακιρίδης, ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Andrew Farrigton, η χορογράφος Γιούλη Ιωαννίδου του Χοροτάξιον, η φιλόλογος Νίνα Ζαφειρίου,  ο βιβλιοθηκονόμος του ΤΙΕ, Πασχάλης Κατσίκας, μέλη της Κοινότητας Νέων, η Λένα Γκαρτσώνη, ο Ανθιμος Σεβδυνίδης, η Έφη Γεωργοπούλου, φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συγγενείς του ζωγράφου, σύνολη η ομάδα των Παρατηρητών, και πολλοί άλλοι…
 

*Ολόκληρες οι εισηγήσεις των ομιλητριών θα δημοσιευθούν στο αυριανό μας φύλλο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική φωτογραφία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.