Διακρισεις για την κουζινα της Κομοτηνης στο Διεθνη Διαγωνισμο Μαγειρικης Νοτιου Ευρωπης

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ειρήνη Παρασκευοπούλου και την έκτη θέση η Ρουθ Καμενίδου, σπουδάστριες και οι δύο του ΔΙΕΚ Κομοτηνής

Με σημαντικές διακρίσειςεπέστρεψαν δύο σπουδάστριες των ΔΙΕΚ Κομοτηνής της Ειδικότητας Αρχιμάγειρες-Σεφ από το Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας πως η μαγειρική και η γαστρονομία της περιοχής μας έχουν δυνατότητες τόσο να προσελκύσουν κοινό όσο και να βγουναπό τα στενά όρια της.
 
Τις σπουδάστριες εκπαίδευσε, επάνω σε δικές του συνταγές, ο καθηγητής και Chef των ΔΙΕΚ Κομοτηνής, ο οποίος έχει βραβευθεί από την Λέσχη Αρχιμαγείρων «Ολύμπιος Ζευς», κ. Αναστάσιος Αρουσίδης, με τη σπουδάστρια  Ειρήνη Παρασκευοπούλου να κατακτά το Χάλκινο Μετάλλιο στην κατηγορία Εστιατορικό Γλυκό –restaurantdessert ενώ η ΡουθΚαμενίδουκατέκτησε την έκτη θέση στην κατηγορία Traditional Greek Dish – Παραδοσιακό Ελληνικό Πιάτο.
 
 Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη HELEXPO–ΔΕΘ και την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων (World Association of Chef’sSocieties, WACS). Συνιστά τη μεγάλη γιορτή των επαγγελματιών του κλάδου και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσφέροντας συγχρόνως μια εκπαιδευτική και δημιουργική πλατφόρμα σε αρχιμάγειρες από όλο τον κόσμο.
 
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 540 διακεκριμένοι αρχιμάγειρες και μαθητές σχολών μαγειρικής από 22 χώρες, αριθμός ρεκόρ,οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 30 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 6 Έλληνες και 17 διεθνείς κριτές. 

Επιτυχία και μόνο η συμμετοχή 

Όπως σημείωσε ο κ. Αρουσίδης, σε τέτοιου επιπέδου διαγωνισμούς και μόνο η συμμετοχή θεωρείται επιτυχία, με ελάχιστα Δημόσια ΙΕΚ να καταφέρνουν να δηλώσουν συμμετοχή, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη και μακροχρόνια προετοιμασία αλλά, και, διαρκής κουλτούρα υψηλής μαγειρικής τέχνης κατά τη διάρκεια των σπουδών.Για αυτό και οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανήκαν σε ξένες υπερδυνάμεις αλλά και στις ιδιωτικές σχολές, οι οποίες συνήθως επικρατούν σε τέτοιους διαγωνισμούς.
 
Το δικό τους όπλο ήταν τα ελληνικά προϊόντα, για αυτό και οι μαθητές, παρόλο που δεν είχαν πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν, τα κατάφεραν, με τη βοήθεια και του Δήμου Κομοτηνής, που παραχώρησε την αίθουσα στο χώρο σίτιση ώστε να γίνει η προπόνηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων.
 
Ευχαρίστησε για αυτό τόσο τον Αντιδήμαρχο Κομοτηνής κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο, όσο και τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννη Γκαράνη, που στήριξαν αυτή την προσπάθεια από την αρχή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν μαθητές και ανθρώπους που αγαπούν γενικότερα την ελληνική γαστρονομία.
 
Θεωρεί δε πως αν τους στηρίξει η Κομοτηνή, και τους εμπιστευτεί, θα φέρουν και άλλες διακρίσεις, σε πανελλαδικούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, που θέλουν πολύ μεράκι και προετοιμασία για να συμμετάσχουν, ερχόμενοι αντιμέτωποι με χώρες με υψηλό επίπεδο γαστρονομίας.

Σημαντική εμπειρία υπό αντίξοες συνθήκες 

Για 6 βαθμούς δεν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο η κ. Ειρήνη Παρασκευοπούλου, που έφτιαξε σουφλέ σοκολάτας, με σάλτσα καραμέλας, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Γενικότερα όμως δεν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά, μιας και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ δύσκολος, με τη συμμετοχή πολλών ιδιωτικών ΙΕΚ, και είναι θετικό ότι έφτασαν μέχρι εκεί.
 
Από την πλευρά της η κ. Ρουθ Καμενίδου σημείωσε πως η ιδέα για το πιάτο ήταν του σεφ, με την ίδια να παρασκευάζει λαχανοντολμάδες τύπου ναπολεόν, με κρέμα αυγολέμονου και αφρό από ασπράδι αυγού. Ο διαγωνισμός, σημείωσε, ήταν δύσκολος, και με δεδομένο ότι είχε κάνει το πιάτο μόλις δέκα φορές, ήταν αρκετά πιο δύσκολο να γίνει μέσα στον κόσμο και με χρονικούς περιορισμούς.
 
Πιστεύει όμως ότι σε ένα επόμενο διαγωνισμό, με αυτή την εμπειρία, θα μπορέσουν να τα πάνε καλύτερα, ιδιαίτερα αν τους στηρίξει και όλη η κοινωνία της Κομοτηνής.
 
Να σημειωθεί πως η Διοίκηση και το προσωπικό του Δημοσίου ΔΙΕΚ  Κομοτηνής συνεχάρησαν τους σπουδαστές και τους εύχονται πάντα επιτυχίες και καλή σταδιοδρομία, αποδίδοντας τα εύσημα και στον κ. Αρουτσίδη που με τον επαγγελματισμό και την μαγειρική δεξιοτεχνία του, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη πολλών «γενεών» αρχιμαγείρων.
 
Από την πλευρά του ο κ. Σωτηρακόπουλος σημείωσε πως με χαρά του ο Δήμος και οι υπηρεσίες δέχτηκαν να κάνει η ομάδα την προετοιμασία στο χώρο του συσσιτίου, μιας και έχουν την υποδομή και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να τους βοηθήσουν. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του ίδιου αλλά και όλης της Δημοτικής αρχής για αυτή την επιτυχία και τόνισε πως θα είναι παρόντες και σε όποια ανάγκη προκύψει στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.