Ανδριανα Δελεγκου, κοινωνικη λειτουργος και συγγραφεας «Το “Λευκωμα Ζωγραφικης” του Σταθη ειναι ενα πραγματικα καλο βιβλιο• Ανοιγεται με λαχταρα και κλεινεται με ικανοποιηση»

Από την παρουσίαση του «Λευκώματος Ζωγραφικής» του Στάθη Γκεβρέκη

Όταν ολοκλήρωσα την πρώτη μου συγγραφική δουλειά τον «Βρασίδα τον ατσίδα στο διαδίκτυο», ξεκίνησα την αναζήτηση ενός εικονογράφου. Ήθελα κάποιον που να βρίσκεται στην πόλη, να είναι κοντά μου. Να είναι κοντά μου πραγματικά. Τότε κάποιοι φίλοι μου μίλησαν για τον Στάθη. Δεν ήξερα αυτήν την ιδιότητά του. Είχε γεμίσει με χρώματα και σχέδια την πόλη…,  σχέδια που όλοι χάζευαν και μαγεύονταν απ' αυτά. Τον συνάντησα δια ζώσης. Η πρώτη συνάντηση θα μου μείνει αξέχαστη. Μιλούσε με πάθος για αυτήν τη δουλειά. Πήρε, λοιπόν, την ιστορία του Βρασίδα και τη δούλεψε στο χέρι με μεγάλο μεράκι, με μεγάλη φροντίδα. Όταν είδα τα πρωτότυπα σχέδια μία λέξη ήρθε στο μυαλό μου «Υπέροχα». Αξιοποιεί μια τεχνική στην πράξη μεικτή. Ποτέ δεν χρησιμοποιεί μόνο ένα υλικό σε μια εικόνα. Συνδυάζει στοιχεία, χρώματα. Δίνει στις εικόνες τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα. Έναν χαρακτήρα που τον κάνει αναγνωρίσιμο, ξεχωριστό. 

Θεωρώ την επαφή με την τέχνη πολύ σημαντική· Η τέχνη είναι ένας τρόπος να δώσουμε ποιότητα στη ζωή μας, μια διέξοδος στον κόσμο των συναισθημάτων** 

Ξεκίνησε τότε μια υπέροχη και εκπληκτικά δημιουργική συνεργασία. Η συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια ήταν ισότιμη. Μας ένωνε εξάλλου η αγάπη για το ίδιο πράγμα. Εμπνευστήκαμε πολύ ο ένας από τον άλλον. Δεν υπήρξα καθόλου παρεμβατική. Άλλωστε αυτό δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους δύο μας. Δεν είχα προσδοκίες, δεν ήθελα να του το μεταφέρω αυτό. Ήθελα τη δική του σφραγίδα στο κείμενό μου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και οι δύο από το τελικό αποτέλεσμα. Για εμένα αυτήν τη δουλειά την κάναμε από κοινού. Στις παρουσιάσεις μου ο Στάθης είναι εκεί. Στη σκέψη μου όταν μιλάω για τον Βρασίδα είναι εκεί. Χωρίς τη συμβολή του ο Βρασίδας δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα. Δεν θα είχε αυτή την απήχηση- αναγνώριση από το κοινό.
 

Η εικόνα είναι αυτή που μαθαίνει στα παιδιά πώς να συνδυάζουν λέξεις με αντικείμενα, είναι αυτή που θα τα εφοδιάσει με αναπαραστάσεις που θα δώσουν φτερά στη φαντασία τους. Η εικόνα βοηθά στην αποκρυπτογράφηση του νοήματος του κειμένου. Οι εικόνες μέσα σε ένα παιδικό βιβλίο παρακινούν τα παιδιά να σκεφτούν, να αναπτύξουν την φαντασία τους, να οξύνουν την παρατηρητικότητά τους, να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο αλλά και ταυτόχρονα να γελάσουν, να χαρούν, να λυπηθούν, να τρομάξουν κ.ά., δημιουργώντας έτσι διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις. Η εικόνα ερμηνεύει το περιεχόμενο της αφήγησης και βοηθάει το παιδί να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει την εξέλιξή της.
 
Μια ωραία εικόνα αποτελεί μέσο για την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και τα φέρνει σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης. Θεωρώ την επαφή με την τέχνη πολύ σημαντική. Η τέχνη είναι ένας τρόπος να δώσουμε ποιότητα στη ζωή μας, μια διέξοδος στον κόσμο των συναισθημάτων. Κάθε παιδί ακούγοντας, διαβάζοντας μια ιστορία την οικειοποιείται με τον δικό του τρόπο και πλάθει τις δικές του εικόνες. Κείμενο και εικόνα παρόλο που αποτελούν δυο διαφορετικά συστήματα επικοινωνίας που έχουν, όμως μια περίπλοκη σχέση μεταξύ τους, λειτουργούν παράλληλα και μεταδίδουν νόημα άλλοτε συμφωνώντας και άλλοτε διαφωνώντας με τις ίδιες ιδέες. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο λοιπόν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως προγεφύρωμα για την είσοδο του παιδιού στον κόσμο του βιβλίου και κατά συνέπεια να το οδηγήσει στη φιλαναγνωσία. Οι εικόνες στα εικονογραφημένα βιβλία δεν διακόπτουν, αλλά υποβοηθούν την κατανόηση του κειμένου. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η εικονογράφηση ενός βιβλίου είναι η «φωτογραφική» του μεταφορά στην οθόνη του νου. 

Το «Λεύκωμα» ανοίγεται με λαχτάρα και κλείνεται με ικανοποίηση// Δεν περιέχει μέσα λέξεις αλλά πραγματικά έργα τέχνης// Οι εικόνες μιλούν, σε ταξιδεύουν 

Αυτό το πάντρεμα εικόνας και κειμένου επιχειρήσαμε με τον Στάθη. Η εικονογράφηση δεν είναι μόνο εικόνα. Είναι πέρα απ' την εικόνα. Κρύβει μέσα της μια λέξη μαγική, αυτήν την ενσυναίσθησης, καθώς όσο εικονογραφώ γίνομαι μέρος της ιστορίας, βρίσκομαι και εγώ μέσα της. Και ο Στάθης έγινε μέρος της ιστορίας, την αγάπησε, την αγκάλιασε και την απέδωσε με έναν τρόπο μαγικό. Όπως αγκαλιάζει κάθε δουλειά. Και φθάνουμε στο σήμερα που καλούμαστε να παρουσιάσουμε, να προλογίσουμε το δικό του λεύκωμα. Ένα πραγματικά καλό βιβλίο καθώς πληροί τις προδιαγραφές του καλού βιβλίου. Ανοίγεται με λαχτάρα και κλείνεται με ικανοποίηση. Δεν περιέχει μέσα λέξεις αλλά πραγματικά έργα τέχνης. Οι εικόνες μιλούν, σε ταξιδεύουν. Ένα διαφορετικό ταξίδι μα δεν παύει να σε συναρπάζει. Για μια ακόμα φορά μέσα από περίεργα υλικά, χρώματα, τεχνικές εκφράζονται τα συναισθήματα του καλλιτέχνη. Και έχουμε ανάγκη από τέτοια σχέδια που μας μιλούν προσωπικά. Τον ευχαριστώ και του εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς. Καλοτάξιδο το «Λεύκωμά» σου φίλε Στάθη.
 
*Το παρόν κείμενο είναι η εισήγηση της κ. Δελέγκου  στην εκδήλωση παρουσίασης του «Λευκώματος Ζωγραφικής» του Ευστάθιου Γκεβρέκη, Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2018, στο καφέ ΟΧΤΩ την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019.

**Οι μεσότιτλοι προστέθηκαν για λόγους ευκολότερης ανάγνωσης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.