«Υιοθετω, δεν αγοραζω» το κεντρικο συνθημα στην πλατεια Κομοτηνης με αφορμη την Παγκοσμια Ημερα Αδεσποτων Ζωων

Μεγάλη ανταπόκριση σημείωσε η εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με δυνατότητα υιοθεσίας του Δήμου Κομοτηνής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που έχει οριστεί η 4η Απριλίου, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημοτικό Κυνοκομείο της πόλης μας διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τοποθετήθηκαν 12 μικρά σκυλάκια, τα οποία δίνονταν προς υιοθεσία, με τον κόσμο να περνά από το σημείο. Μάλιστα  αρκετοί ήταν αυτοί που προχώρησαν σε υιοθεσία, κάνοντας όλες τις απαραίτητες κινήσεις που απαιτούνται.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε με τη δύση του ηλίου ενώ παράλληλα διανεμήθηκε στους πολίτες υλικό από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Τα μικρά σκυλάκια, τα οποία  ήταν διαθέσιμα προς υιοθεσία έκαναν πολύ κόσμο να ευαισθητοποιηθεί ενώ κάποιοι άλλοι εξέφρασαν την άποψη πως αυτό καλό είναι να γίνεται συχνότερα, προκειμένου να έρχεται σε επαφή ο κόσμος με τους τετράποδους φίλους μας. 

Γιάννης Μουρτίδης «Στόχος μας η εξοικείωση των ανθρώπων με τα ζώα και η απαλλαγή του φόβου» 

Την ικανοποίηση του για το γεγονός πως για δεύτερη φορά πραγματοποιείται η εκδήλωση εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μουρτίδης με την ευχή να συνεχιστεί η προσπάθεια και τα επόμενα χρόνια. «Στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα υιοθεσίας των ζώων. Επίσης στόχος είναι να εξοικειωθεί ο κόσμος με τους τετράποδους φίλους μας» τόνισε αρχικά ο κ. Μουρτίδης και συμπλήρωσε πως πρέπει να σταματήσει να  υπάρχει φοβία με τα ζώα όπως φυσικά και κακοποιήσεις. 

«Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση συνθηκών στο κυνοκομείο» 

Ο κ. Μουρτίδης, εμφανώς ενοχλημένος από δημοσιεύματα που κάνουν  λόγο για άθλιες συνθήκες στο κυνοκομείο της Κομοτηνής ξεκαθάρισε πως «δεν μπορώ να πω ότι είναι ένας πολυτελέστατος χώρος αλλά θέλω κατηγορηματικά να τονίσω ότι δεν είναι κολαστήριο» τονίζοντας πως  οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση συνθηκών στο κυνοκομείο είναι  σε καθημερινή βάση. Παράλληλα αποκάλυψε πως προχωρά η επέκταση του με όλες τις απαιτούμενες άδειες, ενώ τόνισε πως υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες άδειες. 

«Συνεχίζεται η συνεργασία μας με φιλοζωικές ομάδες της Κομοτηνής αλλά και της Γερμανίας» 

Επιπλέον ο κ. Μουρτίδης στάθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και φιλοζωικών ομάδων της Γερμανίας αλλά και της φιλοζωικής Κομοτηνής, καθώς στόχος όλων είναι η επίλυση του προβλήματος και όχι η διόγκωση του. Παράλληλα ο κ. Μουρτίδης απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους γίνεται η εκδήλωση, λέγοντας πως πρώτος στόχος είναι η εξοικείωση των ανθρώπων με τα ζώα, καθώς «σε αυτό το χώμα που πατάμε όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε με συνεργασίες και με κατανόηση» ενώ το δεύτερο μήνυμα είναι πως κάθε υιοθεσία απαιτεί υπευθυνότητα, γιατί τα σκυλιά είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι αντικείμενα. «Από εκεί και πέρα μέλημα μας και προσπάθεια μας είναι ως Δημοτική Επιχείρηση να δρομολογούμε και να συντηρούμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουρτίδης. 

«Η κακοποίηση ενός ζώου το κάνει επιθετικό» 

Στο τέλος των δηλώσεων του ο κ. Μουρτίδης στάθηκε στη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τα ζώα, επισημαίνοντας πως βάσει ερευνών τα σκυλιά τα οποία έχουν επιθετικές τάσεις είναι αυτά τα οποία έχουν δεχθεί στο παρελθόν κακοποίηση ενώ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη δουλειά που γίνεται στο κτηνιατρείο του Δήμου Κομοτηνής. «Κατά καιρούς έχουμε αναφέρει πως το κυνοκομείο υπάρχει στο Δήμο Κομοτηνής και είμαι υπερήφανος για αυτό, καθώς  υπάρχει επιστημονικό προσωπικό, εθελοντές, που όλοι μαζί, διοίκηση και προσωπικό καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λύσουμε τα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Μουρτίδης. 

Θάνος Καραγιώργης «Πρέπει να στοχεύσουμε στα παιδιά για να μειωθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα με τα αδέσποτα» 

Ο Υπεύθυνος κτηνίατρος του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής κ. Θάνος Καραγιώργης εμφανώς ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στον χώρο που είχε στηθεί, επισήμανε πως γίνεται μία προσπάθεια γνωριμίας του κόσμου με τα μικρά σκυλιά. Παράλληλα τόνισε πως τα σκυλιά είναι κοινωνικά και μπορούν να αντιληφθούν τον λόγο για τον οποίο τους προσεγγίζουν. «Αν τα προσεγγίσεις φιλικά τότε θα σε αντιμετωπίσουν με αγάπη αλλά αν  τα προσεγγίσεις  με φόβο και με δόλο τότε δεν θα είναι κοινωνικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως μόνο μέσα από  τη σωστή ενημέρωση των παιδιών μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να αλλάξει η κατάσταση. «Για μένα ο βασικός πυλώνας που πρέπει να στοχεύσει οποιοσδήποτε φορέας είναι τα παιδιά. Το πρόβλημα δεν λύνεται σε μία μέρα. Πρέπει να στοχεύσουμε στα παιδιά για να έρθει λύση στα επόμενα 10-15 χρόνια, όπου θα έχουμε “μπολιάσει” στους νέους ανθρώπους το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, να γνωρίζουν τις ευθύνες που έχει κάθε υιοθεσία και ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν το σκυλί που έχουν σαν μέλος της οικογένειας. Εμείς οι ίδιοι φταίμε για τη δημιουργία αδέσποτων ζώων» επισήμανε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το κυνοκομείο να το κάνουν, προκειμένου να δουν από κοντά τις συνθήκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.