Ο «στρατηγος-ποιητης» Σωτηρης Παστακας δικαιολογησε πληρως «τι γυρευει στη Λαρισα»

Με «συ-στρατηγούς», στην Κομοτηνή, τους ποιητές Γιάννη Στρούμπα και Σπύρο Κιοσσέ και «ιχνηλάτη» τον ποιητή Πασχάλη Κατσίκα

Το Σάββατο που μας πέρασε, με «πεδίο βολής» το πατάρι του Δημοκρίτειου Βιβλιοπωλείου, λειτούργησε ως ένα από τα ιδανικότερα «θέρετρα» των απολαύσεων που δωρίζουν οι αγώνες με τις λέξεις και την ποίηση. Ένα «θέρετρο» ηδονικών συγχρωτισμών με τη ρηξικέλευθη, μορφολογικά και θεματικά, ποίηση του λαρισαίου ποιητή και συγγραφέα Σωτήρη Παστάκα, από μικρού στα γράμματα και στα εσνάφια των μαστόρων τους, που μάλλον είναι μία από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις ποιητών, που δίδει, μετά τα τόσα χρόνια διατριβής του με την ποίηση και τη συνεχή εγρήγορση, δίπλα και εντρυφώντας στο σώμα των λέξεων, καταφατική απάντηση στον ερωτηματικό στίχο του μείζονος ποιητή των νεότερων χρόνων Νίκου Εγγονόπουλου «Στρατηγέ, τι γύρευες στην Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος;». Γιατί 28 χρόνια, μετά τα πρώτα του δημοσιευμένα στο περιοδικό «Το Δέντρο» ποιήματα, ο Παστάκας με το σύνολο της ποιητικής του παραγωγής και, κυρίως, το «Σώμα δια τριβής» του, που περιέχει επιλεγμένα από τον ίδιο ποιήματά του, γραμμένα από το 1981 έως το 2018, φωνή και ύπαρξη ατιθάσευτη, πολύπλαγκτος «Οδυσσέας» στους ωκεανούς της ελληνίδος και της παγκόσμιας ποίησης, με προίκα τις «ανορθοδοξίες» του υποσυνειδήτου και την άνευ ορίων ελευθερία της πολυπλοκότητας του ανθρωπίνου νου ως ψυχίατρος, έφερε αυτός ένας Θεσσαλός, ένας λαρισαίος τα άνω κάτω με τον δικό του τρόπο στην ποίηση. Συνεχίζοντας «ανορθοδοξίες» ως αυτές του Θωμά Γκόρπα, του Λευτέρη Πούλιου, του Νίκου Καρούζου, του Θανάση Τζούλη κ.ά.

Ο Σωτήρης Παστάκας, ο από μικρός στα γράμματα ποιητής και παρατηρητής της ζωής των εσναφίων τους σε Αθήνα και Ρώμη, αλλά, κυρίως, ο έξοχος συνομιλητής-αγαλματοποιός του λυγμού της ψυχής και της φθοράς του σώματος,  του «γιορταστικού» πεπρωμένου της ανθρώπινης μοίρας και του θανάτου, ο έξοχος συνομιλητής-αγαλματοποιός της ζωής, των συνομιλιών των σωμάτων και της πραγματικότητας που μας αποκαθηλώνει, όταν η ζωή μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ως ακολούθως: «Φακές κόκκινες σουπίτσα / έχει το συσσίτιο σήμερις. / Πατάτες Νευροκοπίου 0,50. / Μανταρίνια γλυκά 0,80. / Φετινές ανάλατες θρούμπες / 3,50 ευρώ το κιλό. Με 2 ευρώ / αγοράσαμε περίπου 1,5 κιλό πράσα / για πρασόριζο ή πρασόσουπα. / Ολόφρεσκα κοτόπουλα / προς 2,70-2,80 το κιλό. / Με 6-7 ευρώ αγοράσαμε δύο / κι εξασφαλίσαμε το κρέας μας / για δύο εβδομάδες. Τίποτα / περισσότερο δεν εξασφαλίζει / ένας άνθρωπος στις μέρες μας: / ούτε μισθό, ούτε συντάξεις. / Άντε και κάνα τενεκέ λάδι.». Ο ίδιος εξάλλου πιστεύει ότι ο ποιητής είναι η γλώσσα του και η εποχή του.

«Σώμα δια τριβής» και «Οδηγός επιβίωσης για νέους λογοτέχνες»

Ο Σωτήρης Παστάκας, ως προσκεκλημένος του Πασχάλη Κατσίκα ήταν, λοιπόν, το Σάββατο στην Κομοτηνή στο Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο για να παραβρεθεί στην παρουσίαση των δύο πλέον πρόσφατων βιβλίων του, την ανθολογία ποιημάτων του με τίτλο «Σώμα δια τριβής» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ρώμη», στη Θεσσαλονίκη το 2018, με καλό επίμετρο από τον Πέτρο Γκολίτση, και τον «Οδηγό επιβίωσης για νέους λογοτέχνες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Απόπειρα» στην Αθήνα το 2018.

Το πρώτο παρουσίασε ο φιλόλογος, ποιητής και δοκιμιογράφος Γιάννης Στρούμπας*, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ανθολογίας και στην πορεία του Σωτήρη Παστάκα στα γράμματα,  και το δεύτερο ο Σπύρος Κιοσσές*, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του ΤΕΦ/ ΔΠΘ και ποιητής.

Έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση τον ρόλο του συντονιστή είχε ο βιβλιοθηκονόμος και ποιητής Πασχάλης Κατσίκας, και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η Πρόεδρος του ΤΕΦ, Καθηγήτρια κ. Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη, η  οποία διαλέχθηκε εκτενώς με τον ποιητή για μορφολογικά χαρακτηριστικά της ποίησής του, ο νομικός και κριτικογράφος κ. Χρήστος Βασματζίδης, ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, ο φιλόλογος και βιβλιοκριτικός Κώστας Παπαγιάννης, οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Κική Παιδαράκη (και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Κατσιμίγα), Ματίνα Ζαμπατέλη, Μάρκος Χριστοδουλόπουλος, ο κ. Στέφανος  Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, οι λαρισσαίοι φίλοι του ποιητή Παναγιώτης  Γουργιώτης και Ευθύμης Λέντζας, και πολλοί φοιτητές.
 

Συζήτηση για τις «πλοηγήσεις» των επίδοξων νέων λογοτεχνών στα των γραμμάτων
 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση, η οποία άνοιξε με αφορμή τον πολύ χρήσιμο «Οδηγό επιβίωσης για νέους λογοτέχνες», που περιλαμβάνει 99  σύντομα κείμενα «περιήγησης» των νέων ποιητών και συγγραφέων  στον κόσμο των γραμμάτων και των εκδόσεων, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, χιούμορ και διακριτική σκωπτικότητα, όταν ο Σωτήρης Παστάκας αναφέρεται στα «οικεία κακά», ήτοι την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων, τους παρεολογοτέχνες, τα ηλεκτρονικά περιοδικά, με τα οποία οι επίδοξοι ποιητές με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο «βολεύονται», λόγω του μεγάλου αριθμού τους, αφού και όταν κάποιο απορρίψει μία τους δημοσίευση, αυτή κάλλιστα μπορεί να βρει χώρο σε κάποιο άλλο, και όχι μόνον… Αφού στον «Οδηγό επιβίωσης» ο Σωτήρης Παστάκας δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο, εξηγώντας από το τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα μέχρι το κόστος μιας ψηφιακής έκδοσης, αλλά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος χειρισμού των λαθών που ανακαλύπτονται σε μία έντυπη έκδοση και κάποιοι από τους συγγραφείς-ποιητές διορθώνουν με στυλό ή μολύβι!!!

Από τα καλύτερα  και τις πλέον ευλογημένες στιγμές της βραδιάς η ανάγνωση του συγκλονιστικού ποιήματος «Ραψάνη» από τον ίδιο τον Σωτήρη Παστάκα, ποιήματος αφιερωμένου στη μητέρα του.

 

Ο «πολύπλαγκτος»  Σωτήρης Παστάκας


Ο Σωτήρης Παστάκας γεννήθηκε το 1954 στη Λάρισα, όπου κι επέστρεψε το 2013 για να ιδρύσει το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης την ίδια χρονιά. Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη και Ψυχιατρική στο Δαφνί. Για τριάντα χρόνια εργάστηκε ως Ψυχίατρος στην Αθήνα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1994. Έχει εκδώσει δεκαέξι ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό μονόλογο, ένα βιβλίο με δοκίμια, ένα με διηγήματα, και μεταφράσεις Ιταλών ποιητών. Το 2001 συμμετείχε στην ίδρυση της World Poetry Academy στην πόλη της Βερόνας και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έτυχε υποτροφίας από το Hawthodern Castle, International Retreat for Writers κοντά στο Εδιμβούργο. Ίδρυσε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά: «Ποιείν» (2001), «Αψέντι» (2006), «Θράκα» (2013), «Φτερά-χήνας» (2015), «Εξιτήριον» (2018).

Από το 2014 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας (ωριαία εκπομπή «Συσσίτιο») και δάσκαλος βιωματικής γραφής. Έχει διαβάσει ποιήματα σε διάφορα Διεθνή Ποιητικά Φεστιβάλ (Σαράγεβο 2006 και 2011, Σαν Φρανσίσκο 2007,  Ρώμη 2010,  Σμύρνη 2012, Κάιρο 2013, Κωνσταντινούπολη 2014, κ.α.). Έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες και το βιβλίο του «Τριλογία» (εκδ. Παρουσία, 2012) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2014, με τον τίτλο “Food Line”, σε μετάφραση Τζακ Χίρσμαν και Αγγέλου Σακκή. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα «Ο δόκτωρ Ψ και οι ασθενείς του», από τις εκδόσεις Μελάνι. Τον Δεκέμβριο 2015 τιμήθηκε με το βραβείο Annibale Ruccello για την Ποίηση στο Φεστιβάλ του Teatro Stabia. Στις 5 Φεβρουαρίου 2016 ανακηρύχθηκε νικητής στον διαγωνισμό Ritratti di Poesia. 140 (poesia tweet), από τη Fondazione Roma. To 2016 κυκλοφόρησε στην Ιταλία από τις εκδόσεις Multimedia η προσωπική του ανθολογία με ποιήματα μιας τριακονταετίας (1986-2016), “Corpo a corpo” που κέρδισε το διεθνές βραβείο NordSud International Prize for Litterature/Fondazione Pescarabruzzo.

 
 
*Οι εισηγήσεις των κκ. Στρούμπα και Κιοσσέ θα δημοσιευθούν σύντομα στην ηλεκτρονική μας έκδοση και στο σχετικό αφιέρωμα στην εκδήλωση παρουσίασης των δυο βιβλίων του ποιητή και συγγραφέα Σωτήρη Παστάκα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.