Αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του σαρακοστιανού τραπέζιου

09.03.2019 13:43

Στα 60,40 ευρώ κατά μέσο όρο θα φτάσει το κόστος του φετινού καλαθιού για το τραπέζι της Σαρακοστής, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
Αυτό πρόεκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής, αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
 
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
 
Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.
 
Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.
 
Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας αφορούν εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές.
 
ΠΡΟΪΟΝ Μ.Ο. 2018 Μ.Ο. 2019 Διαφ % Διαφ.
ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΚΑΤΕΨ. 14,05 13,92 -0,13 -0,93%
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΨ 7,18 7,26 0,08 1,11%
ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΤΕΨΥΓ 15,24 17,89 2,65 17,39%
ΤΑΡΑΜΑΣ ΛΕΥΚΟΣ 16,92 17,04 0,12 0,71%
ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ 5,31 5,31 0 0,00%
ΛΕΜΟΝΙΑ 0,93 0,83 -0,1 -10,75%
ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ 1,74 2,03 0,29 16,67%
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ 0,57 1,13 0,56 98,25%
ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΦΡ. 1,66 1,73 0,07 4,22%
ΛΑΧΑΝΟ 0,62 0,93 0,31 50,00%
ΜΑΡΟΥΛΙ 0,48 0,52 0,04 8,33%
ΤΟΜΑΤΕΣ 1,07 1,29 0,22 20,56%
ΣΚΟΡΔΟ 0,46 0,45 -0,01 -2,17%
ΠΑΤΑΤΕΣ 0,72 1,07 0,35 48,61%
ΕΛΙΕΣ 5 5,28 0,28 5,60%
ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ 8,83 8,52 -0,31 -3,51%
ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ 9,12 9,12 0 0,00%

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine