Ξεκινησαν θετικα, συνεχιζουν δυναμικα οι δρασεις του ΠΕΡΠΑΤΩ στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση

Αφορμή για γόνιμο διάλογο και προβληματισμούς αποτέλεσαν οι δράσεις ενημέρωσης για την αναπηρία ως χώρο ένταξης στην κοινωνία

Συνεχίζονται δυναμικά οι δράσεις του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία και Φίλων ν. Ροδόπης  «ΠΕΡΠΑΤΩ» με τις οποίες ενημερώνουν φοιτητές αλλά και το ακαδημαϊκό προσωπικό ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την αναπηρία σαν χώρο ένταξης και συμπερίληψης μέσα στην κοινωνία.
 
Οι δράσεις ξεκίνησαν ως project το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Νεανικές Δράσεις» του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, όμως τα μέλη του ΠΕΡΠΑΤΩ φαίνονται αποφασισμένα να τις συνεχίσουν, ώστε να φτάσουν το μήνυμά τους σε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό μπορούν.
 
Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες του μήνα, σε Ορεστιάδα και Θεσσαλονίκης ενώ το Σάββατο σειρά είχε η ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ. 

Ζεστή υποδοχή όπου υπήρχε επαφή με την αναπηρία 

Η ενημέρωση έγινε δεκτή με αρκετή θέρμη από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μιας και ο αρχικός τους στόχος για την ενημέρωση περίπου 150 φοιτητών, ξεπεράστηκε ήδη από τις πρώτες δύο εκδηλώσεις, όπως εξήγησε ο εμπνευστής της δράσης και μέλος του ΔΣ του ΠΕΡΠΑΤΩ κ. Σπύρος Νταντανίδης.
 
Βέβαια ο ίδιος παραδέχθηκε πως κάποιες δράσεις δεν τα πήγαν τόσο καλά, ανάλογα και με την περίοδο, αλλά η εμπειρία του έδειξε πως δεν είναι εύκολο να προσελκύσουν φοιτητές σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ήδη κάποιο ερέθισμα. Αυτό θεωρεί πως είναι στενάχωρο από τη μια πλευρά, γιατί δείχνει πως ο καθένας μπορεί να κλείνει στον τρόπο σκέψης του, αλλά και κατανοητό γιατί στην εποχή της ειδίκευσης όλοι αφιερώνονται σε κάτι και εξειδικεύονται σε αυτό.
 
Έτσι ενώ ξεκίνησαν σαν ένα project «γνωριμίας» με την αναπηρία, ώστε να γνωριστεί ο Σύλλογος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, ουσιαστικά μίλησαν με πολλούς ανθρώπους που ειδικεύονται στην αναπηρία, αλλά έπρεπε να τους γνωρίσουν και αυτοί.
 
Σε αυτό βοηθά ότι οι δράσεις είναι αμφίδρομες, με συζητήσεις που πραγματεύονται πολλές φορές ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη σχολή, έτσι ο κ. Νταντανίδης έφερε ως παράδειγμα το τμήμα Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε μια έντονη συζήτηση για το πώς πραγματεύεται το σημερινό σινεμά, αλλά και κάποιες προηγούμενες μορφές του, την αναπηρία, ενώ αναφορές υπήρχαν και στο κομμάτι των δημιουργών με αναπηρία. 

Αντιμετωπίζοντας την αποξένωση 

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξαν να επισκεφτούν τις πανεπιστημιακές σχολές, ώστε να συνομιλήσουν και όχι απλά να ενημερώσουν, γιατί το βασικότερο κομμάτι που θέλουν να αντιμετωπίσουν, είναι η αποξένωση του 11% των πολιτών, που υπολογίζεται πως είναι τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, από το κοινωνικό σύνολο.
 
«Σκοπός μας είναι να γνωριστούμε, να σπάσουμε όλα τα ταμπού ώστε να γίνει η ενσωμάτωση και να δημιουργηθεί ένα πλήρες κοινωνικό πρότυπο» ανέφερε ο κ. Νταντανίδης.
 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν μπόρεσαν να ανοιχτούν όσο θα ήθελαν, είτε γιατί δεν βόλευαν οι ημερομηνίες είτε για άλλους λόγους. Για αυτό και συνεχίζουν τις δράσεις με διάφορες σχολές και τμήματα της περιοχής, ενώ βρίσκονται και σε επαφή με διάφορες σχολές από όλη την Ελλάδα, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να βρεθεί τρόπος να επισκεφτούν και εκείνες.
 
Στο μεταξύ οι δράσεις, ανεξάρτητα από την συμμετοχή σε αυτές, μπορεί να παράξουν και επιπλέον αποτελέσματα, με τον κ. Νταντανίδη να φέρνει ως παράδειγμα την ενημέρωση στη Νομική Κομοτηνής, η οποία έγινε την πριν από το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι πολύ μικρή. Όμως επειδή δεν έγινε όπως έπρεπε, σε συνεννόηση και με τον καθηγητή που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της, θα συζητήσουν ξανά με τα μέλη του τμήματος, ώστε να γίνει πιο προσβάσιμη η σχολή, η βιβλιοθήκη και οι αίθουσες, ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια ισότιμης εκπαίδευσης και στην Τριτοβάθμια, αλλά και στις χαμηλότερες βαθμίδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.