Τον Ιουνιο ξεκινα η κατασκευη του Ελληνοβουλγαρικου αγωγου αεριου IGB

Δύο εταιρείες κατέθεσαν προσφορά για τη σχεδίαση και την κατασκευή του αγωγού που θα ξεκινά από την Κομοτηνή

Στην τελική της φάση περνά η διαδικασία κατασκευής του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB, που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της γειτονικής Βουλγαρίας, συνδέοντας τα δίκτυα των 2 χωρών, με το άνοιγμα των δύο προσφορών από τις κοινοπραξίες που συμμετέχουν στην τελική φάση.
 
Συνολικά, 11 ήταν οι εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, ύψους 145 εκατ. ευρώ, με πέντε από αυτές να περνούν στη δεύτερη φάση του τον περασμένο Φεβρουάριο και δύο να καταθέτουν επισήμως προσφορά.
 
Αυτές ήταν η κοινοπραξία δύο βουλγαρικών εταιρειών (Glavbolgarstroy International of Bulgaria και GP Group AD of Bulgaria) με την ιταλική Bonatti, καθώς και η J&P ΑΒΑΞ, όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του έργου ICGB.
 
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την εξέταση και αξιολόγηση των τεχνικών προτάσεων, την τεχνική αξιολόγηση και το άνοιγμα των προτάσεων κόστους.
 
Η ICGB σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής τον Μάιο, εξασφαλίζοντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής τον Ιούνιο. «Η εταιρεία του έργου και οι μέτοχοί της έχουν κινητοποιήσει όλους τους πόρους για να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη κατασκευής, βασιζόμενοι στην υψηλή ποιότητα των τεχνικών προτάσεων των συμμετεχόντων και στον επαγγελματισμό τους», δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της εταιρείας Teodora Georgieva και Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.
 
Ο αγωγός θα έχει αρχική δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 5 δισ. κ.μ.
 
Δοθείσης ευκαιρίας αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για την κατασκευή του εν λόγω έργου χρηματοδότηση ύψους 33 εκατ. ευρώ ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.