Ολοκληρωθηκε με επιτυχια το 2ο Σεμιναριο παραδοσιακων χορων και λαογραφιας απο τον Πολιτιστικο Συλλογο Ιασμου

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου - Μεγάλη η δίψα του κόσμου για να μάθει νέες τεχνικές πάνω στους παραδοσιακούς χορούς

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου πραγματοποιήθηκε το 2ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών και λαογραφίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου  το Σάββατο 16 Μαρτίου. Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Απόστολος Σκρέκας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μεθοδολογική προσέγγιση της διδασκαλίας των χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας (Β. Θράκη)», εξηγώντας την εξέλιξη των χορών και αναλύοντας βήμα βήμα τεχνικά τον κάθε χορό ενώ εμπνευστής του Σεμιναρίου ήταν ο Χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Δωρόπουλος.
 
Το σεμινάριο αποτέλεσε μια προσπάθεια αποτύπωσης των ηθών, των συνηθειών, των χορών της κάθε περιοχής με βιωματικό τρόπο μέσα από έρευνες πεδίου των ειδικών με τον κ. Σκρέκα να εισάγει του παρευρισκομένους σε άλλα μονοπάτια μέσα από την προσέγγιση των χορών της Βόρειας Θράκης. 

Απόστολος Σκρέκας «Η οικονομική κρίση επανέφερε τον κόσμο στο δρόμο της παράδοσης» 

Ο βασικός εισηγητής του σεμιναρίου κ. Σκρέκας, ανέλυσε το περιεχόμενο της διδασκαλίας του σεμιναρίου, στο οποίο περιλαμβανόταν παραδοσιακοί χοροί από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας και συγκεκριμένα από τα χωριά Μπογιαλίκι και Μοναστήρι. «Πραγματοποιήσαμε μία μεθοδολογία πάνω στους χορούς, αναφερόμενοι σε κινητικά μοτίβα αλλά παράλληλα αναλύοντας από πού πηγάζουν όλα αυτά, φτάνοντας στον υπέροχο χορό που λέγεται ζωναράδικος» εξήγησε ο δάσκαλος παραδοσιακών χορών και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα ταξίδι που αναλύει «το πώς δημιουργήθηκε, πώς συντίθεται μέσα από μικρές κινητικές φόρμες και πώς οδηγείται στον βασιλιά του χορού, τον τσέστο». «Μέσα από το σεμινάριο αναλύουμε τις 3 τεχνικές φόρμες που υπάρχουν στην περιοχή» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, εξηγώντας όλα όσα επιχείρησε να δείξει μέσα σε 4 ώρες. 

«Ο χορός και η παράδοση είναι στο DNA του Έλληνα» 

Παράλληλα όμως ο κ. Σκρέκας δεν έκρυψε την χαρά του για το γεγονός πως η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο που διψούσε για γνώσεις. «Χαίρομαι που βλέπω γεμάτη αίθουσα» είπε γεμάτος χαρά ο χοροδιδάσκαλος και συμπλήρωσε «είναι ωραίο να ενδιαφέρεται ο κόσμος για τα παραδοσιακά των προγόνων μας, καθώς  δεν χρειάζεται να έχουμε πρόγονο από την περιοχή για να μας αρέσει αυτό.  Το κύτταρο μας, το DNA μας είναι ελληνικό και όλα αυτά αποδεικνύονται μέσα από τη μεθοδολογική προσέγγιση που επιχειρούμε εδώ, μέσα από την οποία  εκφράζεται το ελληνικό στοιχείο, που κάποιοι θέλουν με το ζόρι να την βγάλουν από το μυαλό μας και την καρδιά μας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Θέλουν να το ξεριζώσουν το χορό και την παράδοση μέσα από το μυαλό και την καρδιά μας» επισήμανε ο κ. Σκρέκας.
 
Τέλος, ο έμπειρος χοροδιδάσκαλος, με ικανοποίηση διαπιστώνει μία στροφή του κόσμου στην παράδοση, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. «Η οικονομική κρίση μας έκανε να στραφούμε στην παράδοση, προς τα εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε, δηλαδή στην οικογένεια, στους οικείους ανθρώπους και τα οικεία πράγματα. Αυτά τα λαϊκά δρώμενα, ο λαϊκός χορός, ο απλός χορός του λαού, που δεν έχει ονοματεπώνυμο αλλά έχει την έκφραση μίας ολόκληρης κοινωνίας είναι αυτός που είναι οικείος και προσιτός σε εμάς». Παράλληλα ο κ. Σκρέκας έκανε μία σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, επισημαίνοντας πως οι Έλληνες είχαν εξελιχθεί σε «μικρο-μεσο-μεγαλοαστούς», καθώς όλοι είχαν αποδεχθεί πλήρως τον αστικό τρόπο ζωής αλλά  πλέον κατάλαβαν πως ελλείψει χρημάτων υπάρχουν πιο απλοί και άμεσοι τρόπο διασκέδασης.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.