Με ελλειψεις τα κτηρια της Κομοτηνης στο θεμα διαφυγης και διασωσης των ΑμεΑ

Στην σωστή ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση όλων των Φορέων στάθηκαν οι ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης

Μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, στην οποία αναλύθηκε το ζήτημα της δυνατότητας καθολικής προσβασιμότητας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και όχι μόνο. Θέμα της ημερίδας αποτέλεσε οι τρόποι διαφυγής και διάσωσης για τα άτομα με αναπηρία από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
Την ημερίδα οργάνωσε το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων του με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι Τρύφωνας Καρούντζος, Πρόεδρος σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, Κώστας Χουβαρδάς, Διευθυντής πολιτικής προστασίας ΑΜ-Θ, Μιχάλης Σεβδυνίδης, Διευθυντής Αστυνομίας Ροδόπης, Σπύρος Κούτρας, Αντιπύραρχος-Διοικητής 4ης ΕΜΑΚ, Αθανάσιος Κεσσάτης, Εκπαιδευτής ΕΚΑΒ Θράκης και Κώστας Ιμανιμίδης, Αρχηγός Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, οι οποίοι ανέλυσαν τις κινήσεις, στις οποίες προβαίνουν σε περίπτωση που κληθούν να συνδράμουν με την παρουσία τους. 

Τρύφωνας Καρούντζος «Στην Κομοτηνή δεν υπάρχουν οι συνθήκες και οι υποδομές προστασίες των ΑμεΑ σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης» 

Για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην καθημερινότητα παλεύει μέσα από τις δράσεις του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίας Ροδόπης, έχοντας ως  απώτερο σκοπό την πρόσβαση και την προσβασιμότητα τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Καρούντζος, ο οποίος τόνισε πως «το κράτος έχει την υποχρέωση βάσει νόμων να συμβάλει στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο» εξηγώντας πως δεν υπάρχουν στην Κομοτηνή οι συνθήκες και οι υποδομές προστασίας των ΑμεΑ σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. «Στα περισσότερα κτήρια της πόλης που ζούμε, αυτή τη στιγμή το μόνο μέσο που υπάρχει για αντιμετώπιση καταστροφής είναι ο πυροσβεστήρας» επισήμανε με θλίψη ο κ. Καρούντζος και στάθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των θεσμών και του κράτος για να αλλάξει το πλαίσιο διάσωσης ΑμεΑ. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή» κατέληξε.

Κωνσταντίνος Χουβαρδάς «Η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση προλαμβάνει τα προβλήματα» 

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Χουβαρδάς, αφού συνεχάρη τον Σύλλογο για την πρωτοβουλία, τόνισε πως η σωστή εκπαίδευση είναι το παν για την πρόληψη κάθε προβλήματος. «Το επίπεδο ετοιμότητας δεν μπορεί να αναλυθεί μονολεκτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουβαρδάς και συμπλήρωσε «το επίπεδο ετοιμότητας εξαρτάται από το κτίριο, την τρωτότητα που έχει το κτίριο, το πόσο έχουν εκπαιδευτεί όσοι είναι μέσα και αν υπάρχουν τα μέσα για να γίνουν οι διασώσεις, καθώς  είναι αλυσίδα και ένας κρίκος αυξάνει ή μειώνει την τρωτότητα». Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ «η εκπαίδευση και οι ασκήσεις που τυχόν έχουν γίνει σε κάθε φορέα παίζουν σημαντικό ρόλο», τονίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης και σωστής ενημέρωσης του κόσμου. 

Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης «Αναλαμβάνοντας κάθε εκδήλωση, προετοιμάζουμε σχέδιο εκκένωσης» 

Ο κ. Ιμανιμίδης, Αρχηγός Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, αφού θυμήθηκε ένα περιστατικό εκκένωσης γηπέδου σε αγώνα μπάσκετ, τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του κόσμου, προκειμένου οι διασώστες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά «Αναλαμβάνοντας μία εκδήλωση να την καλύψουμε υγειονομικά σαν Σαμαρείτες, πριν ξεκινήσουμε, έχει ήδη ετοιμαστεί σχέδιο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης» είπε ο κ. Ιμανιμίδης ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης σε εκδηλώσεις και συμπλήρωσε «είμαστε πάντα έτοιμοι για αυτό το κομμάτι, ανεξάρτητα αν συμβεί ή όχι». Εξηγώντας τις συνθήκες στις οποίες προσπαθούν να κάνουν το έργο τους, ο Αρχηγός των Σαμαρειτών ανέλυσε τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την σχετικά εύκολη και ελεγχόμενη από τους εκπαιδευμένους διασώστες, εφόσον υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα όμως επισήμανε την αναγκαιότητα σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς «αν υπάρχει η σωστή γνώση, οι υπηρεσίες διάσωσης δεν θα ασχοληθούν με τίποτα άλλο παρά μόνο με το συμβάν, γιατί η εκκένωση θα έχει γίνει ήδη από τους εκπαιδευμένους πολίτες». 

Σπύρος Κούτρας «Για εμάς δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τη διαχείριση ενός θύματος» 

Ο Αντιπύραρχος Σπύρος Κούτρας, Διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ ΠΑΜΘ επισήμανε πως λειτουργούν συντονισμένα και συνδυαστικά με το Πυροσβεστικό Σώμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Όταν κληθούμε σε περιστατικό, στο οποίο θα υπάρχουν ΑμεΑ, σίγουρα θα απαιτηθούν περισσότεροι πόροι σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε πυροσβέστες» παραδέχθηκε ο κ. Κούτρας, τονίζοντας παράλληλα πως για αυτούς δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο άτομο, καθώς στόχος είναι η παροχή βοήθειας σε όποιον χρειαστεί. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.