Η Πολιτιστικη Κινηση Ροδοπης τιμησε την Παγκοσμια Ημερα Ποιησης

Θεματικοί άξονες της εκδήλωσης ήταν η ειρήνη, η φύση και το περιβάλλον

Μια ιδιαίτερη βραδιά, που περιείχε συγκίνηση, ανθρωπιά και πέρασε σημαντικά μηνύματα στους παρευρισκομένους ήταν αυτή που οργάνωσε η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης , για να τιμήσει τους ντόπιους ποιητές. 
 
Στην κατάμεστη αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, λάτρεις της ποίησης για ένατη  συνεχόμενη χρονιά απήγγειλαν ποιήματα δικά τους αλλά και άλλων σημαντικών ποιητών με τη θεματικής τους να στρέφεται γύρω από 3 άξονες. Την Ειρήνη, τη Φύση και το Περιβάλλον.
 

Ποιήματά τους διάβασαν οι ίδιοι οι δημιουργοί, φίλοι τους, καθώς και μέλη της θεατρικής ομάδας της Πολιτιστικής Κίνησης. Πολλοί φίλοι ακόμη της Πολιτιστικής Κίνησης διάβασαν με μεγάλη ευαισθησία ποιήματα που επέλεξαν από γνωστούς αλλά και «άσημους» ποιητές.  Άπαντες οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι «η αξία ενός ποιήματος έχει ως μέτρο το συγκινησιακό αποτύπωμα που αφήνει στην ψυχή μας».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +Μόρφωση, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», τον Εύμολπο, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, τον Κύκλο Ποιητών Ελλάδας και τον Κύκλο Ποιητών Ροδόπης, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ.
 

Στην έναρξη του αφιερώματος οι μαθητές της Ε1 Τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής  τραγούδησαν δύο χορικά από την κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη υπό τους ήχους του πιάνου της Δασκάλας Ειδικής Αγωγής κ. Ινούς Παπαδοπούλου. Τα παιδιά κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων παρουσιάζοντας το χορικό «ποια ειρήνη θες» και «τ’ ονομά σου».
 
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα εφτάλεπτο βίντεο για τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή της Ειρήνης  Γρηγόρη Λαμπράκη με την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου να απαγγείλει «το Θούριο της Μαραθώνιας πορείας» που είναι αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Λίγο πριν την απαγγελία ποιημάτων, η κ. Κατερίνα Αναγνώστου ερμήνευσε α καπέλα τα τραγούδια «της Άνοιξης» και το «Αερικό», μαγεύοντας το κοινό με την μελωδική της φωνή. 

Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου «Το Τ.Ε.Φ. αποτελεί μοχλό ώθησης προς την κατεύθυνση της ποίησης» 

Για την εκδήλωση μίλησε η Γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης κ. Δώρα Κάσσα Παπαδοπούλου, εκφράζοντας την χαρά της για το γεγονός πως για ένατη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται αυτή η δράση, που μάλιστα φέτος εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων και ατόμων, που απέδειξαν πως η αίθουσα είναι μικρή για να μπορεί να τους χωρέσει. «Φιλοξενούμε με χαρά το αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα ποίησης και χαιρόμαστε για τους άξονες, γύρω από τους οποίους κινείται η βραδιά, καθώς τα θέματα που επιλέξαμε, οι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα στραφούν τα ποιήματα είναι η ειρήνη, ένα αγαθό ζητούμενο στις αρχές του 21ου αιώνα, η φύση και το περιβάλλον» είπε η κ. Κάσσα-Παπαδοπούλου αναφερόμενη στους θεματικούς άξονες της εκδήλωσης. Παράλληλα η Γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης «έπλεξε» το εγκώμιο των ανθρώπων του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, χαρακτηρίζοντας το «μοχλό που δίνει ώθηση προς την κατεύθυνση της ποίησης, διότι είναι μέσα στα αντικείμενα της διδασκαλίας και της έρευνας της». Κλείνοντας στάθηκε στη σημασία παρουσίας μικρών παιδιών στην εκδήλωση, τα οποία μάλιστα συμμετείχαν ενεργά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ειρήνη, η φύση και το περιβάλλον τους αφορά άμεσα» ενώ παρατήρησε πως τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις, βγάζοντας αυθεντικά συναισθήματα και νιώθοντας με το παραπάνω όσα λένε οι στίχοι της πάντα επίκαιρης κωμωδίας του Αριστοφάνη. 

Η ποιητική οικογένεια της Κομοτηνής 

Από τους σταθερούς «υποστηρικτές» της εκδήλωσης κάθε χρόνο είναι και ο ιατρός κ. Χασάν Αχμέτ, μαζί με τη γυναίκα του Φισούν Σουκά και τη θυγατέρα τους Σεφαάτ Αχμέτ. Και οι τρεις κατά το παρελθόν έχουν καταθέσει στο αναγνωστικό κοινό ποιητικές συλλογές κι έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εκδήλωση. Διαδοχικά ανέβηκαν στη σκηνή της πολιτιστικής κίνησης και μοιράστηκαν με το κοινό τα ποιητικά τους πονήματα. Αμέσως παρακάτω παραθέτουμε τα ποιήματα που διάβασαν:
 

Χασάν Αχμέτ, «Έτσι!»
 
Σας άνοιξα την καρδιά,
Ελάτε, μπείτε παιδιά!
Δεν θα βρείτε πουθενά,
Μια τέτοια ζεστή φωλιά!
 
Σαν μωρό, σαν παιδάκι,
Σας προσφέρω αγάπη.
Ξέρετε πολύ καλά,
Μας γέμισαν φαρμάκι.
 
Να πιαστούμε χέρι χέρι,
Να είμαστε ενωμένοι!
Να χαρούμε την ζωή,
Ο Θεός έτσι μας θέλει !

 
 
Ασυνείδητος!
 
Γέμισα καυσαέρια,
Με τα δικά μου χέρια.
Κατέστρεψα την φύση,
Άντε να βρω την λύση!
 
Αχ μου έδινες ζωή,
Καθαρή αναπνοή!
Και σένα σε λέρωσα,
Πανέμορφη θάλασσα!
 
Μου λείπει η συνείδηση,
Αμελεί η διοίκηση,
Έρχεται η εκδίκηση,
Δεν αργεί και η είδηση!

 
 
Φισούν Σουκα, «Για σένα»
 
Να ήξερες για σένα,
Σαν πουλί πετώντας θα ερχόμους
Να ήξερες για σένα,
Θα κατέβαζα τον ήλιο από τον ουρανό
Να ήξερες για σένα,
Θα έκαιγα τον κόσμο.
Να ήξερες για σένα,
Θα χάριζα τη ζωή μου.
Να ήξερες για σένα,
Θα τρυπούσα τα βουνά.
Να ήξερες για σένα,
Σε αυτόν τον δρόμο θα πέθαινα.

 
 
Σεφαάτ Αχμέτ, «Σε ρωτάω: Ξέρεις πώς είναι;»
 
Ξέρεις πώς είναι ν’ αγαπάς τον εαυτό σου,
Να μπορείς να δίνεις διαφορετικά ονόματα
Σε κάθε χρώμα της ίριδας της ψυχής σου;
Ξέρεις πώς είναι ένα δάκρυ σου να χύνεται
Στην αγκαλιά της μάνας, μέσα στην καρδιά της;
Να βλέπεις το όμορφο χαμόγελο της φίλης,
Εκείνο που σού ζεσταίνει την ψυχή;
Ξέρεις πώς είναι να μπορείς να διαβάζεις το ποίημά σου
Με τον αλλόθρησκό σου;
 
Σε ρωτάω
Πώς πετάει το πουλί εκεί που δεν το θέλους;
Πώς φυτρώνει το λουλούδι εκεί που δεν το φυτεύουν;
 
Σε ρωτάω
Μιλά η Ελλάδα χωρίς τη λαλιά της,
Τα πολύγλωσσα παιδιά της;
 
Σε ρωτάω
Μπορείς να πεις το τραγούδι της Ειρήνης;
Μόνος σου;
Ή να μυρίζεις τα κατακόκκινα τριαντάφυλλα
Χωρίς γαλήνη στην καρδιά;
 
Σε ρωτάω
Πού είσαι όταν υποφέρει ο συνάνθρωπός σου;
Τι κάνεις, αν το δέντρο που έχεις χαράξει «ειρήνη»,
Μαραίνεται και σε κοιτά θλιμμένο;
Μήπως και κλείνει η ψυχή σου, εκεί που πρέπει ν’ αγαπάς;
 
Σε ρωτάω
Ποιος στολίζει τα ρόδινα όνειρά σου;
Ποιος είναι ο κτύπος της καρδιάς;
Μήπως είναι ο αλλοεθνής συνάνθρωπός σου
Με κείνο το ρίγος της ματιάς;
 
Σε ρωτάω
Ποια λέξη σού θυμίζει τη ζωή;
Μην είναι αυτή η «ειρήνη»,
Ξέρεις πώς είναι να μυρίζει ανθρωπιά;
Ξέρεις πώς είναι να δακρύζει η καρδιά;
ΣΕ ΡΩΤΑΩ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.