Διαλεξη απο τον Ηρακλη Παπαιωαννου στην Κομοτηνη

Με θέμα «Φωτογραφία: ένα βλέμμα χωρίς πρόσωπο»

Τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει στην πόλη μας η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής. Ο κ. Παπαϊωάννου την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 11.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου ΑΝΑΤΟΛΙΑ θα κάνει μια διάλεξη με τίτλο: «Φωτογραφία: ένα βλέμμα χωρίς πρόσωπο».

Σε σχετικό του σημείωμα ο ομιλητής εξηγεί για το περιεχόμενο της ομιλίας του πως «από την εμφάνισή της η φωτογραφία ασχολήθηκε πολύ εντατικά με την αναπαράσταση του Άλλου, του γνωστού ή άγνωστου ανθρώπου, σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία από απεικονίσεις. Πώς εξελίχθηκαν οι βασικές ιδέες για την εφαρμογή του φωτογραφικού βλέμματος στον Άλλο; Πώς ταλαντεύτηκαν οι ιδέες αυτές ανάμεσα στην τέχνη, τον ηδονοβλεπτισμό και την παρακολούθηση, καθώς και τη σύνδεσή τους; Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και σημαντικά, σε μια περίοδο που, με αιτιολογία την ασφάλεια, η παρακολούθηση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, και ο ηδονοβλεπτισμός έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία. Η φωτογραφική τέχνη λειτουργεί με τρόπο που αποκαλύπτει ή συγκαλύπτει αυτά τα ζητήματα;».

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1994 είναι οργανωτικό στέλεχος της Photosynkyria, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Από το 2001 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το 2006 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Photosynkyria. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων, δοκιμίων, κριτικών για τη φωτογραφία ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων, ιστορικών και σύγχρονων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Εργάστηκε δέκα χρόνια στη φωτογραφική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει έργα για τη φωτογραφία των Villem Flusser, Susan Sontag, Ian Jeffrey.

Info
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.