Στηριξη στο Χρηστο Μετιο απο τον Κυριακο Μητσοτακη

Πολιτικό το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών σε περιφερειακό επίπεδο - Μέριμνα για τη βελτίωση της ποιότητας της μειονοτικής εκπαίδευσης θέλει ο πρόεδρος της ΝΔ

Την πεποίθησή του ότι σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν εντός του 2019, εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, οι πολίτες αυτής της χώρας θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και με άξιους αυτοδιοικητικούς συνεργάτες, ώστε να οδηγήσει τον τόπο σε ένα καλύτερο αύριο εξέφρασε από την Ξάνθη την Παρασκευή 15 Μαρτίου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με αυτή ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε Ροδόπη και Ξάνθη.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και όλοι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ της ΑΜΘ που ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, εξέφρασαν την στήριξη τους προς τον νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο ενώ ο ίδιος από το βήμα της εκδήλωσης παρουσίασε το έργο που έχει γίνει στην Περιφέρεια.
 
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πριν την ομιλία αναφέρθηκε τόσο στις θέσεις της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, τόσο από άποψη επιχειρηματικότητας, όσο και διασύνδεσης, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για το άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας σε λεωφορεία.
 
Ειδική αναφορά έκανε και στα θέματα της μειονότητας, προαναγγέλοντας τη δημιουργία Μουσουλμανικού Συμβουλίου παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά και τις θέσεις του κόμματος για την μειονοτική εκπαίδευση. 

Στήριξη στον Περιφερειάρχη 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως βρέθηκε στην περιοχή για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν για να παρέχει την αμέριστη στήριξη του στον κ. Χρήστο Μέτιο, για να είναι ο επόμενος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ο δεύτερος για να μιλήσει σε όλους συνοπτικά για το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας και την ΑΜΘ και για το πώς η αντίληψή του για το μέλλον της Πατρίδας μας έρχεται και  κουμπώνει με το αναπτυξιακό πρόταγμα, το οποίο παρουσίασε ο κ. Μέτιος.
 
Άλλωστε τόνισε πως από την πρώτη στιγμή η ΝΔ έχει δώσει πολιτικό χρώμα στις Περιφερειακές εκλογές, θεωρώντας ότι από τη στιγμή που υπάρχει η αιρετή Περιφέρεια, με σημαντικές αρμοδιότητες, με σημαντικότατους πόρους στη διάθεσή της, το αναπτυξιακό σχέδιο της αιρετής Περιφέρειας πρέπει να συμβαδίζει με το σχέδιο της κυβέρνησης, και η κοινωνική πολιτική της να συμβαδίζει με την δική της αντίληψη για το πώς θα στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.
 
Για αυτό και στηρίζουν αιρετούς Περιφερειάρχες, ώστε να εξασφαλίσουν αυτή τη συνέχεια και αυτή τη συνέργεια μεταξύ κεντρικής διοίκησης, Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ενθυμούμενος την τελευταία τους συνάντηση, όταν ήταν ήδη εμφανώς καταβεβλημένος, όμως το πάθος  και η αγάπη του για τον τόπο του ξεχείλιζε από μέσα του.
 
Θεωρεί δε πως η επιθυμία του να μπορέσει να κάνει πράγματα για τον τόπο του βρίσκει συνέχεια στην ομάδα της οποίας ηγείται ο Χρήστος  Μέτιος, και συνεχίζει να υπηρετεί το όραμά του.
 
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, εξειδίκευσε αυτή τη στήριξη, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι υπάρχουν και αντιδράσεις και διαφωνίες για την υποψηφιότητά του, αναφέροντας πως «εν πάσει περιπτώσει, ο καθένας είναι θεμιτό να εκφράσει την άποψή του και να διεκδικήσει και την εκλογή του στην Περιφέρεια». Ξεκαθάρισε όμως ότι η ΝΔ έχει κάνει μία σαφέστατη πολιτική επιλογή, και όλοι θα κριθούν με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή, την οποία έχει κάνει η παράταξη.
 
Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τις δημοτικές εκλογές, όπου υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη αυτονομία των τοπικών κοινωνιών να επιλέξουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος, ενώ ο βαθμός στήριξης είναι πολύ πιο χαλαρός στις δημοτικές εκλογές, σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές. 

Ανάγκη για στοχευμένες περιφερειακές πολιτικές 

Για το θέμα της ανάπτυξης της Περιφέρειας, που είναι η φτωχότερη στη χώρα και από τις φτωχότερες της Ευρώπης, σημείωσε πως είναι στρατηγικής σημασίας με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές, αλλά και με μεγάλες διαφοροποιήσεις.
 
Για αυτό και σε ένα περιφερειακό σχέδιο κρύβονται πολύ μικρότερα συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια, που μπορεί να αφορούν από την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη μείωση του κόστους παραγωγής, μέχρι την στήριξη του τουρισμού.
 
Ειδικά για τον τομέα της επιχειρηματικότητας, σημείωσε πως πιστεύει ότι αυτό το οποίο χρειάζεται συνολικά η χώρα είναι ένα εθνικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, μείωσης φόρων και στήριξης της επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αφορά οριζόντια όλη την Ελλάδα, και όχι κίνητρα με περιφερειακή διάσταση, που πολλές φορές όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά δημιούργησαν και προβλήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο.
 
Από εκεί και πέρα όμως μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες περιφερειακές πολιτικές, οι οποίες θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις περιφερειακές ενότητες, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας, της κάθε περιφερειακής ενότητας. Και αυτό σημαίνει, βέβαια, εκ των πραγμάτων, μία δύσκολη, πλην όμως απαραίτητη, προτεραιοποίηση σημαντικών έργων, τα οποία πρέπει να γίνουν.
 
Ως παράδειγμα έφερε τον οδικό άξονα Δράμα-Καβάλα, ο οποίος ήδη βρίσκεται και στον περιφερειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αλλά και μεγάλα αρδευτικά έργα που έχουν σχεδιαστεί αλλά παρέμεναν μέχρι πρόσφατα σε αναμονή.
 
Άλλωστε η ανάπτυξη της ψηφιακής γεωργίας, που αποτελεί προτεραιότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν μπορεί να γίνει όταν λείπουν βασικές υποδομές.
 
Σε επίπεδο επιχειρηματικότητας ανέφερε πως θέλουν η συμμετοχή σε μία βιομηχανική περιοχή να συνδέεται αυτόματα με την αδειοδοτική διαδικασία, με την ίδια τη ΒΙΠΕ να μεριμνά για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην χωροθετημένη περιοχή.
 
Άλλωστε υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που τόλμησαν και μέσα στη κρίση να έρθουν στη Θράκη για να επενδύσουν, και μπορούν να έρθουν περισσότερες, μιας και πιστεύουν πως υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει ο χώρος, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει η πρόσβαση στα δίκτυα για τη διάθεση των προϊόντων. 

Άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας 

Ο κ. Μητσοτάκης  εξέφρασε και την προθυμία του να δώσει έμφαση στο άνοιγμα του Κάθετου άξονα της Νυμφαίας αρχικά για λεωφορεία, και στη συνέχεια για φορτηγά, με ενίσχυση των τελωνειακών υποδομών για την καταπολέμηση του παρεμπορίου.
 
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Νυμφαία αποτελεί σημαντική είσοδο για τη χώρα, και μπορούν να ξεπεραστούν σύντομα τα εμπόδια, τουλάχιστον για τα λεωφορεία με μια συνεννόηση με τη βουλγαρική πλευρά, και είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσει στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσωφ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός.
 
Θεωρεί δε πως με μια συνολική πολιτική διαχείρισης των συνοριακών σταθμών, με τις κατάλληλες υποδομές, θα υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν και φορτηγά, ενισχύοντας την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά φροντίζοντας ώστε να καταπολεμηθεί το παρεμπόριο. 

Βούληση για Μουσουλμανικό Συμβούλιο παρά τω Πρωθυπουργώ 

Όσο για τα θέματα της μειονότητας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως παρόλο την πρόοδο που έχει γίνει, στη βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας που θέσπισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή του νόμου για τα Βακούφια, με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ειδικά τοπικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, ειδικά στους νομούς, στις περιφερειακές ενότητες της Ροδόπης και της Ξάνθης.
 
Για αυτό και βούλησή του είναι να δημιουργήσει ένα Μουσουλμανικό Συμβούλιο παρά τω Πρωθυπουργώ, ώστε η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός, κεντρικής πολιτείας με μειονότητα, να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά.
 
«Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να τους παρακολουθούμε και να τους υλοποιούμε στη συνέχεια.  Θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω για να συνεχίσω μια πολιτική, την οποία ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις δεκαετιών» ανέφερε, σε συνεργασία με τις περιφερειακές διοικήσεις, και τους τοπικούς άρχοντες.

Έμφαση στη μειονοτική παιδεία 

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της μειονοτικής παιδείας, που θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα που δίνουμε στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας, όταν τελειώνουν το σχολείο, να μιλούν εξίσου καλά -και πολύ καλά- και τα ελληνικά και τα τουρκικά, που σημαίνει πως θα πρέπει η δίγλωσση παιδεία να αποκτήσει πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο.
 
«Υπάρχουν προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση τις οποίες θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στο δημοτικό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο» τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας, για παράδειγμα, κατά το πόσο, στο δημόσιο σχολείο, θα μπορεί να διδάσκεται η Τουρκική ως ξένη γλώσσα, ώστε τα παιδιά της μειονότητας, τα οποία το επιλέγουν να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την επαφή τους με τη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα που έμαθαν και ομιλείται μέσα στο σπίτι τους.
 
Επίσης τα ελλείμματα και μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν, αλλά και να υιοθετηθούν καλές πρακτικές για το πώς θα βελτιωθεί ουσιαστικά η εκπαίδευση που αφορά στη μειονότητα. «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Όταν μιλάμε για ίσες ευκαιρίες, μιλάμε πρωτίστως για πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Το φτωχό παιδί είτε είναι από μία γειτονιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, είτε είναι  στον Εχίνο, να μπορεί να ξέρει ότι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός, θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία. Να μπορεί να ξέρει ότι δεν θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση σε σχέση με κάποιο άλλο παιδί, το οποίο γεννήθηκε σε ένα πιο πλούσιο ή πιο προνομιούχο περιβάλλον» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.