Στις παραλιες και στα χωρια ξεχυθηκαν οι Ροδοπιτες για να γιορτασουν την Καθαρα Δευτερα

Έθιμα με Σαρακοστιανά σε όλους τους οικισμούς της Ροδόπης

Τήρησαν την παράδοση της Καθαράς Δευτέρας οι κάτοικοι της Ροδόπης, καθώς πολλές οικογένειες ξεχύθηκαν στην ύπαιθρο για να επιχειρήσουν με τις οικογένειες του το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.
 
Αρκετοί επέλεξαν για ακόμα μία χρονιά τον χώρο του Πανθρακικού Σταδίου Κομοτηνής, που διαθέτει ανοιχτούς χώρους για να μπορούν να γίνουν οι δράσεις. Ο καιρός αποτέλεσε σύμμαχο καθώς ο αέρας βοήθησε τους εκδρομείς της Καθαράς Δευτέρας να υψώσουν τους αετούς τους στον ουρανό με τα παιδιά να απολαμβάνουν τις στιγμές και τους γονείς να γίνονται έστω και για λίγες ώρες παιδιά, ενθυμούμενοι τα παιδικά τους χρόνια.
 

Παράλληλα σε όλη την έκταση της Ροδόπης πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, που συνδύαζαν το πέταμα του χαρταετού με την προσφορά φασολάδας και των υπόλοιπων «Σαρακοστιανών».
 

Συγκεκριμένα στην Αίγειρο, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών πραγματοποίησε γιορτή μασκαρέματος και γαστρονομίας  στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσφέροντας   ζεστή φασολάδα, κρασί, χαλβά, ταραμοσαλάτα και ελιές στους επισκέπτες.  Την ίδια στιγμή στο Μικρό Κρανοβούνι και στο Μεσοχώρι διοργανώνονταν μεγάλο γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα  όπως και στην Γρατινή. 

Εκδηλώσεις σε όλη την έκταση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών 

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Συγκεκριμένα, στις Σάπες και στο άλσος «Δενδράκι» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Δρώ» πραγματοποιήθηκε προσφορά φασολάδας  ενώ εκδηλώσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λοφαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωβύλης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ιμέρου, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος απανταχού Πελαγιωτών «η Πελαγία», ο  Φυσιολατρικός Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Κίκονες» και ο Σύλλογος Γυναικών Ασκητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.