Αποχαιρετησαν τον χειμωνα στην Παραδημη αναβοντας τις «Φωτιες του Μαρτη»

«Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» είπαν οι κάτοικοι του χωριού στήνοντας μεγάλο γλέντι στην πλατεία

Την αναβίωση του εθίμου «Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης 28 Φεβρουαρίου.
 
Το έθιμο, το οποίο είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια, αναβίωσε στον οικισμό το 2018 με πρωτοβουλία του δραστήριου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου. Μάλιστα φέτος η αναβίωση του εθίμου συνδυάστηκε και με τις εορταστικές εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης και το γλέντι που πραγματοποιήθηκε δεν είχε προηγούμενο για τους κατοίκους της περιοχής. 

Κική Κωνσταντινίδου «Ο κόσμος αγκάλιασε την αναβίωση του εθίμου» 

«Πρόκειται για ένα έθιμο, που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης, στο οποίο οι κάτοικοι  πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, φωνάζοντας “έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό» εξηγεί η κ. Κική Πασχαλίδου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παραδημής και Φίλων. Παράλληλα συμπλήρωσε πως παρότι το έθιμο είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου αποφάσισε στην απόπειρα αναβίωσης προκειμένου να μην σβηστεί αυτό στη λήθη του χρόνου και να μείνει ζωντανό στις μνήμες του κόσμου. 

Βαγγέλης Καρακύργιος «Η ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε τις δράσεις» 

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων μίλησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βαγγέλης Καρακύργιος, κάνοντας μία μικρή παρουσίαση του. «Ο Σύλλογος μας δεν έχει μέλη άλλα φίλους» επισήμανε ο κ. Καρακύργιος και συμπλήρωσε «έχουμε περίπου 30 ενεργούς φίλους που βρίσκονται στο σύλλογο και δουλεύουν για να γίνουμε μία παρέα και να φέρουμε όλο το χωριό κοντά» επεσήμανε.
 
Ο κ. Καρακύργιος δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις, τονίζοντας πως αυτό τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν τις δράσεις ενώ η επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζουν είναι στις 20 Μαΐου στο πανηγύρι του χωριού, στη διάρκεια του οποίου θα υπάρχει μία μεγάλη έκπληξη, την οποία θα ανακοινώσουν εκείνο το διάστημα με την ευχή να έχει επιτυχία ανάλογη με την περσινή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.