Με σφραγιδα Κομοτηνης η νεα μπυρα της Ικαριας «Ικαριωτισσα»

Γιάννης Κεφάλας, από φοιτητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Ζυθοποιός στην «Ικαριώτισσα»

Τρία νέα παιδιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια μπύρα σε ένα νησί που δεν έχει παράδοση στη μπύρα, όμως είναι σίγουρο ότι «κουβαλάει» κουλτούρα που θα… σηκώσει αυτήν την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Ο λόγος για την «Ικαριακή Ζυθοποιία Μον. ΙΚΕ» που εδρεύει στο Αγκάλιασμα Φάρου Ικαρίας και παράγει τη Μπύρα «Ικαριώτισσα», αποτελώντας το πρώτο ζυθοποιείο της Ικαρίας.

Ανάμεσα στους εμπνευστές της προσπάθειας,  ο Γιάννης Κεφάλας, ένας εκ των δημιουργών της μικροζυθοποιίας, που είναι γνώριμος στο ευρύ κοινό της Κομοτηνής σαν μέλος του συγκροτήματος «Κάππα Ζεύκιν», που αποτελούνταν από φοιτητές που σπούδαζαν στην πόλη μας αλλά και μεμονωμένα από τα liveπου έκανε όσο συνδύαζε τις σπουδές στην Κομοτηνή.

Ο Γιάννης Κεφάλας μίλησε για την έμπνευση να δημιουργήσουν μία μπύρα με ικαριώτικη υπογραφή, τα προβλήματα που αντιμετώπισε, την στήριξη που αποκτά από το κοινό όσο περνάει ο καιρός και παράλληλα αποκάλυψε πως εντός του προσεχούς διαστήματος η «Ικαριώτισσα» θα έρθει και στην Κομοτηνή.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Καταφέραμε να κάνουμε επαγγελματικά αυτό που αγαπάμε»

ΠτΘ: Πώς πήρατε την απόφαση για τη δημιουργία μίας δικής σας μπύρας και ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε μέχρι την καθιέρωση;
Γ.Κ.: Διανύουμε τη δεύτερη χρονιά επίσημης λειτουργίας. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά πριν 3 χρόνια, καθώς αρχικά αντιμετωπίζαμε προβλήματα γραφειοκρατικά, μιας και δεν είχε γίνει στο νομό κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Επειδή δεν ήξερε κανένας τις διαδικασίες που απαιτούνταν και τι ακριβώς χρειάζεται, αυτό μας προκάλεσε μία καθυστέρηση. Μας βοήθησαν όμως όλοι αρκετά, υπήρχε προθυμία και διάθεση με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Είναι το πρώτο πράγμα που γίνεται  στο νομό μας και από ό,τι φαίνεται θα αργήσει να υπάρξει άλλη αντίστοιχη δραστηριότητα. Είναι μία μεγάλη επένδυση που έγινε. Ήταν ένα χόμπι μας, καθώς κάναμε μπύρα στο σπίτι, μας άρεσε και σιγά-σιγά το κάναμε λίγο πιο επαγγελματικά.

ΠτΘ: Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρηση αυτήν την στιγμή;
Γ.Κ.: Την όλη προσπάθεια την ξεκινήσαμε 3 άτομα και πλέον δραστηριοποιούμαστε συνολικά 5 άτομα. Είναι λίγο μεγαλύτερη από μία οικογενειακή επιχείρηση. Είμαστε λίγα άτομα που «τρέχουμε» αλλά προσπαθούμε συνολικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε ξεκινήσει και προσλάβαμε δύο άτομα ντόπια για να ενισχύσουμε και την τοπική κοινωνία, όσο μπορούμε και εμείς. Γενικά κάνουμε ό,τι μπορούμε και προς όφελος της περιοχής.

ΠτΘ: Πώς αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία την έλευση της «Ικαριώτισσας»;
Γ.Κ.: Στην αρχή η αλήθεια είναι πως όλοι ήταν λίγο σκεπτικοί. Πρόκειται για ένα φρέσκο προϊόν, απαστερίωτο και δεν έχει καμία σχέση με τις κοινές μπύρες του εμπορίου όπως τις ξέρουμε. Οπότε είναι λογικό πως στην αρχή υπήρχε μία αρνητική αντιμετώπιση ως προς την τιμή και ο κόσμος παρουσιαζόταν επιφυλακτικός. Μόλις ο κόσμος κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα καλό προϊόν, αφότου το δοκίμασαν, άρεσε στους ντόπιους και αυτό λειτούργησε θετικά για εμάς και σταδιακά ο κόσμος την εμπιστεύεται περισσότερο.  Ο κόσμος μας στηρίζει χειμώνα-καλοκαίρι, οι επιχειρήσεις προωθούν το προϊόν μας στους πελάτες και γενικότερα προσπαθούν και αυτοί.

«Η ‘Ικαριώτισσα’ βρίσκεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα»

ΠτΘ:  Πού μπορεί να βρει κανείς την μπύρα σας;
Γ.Κ.: Η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη ήταν μεγαλύτερη, όπως και η ανταπόκριση, από αυτή που θα περιμέναμε, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας. Μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας είμαστε σε όλη την Ελλάδα. Από φέτος θα είμαστε και στην Κομοτηνή. Γενικά υπάρχει ζήτηση από όλη την Ελλάδα και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Για παράδειγμα αυτήν την στιγμή υπάρχει η μπύρα μας στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη αλλά και στα νησιά γενικά. Ο κόσμος στηρίζει και αυτό μας δίνει δύναμη.

«Ο κόσμος στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα»

ΠτΘ:Πώς αντέχει μία μικρή επιχείρηση, όπως αυτή που δραστηριοποιείσαι , τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει;
Γ.Κ.: Ο ανταγωνισμός υπάρχει μόνο από τις μεγάλες εταιρείες. Επειδή τα προϊόντα κάθε μικρού ελληνικού μικροζυθοποιού είναι πιο ποιοτικά και κάνουν αξιόλογες μπύρες αυτό έχει προκαλέσει τριγμούς.Οι μπύρες δεν είναι αυτές που ξέρουμε τόσα χρόνια και πλασάρονται στο κοινό. Είναι οι μπύρες του εξωτερικού, όπως είναι στο Βέλγιο, την Αυστρία και στις άλλες χώρες. Πολλές συνταγές και διαφορετικές. Ο κόσμος δεν ήξερε αυτές τις μπύρες. Τώρα που άρχισε η ελληνική μικροζυθοποιία να δίνει τέτοιες μπύρες στον κόσμο και να μαθαίνει σε συνδυασμό με το γεγονός πως έχει γίνει μόδα το ελληνικό προϊόν και η προώθηση του, έχοντας εξελιχθεί πλέον σε σύνθημα, δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν. Για αυτό βάζουν μπροστά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προκειμένου να έχει την αποκλειστικότητα στις επιχειρήσεις. Παρά την οικονομική κρίση, αρκετοί είναι αυτοί που στηρίζουν την προσπάθεια των μικρών επιχειρήσεων προς τιμή τους.

«Σχέσεις συνεργασίας με την Βεργίνα»

ΠτΘ: Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Κομοτηνή, όπου το κοινό της πόλης δείχνει την προτίμηση του στην τοπική Ζυθοποιία. Έχετε σχέσεις με την Βεργίνα;
Γ.Κ.: Ακριβώς αυτό που ανέφερα πάνω το βλέπουμε στην Κομοτηνή με την μπύρα Βεργίνα και τα συναφή προϊόντα. Ο Χρήστος Δημτσούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, είναι πολύ καλός φίλος και μας βοήθησε πολύ σε θέματα τεχνογνωσίας , οργάνωσης, συνταγών και γενικά σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί. Έχω ανέβει κατά το παρελθόν στα συνέδρια και σεμινάριαπου διοργανώνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και επισκέφτηκα, μεταξύ άλλων και καινούργια μαγαζιά που δεν υπήρχαν όταν ήμουν φοιτητής στην Κομοτηνή. Αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση ήταν το γεγονός πως τα περισσότερα καταστήματα στηρίζουν την μπύρα της περιοχής.

«Η Κομοτηνή μου έχει αφήσει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις, σύντομα θα παρουσιάσουμε και εκεί τη μπύρα μας»

ΠτΘ: Εσένα θα σε δούμε σύντομα στην Κομοτηνή;
Γ.Κ.: Σίγουρα θα γίνει κάποια παρουσίαση στην περιοχή, καθώς ήδη έχω μιλήσει με μαγαζιά γνωστών και φίλων στην πόλη της Κομοτηνής και περιμένω επίσης και το σεμινάριο της Βεργίνα οπότε σύντομα θα ανέβω στην Κομοτηνή.

ΠτΘ: Καθώς ήσουν φοιτητής στην πόλη μας, ποιες οι αναμνήσεις σου από την Κομοτηνή;
Γ.Κ.: Όπως η πλειοψηφία των φοιτητών, έτσι και εγώ, έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την Κομοτηνή. Ήταν τα χρόνια που ήταν τα πιο ανέμελα, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, με πολλές παρέες και εξορμήσεις που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη όλων μας. Δημιούργησα φιλίες που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου και γενικά πάντα με θετικό τρόπο θυμάμαι την Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.