Αυξημενοι ελεγχοι σε αεροδρομια, μεθοριακους σταθμους

Τέθηκαν σε λειτουργία συνολικά 7 ηλεκτρονικές συσκευές, στις οποίες οι επιβάτες μπορούν να «χτυπήσουν» το διαβατήριό τους δίχως να περιμένουν στην ουρά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε στο «Ελ. Βενιζέλος» και στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας η χθεσινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου, επικαιροποιημένου κώδικα συνόρων Σένγκεν. Προβλέπει τη διενέργεια διαβατηριακών ελέγχων σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς «τρίτες» χώρες, προορισμούς δηλαδή που βρίσκονται εκτός της Ζώνης Σένγκεν. Τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 2017 και, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στις πύλες των αεροδρομίων της χώρας και στους σταθμούς σε Προμαχώνα Σερρών και Νυμφαία Κομοτηνής, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν από την Κομισιόν διετή αναστολή. Χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου κώδικα συνόρων Σένγκεν, οι έλεγχοι στο «Ελ. Βενιζέλος» κύλησαν δίχως ιδιαίτερα προβλήματα λόγω και του μειωμένου αριθμού προγραμματισμένων πτήσεων. Επιπλέον, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, κατόπιν και πιέσεων που άσκησε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, είχε προ εβδομάδων προχωρήσει σε ενίσχυση με 18 άτομα του προσωπικού της Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών και επιπλέον εξαίρεσε τους αστυνομικούς του αεροδρομίου από υπηρεσίες «πάρεργα», όπως μεταγωγές κρατουμένων κ.ά.
 
Από τη Δευτέρα το πρωί τέθηκαν σε λειτουργία συνολικά 7 ηλεκτρονικές συσκευές, στις οποίες οι επιβάτες μπορούν να «χτυπήσουν» το διαβατήριό τους δίχως να περιμένουν στην ουρά. Οι συσκευές αγοράστηκαν και διατέθηκαν από τη διοίκηση του αεροδρομίου. Σε ανακοίνωσή του για τους ενισχυμένους ελέγχους, ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών επεσήμανε ότι στο εξής «θα διεξάγονται, σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων». Εδωσε οδηγίες για έγκαιρη προσέλευση των επιβατών στα σημεία ελέγχου και προέτρεψε για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της αστυνομικής ταυτότητας. Η επικαιροποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν ολοκληρώθηκε το 2017 και αποφασίστηκε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες με δράστες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Είχε στόχο τη «θωράκιση» της Ε.Ε. απέναντι στο φαινόμενο των «ξένων μαχητών», δηλαδή των Eυρωπαίων πολιτών που είχαν αρχικά ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση και, μετά την ανακατάληψη των εδαφών που ήλεγχε, άρχισαν να επιστρέφουν στην Ευρώπη.
 
Πηγή: www.kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.