Πανος Σκουρλετης «H συγκλιση των προοδευτικων δυναμεων στην Ευρωπη θα πρεπει να γινει στη βαση αντιεθνικιστικων, αντιρατσιστικων και αντιφιλελευθερων χαρακτηριστικων»

«Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ η νίκη στις ευρωεκλογές» - «Όταν μιλάς για μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να κλείνεις το μάτι στη Ν.Δ.»

Διήμερο συνέδριο με τίτλο «Το μέλλον της ΕΕ: προκλήσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις» έλαβε χώρα το διήμερο 15 κα 16 Μαρτίου στην Αθήνα σε διοργάνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL. Μία διοργάνωση κατά την διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν οι προτάσεις εκείνες σχετικά με τις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοδευτικές απαντήσεις που μπορούν να δοθούν, δια μέσου της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.
 
Μεταξύ άλλων παρών στην εργασίες του συνεδρίου και ομιλητής ήταν ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Εσωτερικών κ.Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επεσήμανε την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός κυρίαρχου μηνύματος που θα πρέπει να δώσει η ευρωπαϊκή αριστερά προς τους πολίτες δύο μήνες πριν την «μάχη» των εκλογών.
 
Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, τη «σύμπλευση» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και των εγχώριων δυνάμεών της, τα χαρακτηριστικά του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αυτά των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Πάνος Σκουρλέτης όμως… 

«Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός προοδευτικού πόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη» 

ΠτΘ: κ. Σκουρλέτη συμμετείχατε στο διήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξήχθη στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, όπου μεταξύ άλλων επισημάνατε τη μεγάλη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, τόσο για το παρόν του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και για το μέλλον της Ευρώπης. Ποια η σημασία αυτή;
Π.Σ.:
Να δούμε κατ' αρχήν σε πιο κλίμα γίνονται οι φετινές ευρωεκλογές. Δεν αναφέρομαι μόνο στο τι έχει συμβεί στην Ελλάδα, αλλά και σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται τα ευρωπαϊκά πράγματα. Μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, ουσιαστικά συγκυβέρνησης ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τον χώρο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ─τη δεξιά δηλαδή ευρωπαϊκή παράταξη─  η σημερινή Ευρώπη  χαρακτηρίζεται από νέες ανισότητες. Εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών, εμφανίζονται πολύ έντονα φαινόμενα υιοθέτησης μιας λογικής εθνικής αναδίπλωσης, ενώ την ίδια ώρα φαίνονται να ενισχύονται ανησυχητικές, ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις. Νομίζω ότι αυτά δεν είναι άσχετα με τις πολιτικές της λιτότητας που ακολουθήσανε όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυρίαρχες δυνάμεις εντός της Ευρώπης, και άρα το κρίσιμο δίλημμα σήμερα είναι το τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. Θα πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα ενός κατακερματισμού εντός του ευρωπαϊκού χώρου και μιας αμφισβήτησης της αξίας της ίδιας της ενωμένης Ευρώπης; Αυτό που θέτουμε εμείς ως προβληματισμό  είναι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια στροφή στις ακολουθούμενες στρατηγικές, για να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων ιδεών που γέννησαν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Των ιδεών της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο που διοικείται η Ευρώπη. Όλα αυτά και ο προβληματισμός αναδείχθηκαν στο διήμερο που αναφέρατε και κατατέθηκε η ανάγκη αλλά και η διαπίστωση, ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ένας προοδευτικός πια πόλος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, που να αποτελέσει την απάντηση αντίστοιχων συντηρητικών πόλων που διαμορφώνονται σήμερα.
 
ΠτΘ: Διαβάζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας η οποία φαίνεται ότι είναι ανοιχτή στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου για την αλλαγή τόσο πολιτικών φαινομένων όπως η άνοδος της ακροδεξιάς, όσο και  των πολιτικών της λιτότητας. Υπάρχει όντως εύφορο έδαφος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο;
Π.Σ.:
Πέρυσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ μεγάλες συναντήσεις, στο Μπιλμπάο και τη Μασσαλία αντίστοιχα, όπου συμμετείχαν δυνάμεις από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, καθώς και από τον οικολογικό χώρο. Δυνάμεις που αναζητήσανε ακριβώς  την ανάγκη της κοινής συμπόρευσης, που θα δημιουργήσει νέους συσχετισμούς και που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην αλλαγή των βασικών στρατηγικών επιλογών. Αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει. Η βάση όμως αυτού του διαλόγου είναι η ανάγκη να υπάρξει μια σύγκλιση όλων αυτών των δυνάμεων με κάποια χαρακτηριστικά. Πρώτα απ' όλα η πρόταση και η βάση της συνεννόησης να έχει αντιεθνικιστικά, αντιρατσιστικά και  αντιφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζω το τελευταίο διότι υποδηλώνει ακριβώς την μετακίνηση ενός κομματιού της παραδοσιακής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, από τη λογική της υιοθέτησης τους νεοφιλελευθερισμού, στην ανάγκη να τον εγκαταλείψει. Στην Ελλάδα νομίζω ότι μέσα από τις ιδιαίτερες και ακραίες συνθήκες που ζήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια, από το 2010 και μετά, ουσιαστικά διαμορφώθηκε ένας νέος πολιτικός χάρτης. Σήμερα στο πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να πει κανείς ότι τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με τα χρόνια πριν το 2010. Και μέσα από αυτές τις συνθήκες μεγάλωσε και κατοχυρώθηκε σαν ένας πρωταγωνιστικός πόλος και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν ήταν ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Εμείς έχουμε πάρει ήδη την πρωτοβουλία για να υπάρξει αυτός ο διάλογος ανάμεσα στις διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς, δυνάμεις της ανένταχτης αριστεράς και της οικολογίας και βρίσκουμε ανταπόκριση. Δεν υπάρχει ανταπόκριση βέβαια στην επίσημη έκφραση. 

«Στο ΚΙΝΑΛ δεν έχουν αντιληφθεί τις διαθέσεις των φίλων και ψηφοφόρων τους και έχουν επιλέξει να επιμείνουν σε μία αντισυριζαϊκή πολιτική» 

ΠτΘ: Αναφέρεστε στο ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι που μέχρι τώρα κρατούν τις αντιστάσεις τους ακολουθώντας μία αντιπολιτευτική τακτική, παρά «αγκαλιάζοντας» αυτό που εσείς προκρίνατε και απευθύνατε ως προσκλητήριο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι χαρακτηριστικά τα περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ»…
Π.Σ.:
Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει και το μεγάλο στρατηγικό αδιέξοδο αυτού του χώρου που δεν έχει αντιληφθεί ούτε τις διαθέσεις των φίλων και ψηφοφόρων τους και έχουν επιλέξει  ─για λόγους που κανείς εύκολα μπορεί να καταλάβει και που σχετίζονται με εσωτερικές αυτή τη στιγμή καταστάσεις, κυρίως μέσα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ─  να επιμείνουν σε μια αντισυριζαϊκή πολιτική, και αφ' ετέρου να καλλιεργούν με κάθε τρόπο διαύλους επικοινωνίας με τη Ν.Δ., έτσι ώστε εάν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις να τους ξαναδούμε να συνεργάζονται για άλλη μια φορά. Νομίζω ότι αυτές είναι οι επιλογές που οδηγήσανε στη συρρίκνωση αυτού του χώρου και όσο δεν απαγκιστρώνονται από αυτές τις λογικές, τόσο αυτός ο χώρος θα περιθωριοποιείται και θα αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα που βλέπουμε πάρα πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Προτεραιότητα για τη σημερινή ηγεσία  του ΚΙΝΑΛ είναι να θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της στρατηγικής ήττας και προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι επ' ωφελεία του ΚΙΝΑΛ. Θα είναι επ' ωφελεία της επανόδου της δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βλέπετε ότι πλέον εμφανίζεται με έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο λόγο και θέσεις. Άρα όταν μιλάς για μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να κλείνεις το μάτι στη Ν.Δ. και να εύχεσαι να επανέλθει στην κυβέρνηση. Θα έλεγε κανείς ότι ως προς αυτό είναι πολύ αποκαλυπτική αυτή η τοποθέτηση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, και είναι αυτού του χαρακτήρα που τελικά οδηγεί σε ένα πραγματικό αδιέξοδο αυτόν τον χώρο. Θεωρώ όμως ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του σημερινού ΚΙΝΑΛ θα προσπεράσουν αυτές τις άστοχες, τις σε λάθος κατεύθυνση τοποθετήσεις της ηγεσίας. 

«Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει την προσπάθεια δημιουργίας του αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στον συντηρητικό» 

ΠτΘ: Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ανακοίνωση των δεκαέξι πρώτων υποψηφίων Ευρωβουλευτών από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών και η Κομοτηναία Ουφούκ Μουσταφά.  Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία κατέρχεστε στην «μάχη» των ευρωεκλογών;
Π.Σ.:
Η μάχη των  ευρωεκλογών αναμφισβήτητα θα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα και θα γίνει και αυτή σε συνθήκες έντονης πολιτικής πόλωσης. Αυτή η πόλωση, όταν δεν είναι τεχνική, δεν αφορά δευτερεύοντα ζητήματα ή δεν βασίζεται σε φτηνά προπαγανδιστικά αιτιολογήματα, μπορεί και να βοηθάει. Εάν δηλαδή είναι σαφές ότι σήμερα το διακύβευμα είναι το εάν θα συνεχίσει η Ευρώπη στο δρόμο της λιτότητας ή εάν θα κάνει μια στροφή προς τα αριστερά, βεβαίως να αντιπαρατεθούμε και να καταθέσει κάθε πολιτική δύναμη τα δικά της σχέδια, τις δικές της θέσεις. Άλλωστε το προς τα πού θα πάει η Ευρώπη, όπως διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις και δημιουργεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει και θα δράσει τόσο η χώρα μας όσο και οι κυβερνήσεις της. Άρα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτές οι ευρωεκλογές. Για μας αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να τις κερδίσουμε. Κι αυτό είναι εφικτό, παρά την εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες ποτέ άλλωστε δεν έχουν πέσει μέσα τα τελευταία χρόνια, από το 2010 και μετά σε σχέση με τις επιδόσεις και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις πραγματικές εκλογές.
 
Όσον αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό κοινωνικών κατηγοριών. Εμπεριέχει εμβληματικές και λιγότερο ίσως εμβληματικές υποψηφιότητες. Κάθε μια από αυτές έχει το δικό της ιστορικό φορτίο και τα δικά της χαρακτηριστικά. Όταν θα ολοκληρωθεί θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες, επαγγελματικές ομάδες και μέσα από αυτές αναδεικνύονται ομάδες, ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, με την ισότητα των φύλων, με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά βεβαίως και με πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, και τα οποία είναι ικανά και άξια να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνει την προσπάθεια δημιουργίας αυτού του αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στον συντηρητικό πόλο. 

«Η λογική των χρισμάτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιζήμια»
 
«Ο κόσμος να στρέψει την πλάτη του στα αυτοδιοικητικά κατεστημένα και να ενισχύσει τις αυθεντικές φωνές»

ΠτΘ: Στην ελληνική περιφέρεια το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις προσεχείς εκλογές της αυτοδιοίκησης. Τι περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική αυτή μάχη και ποια τα χαρακτηριστικά τα οποία επιδιώκει να προσδώσει σε αυτή και τους υποψηφίους  του;
Π.Σ.:
Στο σύνολο των περιφερειών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, τη στήριξη που παρέχει σε αυτοδιοικητικά σχήματα. Λέω στήριξη διότι θεωρώ ότι είναι επιζήμια η λογική των χρισμάτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, εκ μέρους των κομμάτων. Διότι μια τέτοια λογική δείχνει ότι αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι του κόμματος κι αυτό δεν βοηθάει ούτε τις περιφέρειες  ούτε τις τοπικές κοινωνίες. Αυτές οι εκλογές γίνονται για πρώτη φορά κάτω από τις συνθήκες της απλής αναλογικής, αλλά και μετά από μία διετία σχεδόν στήριξης της αυτοδιοίκησης,  η οποία δεν υπήρχε πριν από το 2010. Ο κόσμος θα πρέπει τελικά να ενισχύσει τις αυθεντικές φωνές, να στρέψει την πλάτη του στα αυτοδιοικητικά κατεστημένα, τα οποία τελικά οδήγησαν στην περιθωριοποίηση των ίδιων των θεσμών, να προκύψουν νέες δυνάμεις οι οποίες και θα αναλάβουν τις τύχες των τοπικών ζητημάτων. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν γνώση, είναι έμπειροι και δεν είναι υπάλληλοι κανενός κόμματος. Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να είναι η σκέψη του καθενός όταν προσέρχεται στις κάλπες. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ η επιστημονική και η επαγγελματική διαδρομή κ. Κατσιμίγα πείθει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει γνώση των προβλημάτων της περιφέρειας και την ικανότητα τελικά να στηρίξει έμπρακτα τα περιφερειακά ζητήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.