Πρωτη φορα Interreg για επιχειρησεις της Ροδοπης

Στόχος να συνεργαστούν με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας και να ανοιχτούν σε νέες αγορές και προϊόντα

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ροδόπης να στηρίξουν την ανάπτυξη και επέκτασή τους πέρα από τις τοπικές αγορές μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδας Βουλγαρίας γνώρισαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης για να παρακολουθήσουν την  ενημερωτική συνάντηση για την 5η Πρόσκληση του Προγράμματος Interreg V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020»
 
Η πρόσκληση αφορά στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Μια ανταγωνιστική και καινοτόμα διασυνοριακή περιοχή», θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 10/5/2019 και στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεθοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή μέσω της επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας σε νέες αγορές και προϊόντα.
 
Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι αυτές που περιλαμβάνονται στους παραγωγικούς τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής «Έξυπνη Εξειδίκευση» της διασυνοριακής περιοχής. Αυτοί είναι η βιομηχανία αγρο-διατροφής, η διαχείριση αποβλήτων για σκοπούς ανακύκλωσης ή παραγωγής ενέργειας, οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση, ο αειφόρος τουρισμός, η υγεία, τα υλικά και οι τεχνολογίες, τα δομικά υλικά και η κλωστοϋφαντουργία.
 
Κάθε υποψήφιος επιλέξιμος δικαιούχος που υποβάλλει πρόταση έργου θα πρέπει να συμπεριλάβει στην πρόταση έναν άλλο επιλέξιμο δυνητικό δικαιούχο από την άλλη συμμετέχουσα χώρα, με τον οποίο συνεργάζεται σε κάποιο επίπεδο για την ανάπτυξη και υλοποίηση του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου. 

Σημαντική η στήριξη στην επιχειρηματικότητα 

Τη σημασία ότι για πρώτη φορά το Interreg χρηματοδοτεί απευθείας επιχειρήσεις τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, μιας και οι επιχειρήσεις είναι αυτές που φέρνουν την πραγματική ανάπτυξη, ενώ οι όροι του προγράμματος είναι ιδιαίτερα θετικοί.
 
Ευχαρίστησε δε τους εκπροσώπους της Διαχειριστικής που πραγματοποιήσαν την ενημέρωση, ενώ τόνισε πως το Επιμελητήριο θα ενημερώσει τα μέλη του για τα συμπεράσματα της ημερίδας και θα πραγματοποιήσει και άλλες δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. 

Τόνωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας 

Την παρουσίαση εκ μέρους της διαχειριστικής αρχής έκανε η κ. Αφροδίτη Λιόλιου, που ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν σε αυτό το ενημερωτικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην τόνωση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας στην επιλέξιμη περιοχή.
 
Οι περιοχές που περιλαμβάνονται είναι οι νομοί Blagoevgrad, Haskovo, Smolyan, Kardzhali από τη Βουλγαρία και οι ΠΕ Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Σερρών από την Ελλάδα.
 
Η κ. Λιόλιου τόνισε πως η διαχειριστική θεωρεί πως πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κοντά στα σύνορα, όπως η δική μας, να έχουν την ευκαιρία με ένα ποσοστό 65%, να ωφεληθούν σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, αναπτύσσοντας συνεργασίες όχι μόνο στο πλαίσιο της χρηματοδότησης.
 
Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε πως όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί μεταξύ επιχειρήσεων κατασκευής, επεξεργασίας, χονδρικού εμπορίου και υπηρεσιών είναι επιλέξιμοι και θα εξεταστούν.
 
Ωστόσο συνίσταται η προώθηση μιας εταιρικής σχέσης όπου τουλάχιστον μία από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις είναι στον τομέα της μεταποίησης, ενώ σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις δραστηριότητες των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων να έχουν συνάφεια και συμπληρωματικότητα, η οποία πρέπει να αποδειχθεί και στην επενδυτική πρόταση.
 
Η Διαχειριστική προσπαθεί όσο είναι δυνατόν να διευκολύνει την αναζήτηση δικαιούχων για να συμμετάσχουν στην πρόταση από την άλλη χώρα, τόσο με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στις Ημέρες πληροφόρησης και συναντήσεις B2B, ενημερώνοντας για το ενδιαφέρον επιχειρήσεων στα Εμπορικά Επιμελητήρια της διασυνοριακής περιοχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία, ενώ γίνεται ενημέρωση και στα εμπορικά τμήματα στο βουλγαρικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια αντίστοιχα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.