Τα παιδια της Κομοτηνης διδαχθηκαν για την αξια του βιβλιου

Δράσεις και παιχνίδια συνέθεσαν ένα όμορφο σκηνικό για τρεις ημέρες στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis

Γνωριμία με τα βιβλία και με τους αγαπημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων μέσα από μία σειρά δράσεων είχαν τα παιδιά της Κομοτηνής με αφορμή τη γιορτή παιδικού βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου στο χώρο του Εμπορικού Κέντρου Kosmopolis.
 
Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων και να πάρουν μέρος σε δράσεις που είχαν ως στόχο να αναγνωρίσουν την αξία των βιβλίων, να τα αγαπήσουν και να μάθουν να τα προσέχουν.  Επιπλέον μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εμπορικού κέντρου, τα παιδιά μάθαιναν τους  τρόπους και τη χαρά της δημιουργίας ενός παραμυθιού. Επιθυμία των διοργανωτών ήταν η γνωριμία των παιδιών με το βιβλίο και η ευκαιρία έκφραση και προβολής του εσωτερικού τους κόσμου μέσα από τη συμμετοχή  στις ομαδικές δραστηριότητες.
 
Απώτερος και μακροπρόθεσμος στόχος των διοργανωτών αποτελεί να γίνει θεσμός η γιορτή παιδικού βιβλίου, ώστε να  συμβάλει στην προώθηση της έννοιας του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και της ιδέας της βιβλιοφιλίας στις παιδικές ηλικίες.
 
Το τριήμερο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής περιελάμβανε έκθεση Παιδικού Βιβλίου με την υποστήριξη και συμμετοχή του Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου αλλά και πρωτότυπες, διασκεδαστικές δράσεις για όλους.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 18 πραγματοποιήθηκε το  «Μαγικό Ταξίδι στα παραμύθια του κόσμου», στην οποία μικροί και μεγάλοι γνώρισαν τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια του μέσα από την αφήγηση και παρουσίαση γνωστών παιδικών παραμυθιών όπως «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» , «η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» και  «ο Μολυβένιος Στρατιώτης».

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, 12.00, πραγματοποιήθηκε βιβλιοπαρουσίαση του Παιδικού Βιβλίου «Οι Φρουτοφίλοι» από τη συγγραφέα Λεύκη Σαραντινού ενώ ακολούθησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, τα οποία κλήθηκαν να φτιάξουν πρωτότυπους σελιδοδείκτες.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής με το διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι «Το δικό μας παραμύθι», όπου τα παιδιά δημιουργούσαν τη δική τους ιστορία με την καθοδήγηση παιδαγωγών. 

Λεύκη Σαραντινού «Οφείλουμε όλοι να δίνουμε στα παιδιά το ερέθισμα για να αγαπήσουν το βιβλίο» 

Για την αξία του βιβλίου στη ζωή των παιδιών μίλησε η συγγραφέας κ. Λεύκη Σαραντινού, η οποία τόνισε πως στην εποχή της τεχνολογίας είναι αναγκαίο τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο. «Διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας, οπότε είναι καθημερινή η επαφή των παιδιών με την οθόνη» τόνισε η κ. Σαραντινού, συμπληρώνοντας πως «μία συνήθεια που αποκτά κάποιος από μικρή ηλικία, τον ακολουθεί σε όλη τη ζωή, οπότε ελπίζουμε πως ανάμεσα στο τάμπλετ οι γονείς να βάζουν και το βιβλίο στη ζωή των παιδιών».
 
Εξηγώντας την παρουσία της στη γιορτή παιδικού βιβλίου, η κ. Σαραντινού ευχήθηκε να γίνονται συχνά τέτοιες δράσεις, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο. « Είναι κινήσεις που πρέπει να γίνονται, καθώς το κοινό ανταποκρίνεται και εμείς οφείλουμε να δίνουμε στα παιδιά το ερέθισμα να αγαπήσουν το βιβλίο» τόνισε η κ. Σαραντινού, που μέσα από διαδραστικά παιχνίδια παρουσίασε στα παιδιά τους «Φρουτόφιλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.