Τι πινει (και δεν μας δινει) ο Υπουργος;

Της έκδοσης

Κατενθουσιασμένος με την ιδέα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το όνομα του «Ρήγα Φεραίου», εμφανίστηκε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.
 
«Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ τέτοιων  εγχειρημάτων», δήλωσε, ενώ αφού σημείωσε ότι η όποια ονοματοδοσία θέλει συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου, κατέθεσε την άποψη πως δεν πρέπει να έχει μόνο γεωγραφική αναφορά  το όνομα του κάθε Πανεπιστημίου  αλλά να έχει επιπλέον μια ιστορική αναφορά.
 
«Να ξαναδούμε όχι μόνο τα ονόματα της αρχαιότητας, έχουμε το Ρήγα Φεραίο» σημείωσε, παρακάμπτοντας το άβολο γεγονός ότι ο Ρήγας Φεραίος, ο επονομαζόμενος και Βελεστινλής, γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, το οποίο, τελευταία φορά που κοιτάξαμε, βρίσκεται στη Θεσσαλία και όχι στην Δυτική Μακεδονία.
 
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τον υπουργό, ο οποίος φύλαγε το καλύτερο για το τέλος, σημειώνοντας πως εκτός από τον Ρήγα για το Δυτικής Μακεδονίας, έχουν και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή για το Πανεπιστήμιο Θράκης εκτινάσσοντας τον όλο διάλογο από το φαιδρό στο πραγματικά σουρεαλιστικό.
 
Γιατί για να το προτείνει αυτό ο Υπουργός, δύο τινά συμβαίνουν: ή ο Υπουργός θεωρεί πως το Δ μπροστά από το ΔΠΘ σημαίνει Δημόσιο, ή κάποια άλλη λέξη που αρχίζει από Δ (Διαπολιτισμικό; Διαδραστικό; Διαγαλαξιακό; Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν θέλει να μάθει) ή θεωρεί πως ο Δημόκριτος, ένας αρχαίος Φιλόσοφος που έθεσε και τις βάσεις για την ατομική θεωρία, είναι πλέον κάπως, πώς να το πούμε, μπανάλ, και πρέπει να αλλάξουμε το όνομα.
 
Εκτός βέβαια και αν θεωρεί πως θα πρέπει να αρχίσουμε να προσθέτουμε επιπλέον ονόματα, και να γίνουμε κάτι σαν τους Ευρωπαίους γαλαζοαίματους, δηλαδή Δημοκρίτειο Καραθεοδώρειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η ΔΚΠΘ, για λιγότερο εύηχο.
 
Έτσι κάθε φορά που θα θέλουμε, θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε ονόματα. Ο Βάρναλης ήταν από την Ανατολική Ρωμυλία, άρα και αυτός μπαίνει, Δημοκρίτειο Καραθεοδώρειο Βαρνάλειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και ούτω καθεξής.
 
Μας δημιουργήθηκε πάντως μια απορία. Το νέο Διεθνές πανεπιστήμιο, το οποίο εκτείνεται σε πολλαπλές πόλεις της Μακεδονίας (με παράρτημα στη Θράκη) πως θα ονομαστεί, μιας και η γεωγραφική αναφορά είναι όλος ο κόσμος; Αλβέρτος Αϊνστάιν;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.