Θα μπορεσει ο Δημος Κομοτηνης να ανταποκριθει στις αναγκες υποδομων για την διετη προσχολικη εκπαιδευση;

Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των υποδομών στα Νηπιαγωγεία

Αντιπαράθεση για το θέμα της ετοιμότητας του Δήμου Κομοτηνής να περάσει στην δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για αποστολή επιστολής προς το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την εφαρμογή της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Κομοτηνής, που θα ξεκινήσει από το επόμενο σχολικό έτος.
 
Η παράταξη με αυτή την πρόταση, όπως σημείωσε ο επικεφαλής κ. Νίκος Φακιρίδης,  θέλησε, με δεδομένες τις σημαντικές ανάγκες που θα δημιουργήσει τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό, να πιέσει το Υπουργείο, ώστε να δρομολογηθούν μια σειρά από ενέργειες προς όφελος των μαθητών, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Προσχολική αγωγή με ευθύνη του κράτους ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση 

Στην πρόταση, που ανέγνωσε στο συμβούλιο, σημειώνεται πως θα πρέπει να εντάσσονται τα παιδιά σε δομές Προσχολικής Αγωγής χωρίς επιβάρυνση των γονέων με ευθύνη του κράτους, για αυτό και η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να εξασφαλίζει, μέσω της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλη την υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση αυτών.
 
Αφού αναφέρεται στην αντίθεση της διοίκησης του Δήμου στην υλοποίηση από το Δήμο Κομοτηνής της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής από το επόμενο έτος, κυρίως για λόγους έλλειψης των αντίστοιχων κτιριακών υποδομών, την οποία το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη, που σημαίνει τουλάχιστον 400 παιδιά επιπλέον στα νηπιαγωγεία.
 
Ο κ. Φακιρίδης τόνισε πως η απόφαση κρίνεται αυθαίρετη και μονομερής και επί της ουσίας αρνητική για την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών εφόσον η Κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, και τόνισε πως θα πρέπει να ζητηθεί από το υπουργείο, προκειμένου η εφαρμογή της απόφασης να γίνει πράξη με όσο το δυνατόν μικρότερα προβλήματα, χωρίς τη χρήση κοντέινερ να δρομολογήσει άμεσα μια σειρά από ενέργειες.
 
Για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων, ζητείται η χρηματοδότηση προγράμματος κατασκευής σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για δύο τουλάχιστον νηπιαγωγεία, με την υποστήριξη και την ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, μαζί με πρόγραμμα κατασκευής προσθήκης νέων αιθουσών σε όσα νηπιαγωγεία απαιτείται. Ζητείται επίσης και χρηματοδότηση για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού των νέων τμημάτων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικού – βοηθητικού) όπου απαιτείται για τα νέα τμήματα.
 
Παράλληλα θεωρεί πως ο στόχος και στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να είναι η ικανοποίηση των απαιτούμενων αναγκών για την εγγραφή όλων των βρεφών, με κάλυψη δαπανών για τη μετατροπή των νηπιακών τμημάτων σε βρεφικά, δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων στους ήδη υπάρχοντες δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημιουργία νέων με το ανάλογο προσωπικό.
 
Βέβαια τόνισε πως το θέτουν υπόψη της διοίκησης του Δήμου, ώστε να κινηθεί ανάλογα και το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Γιώργος Πετρίδης «Τα κοντέινερ δεν είναι λύση» 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως και σε παλιότερη συζήτηση για το θέμα της εκπαίδευσης στο Δήμο, είχε αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούσε η έλλειψη υποδομών, γιατί τα κοντέινερ, δεν είναι λύση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν ασφαλείς συνθήκες φιλοξενίας.
 
Σημείωσε δε πως το περιεχόμενο και το πνεύμα της πρότασης τον βρίσκει σύμφωνο, αλλά θεωρούν πως θα πρέπει να το μελετήσουν οι παρατάξεις, ώστε να στείλουν ένα κοινό ψήφισμα, ή ένα κείμενο στο Υπουργείο. 

Ελένη Λαφτσή «Ο Δήμος όφειλε να είναι προετοιμασμένος» 

Και ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου φάνηκε να συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την πρόταση, παρόλο που σημείωσε πως ίσως θα πρέπει να γίνει πιο σύντομη, το ίδιο δεν ίσχυσε για την επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία σημείωσε πως ο Δήμος όφειλε, εφόσον γνώριζε ότι βούληση του Υπουργείου ήταν η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, να είναι προετοιμασμένος, και να μην πιαστεί χωρίς χώρους.
 
Μάλιστα σημείωσε πως ο κ. Φακιρίδης μιλά για μια διαφορετική κοινωνία, χωρίς να αναγνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκεται δημοσιονομικά η χώρα, αντί να προτείνει πώς το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να λειτουργήσει ρεαλιστικά για να δει τι πρέπει να κάνει. Κάτι που δεν έγινε, και θα τους βρει απροετοίμαστους ο Σεπτέμβριος.
 
Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πετρίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως υπάρχει μια φοβερή αντίφαση στα λεγόμενα της κ. Λαφτσή, μιας και αφενός αναφέρεται σε ένα κράτος σε καθεστώς κρίσης που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά ο Δήμος, σε δύο χρόνια, καλείται να ανταποκριθεί σε ανάγκες που δημιουργήθηκαν μόλις πριν από δύο χρόνια.
 
Μάλιστα θύμισε πως όταν ο Δήμος ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση οικοπέδου για να χτιστεί σχολείο, η απάντηση ήταν να ρωτήσει αν ο Δήμος θα το αγοράσει ή θα το νοικιάσει.
 
«Αυτή είναι η πρόνοια του κράτους, που τελικά μας υποχρεώνει να βάλουμε παιδιά σε προκάτ» σημείωσε, δεσμευόμενος πάντως πως θα φροντίσουν μέχρι τις 1 Σεπτεμβρίου, που ξεκινά το σχολικό έτος, να υπάρχουν υποδομές σε αξιόπιστα κτίρια για τα παιδιά αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.