Αποχαιρετισμος στην Ελενη Αντωνιαδου

Της έκδοσης

Συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, η απώλεια, σε ηλικία 86 ετών, της κ. Ελένης Αντωνιάδη, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον κοινωνικό χώρο της Κομοτηνής, τον επαγγελματικό στίβο της  έκδοσης εφημερίδας και της δημοσιογραφίας. Παράλληλα η ίδια προσέφερε πολλά στην αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος αλλά και ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, επί Δημαρχίας Ανδρέα Στογιαννίδη.
 
Η Ελένη, κόρη του διακεκριμένου εκδότη Απόστολου Αντωνιάδη, που εξέδιδε την εφημερίδα «Πρωϊα» από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας μετά το 1950, συνεχίζοντας την έκδοσή της μέχρι την δεκαετία του ’90.
 
Η κ. Νίτσα, όπως τη φώναζαν όλοι, υπέρκομψη, ευγενική και δραστήρια έδωσε σε δεκάδες ερευνητές την «Πρωία» της για καταγραφή και ανάδειξη ιστορικών πτυχών της πόλης, και τελικά χάρισε το corpus των τευχών της στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κομοτηνή, την οποία δεν σταμάτησε ποτέ να περιδιαβαίνει, και να ασχολείται με τα τεκταινόμενά της, γνωρίζοντας πολλές φορές πολύ περισσότερα από τους επαΐοντες. 

Ψήφισμα από το Δήμο Κομοτηνής 

Ψήφισμα για τον θάνατο της κ. Ελένης Αντωνιάδου, που αποτελούσε σύμβολο για την τοπική κοινωνία και μια γυναίκα πρότυπο που διακρίθηκε τόσο με την επαγγελματική της δράση στη δημοσιογραφία, όσο και με τη συμμετοχή της στα κοινά υπηρετώντας για δεκαετίες την τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας θητεύσει και ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, επί Δημαρχίας Ανδρέα Στογιαννίδη.
 
Ο κ. Αντωνιάδου εξελέγη 5 φορές Δημοτική Σύμβουλος, τις θητείες 79-82, 83-86, 87-90 (όταν και διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου τη διετία 89-90), 91-94 και 95-98.
 
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
 
«Το Δημοτικό Συμβούλιο πληροφορήθηκε με αισθήματα βαθύτατης θλίψης τον θάνατο της εξαίρετης συμπολίτισσας μας Ελένης Αντωνιάδου, η οποία διετέλεσε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κατά τα έτη 1989-1990 επί Δημαρχίας του αειμνήστου Δημάρχου Ανδρέα Στογιαννίδη και υπηρέτησε ως δημοτική σύμβουλος τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Δήμο Κομοτηνής επί πέντε συναπτές τετραετίες από το έτος 1979 έως και το 1998.
 
Μίας πολυσχιδούς προσωπικότητας που αποτέλεσε σύμβολο για τον Δήμο Κομοτηνής, καθώς αφιέρωσε τη ζωή της στην ενεργή συμμετοχή στα κοινά και υπηρέτησε με ήθος, αφοσίωση, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Δήμο Κομοτηνής, προσφέροντας όλες της τις δυνάμεις για την πρόοδο και ευημερία αυτού του τόπου.
 
Διακρίθηκε για την ποιότητα και πραότητα του χαρακτήρα της, την εντιμότητα και ακεραιότητα της, για την αγάπη της προς τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα για την αθόρυβη προσφορά της προς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Το έργο της ήταν πολύπλευρο και την καθιστά φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς τους νεότερους, προς τους οποίους έδινε πάντοτε αφειδώς και με αγάπη τη στήριξη και τη μητρική συμβουλή της.
 
Ας αναπαύεται εν ειρήνη στην γη της Κομοτηνής, του τόπου αυτού που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ' όλη τη διάρκεια του βίου της.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής προκειμένου να αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής στην εκλιπούσα:
 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
 
Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη του Σώματος για την απώλεια μίας εκ των ικανοτέρων και παλαιοτέρων στελεχών της αυτοδιοίκησης, που με την προσωπική και την πολιτική της δράση τίμησε τον τόπο και την κοινωνία μας.
 
Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια της εκλιπούσης.
 
Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Να κυματίσει μεσίστια κατά την ώρα της εκφοράς της η Ελληνική Σημαία στο Δημαρχείο Κομοτηνής.
 
Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό της εκλιπούσης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Να παραστούν ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την εξόδιο ακολουθία της.
 
Να αναγνωστεί το παρόν Ψήφισμα από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία και να επιδοθεί στην οικογένεια της εκλιπούσας. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
 
Αιωνία της η Μνήμη». 

Συλλυπητήρια από την ΝΟΔΕ Ροδόπης 

Επίσης με την είδηση του θανάτου της Ελένης Αντωνιάδου, «μιας συναγωνίστριας με προσφορά στον τόπο και στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η ΝΟΔΕ Ροδόπης αποφάσισε με ομόφωνο ψήφισμά της:
 
1. Να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 συνεδρίασή της.
 2. Να παραστεί σύσσωμη στην κηδεία της εκλιπούσης και να εκφράσει τα συλλυπητήριά στους οικείους της.
 3. Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.