Παρουσα η Ροδοπη στην πανελλαδικη απεργια εκπαιδευτικων της 12ης Απριλιου

Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης «Χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια οι αλλαγές στη Γ’ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Κάλεσμα συμμετοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού Ροδόπης στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ για την προσεχή Παρασκευή, 12 Απριλίου, απηύθυνε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης.
 
Ο κ. Βασιλειάδης έδωσε το παρών στην γενική συνέλευση που έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου με αποκλειστικό θέμα τη νέα Γ΄ Λυκείου, όπου και αποφασίστηκε η απεργία της 12ης Απριλίου και παράλληλα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στο σχέδιο για τη νέα Γ’ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέτοντας παράλληλα και σειρά εργασιακών διεκδικήσεων.
 
Η θέση της ΟΛΜΕ όπως εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης είναι ότι το λύκειο πρέπει να εξασφαλίζει οπωσδήποτε την αυτονομία του, να διατηρεί τον μορφωτικό του χαρακτήρα για όλα τα παιδιά και να μην συνδέεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή στο σύστημα  πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να υπογραμμίσει πως κατά την προσωπική του άποψη οι προωθούμενες αλλαγές εξυπηρετούν τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Τρόϊκας και του ΟΟΣΑ. Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλαγή «χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια» που υποβαθμίζει την γενική παιδεία στο λύκειο, μειώνει τη διδασκαλία των βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να έχουμε την ελλειμματική μάθηση, και τη μη απόκτηση γενικότερων γνώσεων από τους μαθητές.
 
Εμμένοντας και στη σχετική από πλευράς ΟΛΜΕ ανακοίνωση ο κ.Βασιλειάδης χαρακτήρισε ως «αποπροσανατολιστική» την επιχειρηματολογία του υπουργού παιδείας περί κατάργησης των φροντιστηρίων, αφού όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση « η παραπαιδεία θα αυξηθεί, οι νέες εξεταστικές διαδικασίες και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», για να σημειώσει επίσης πως «ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του Λυκείου με την μετατροπή της Γ΄ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»  και μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή,  σε μικρότερη ηλικία ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής. 

«Ένα συνδικάτο, αν δεν έχει αιτήματα δεν έχει λόγο ύπαρξης» 

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης επεσήμανε πως η  ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ απορρίπτει το σχέδιο για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητάει την απόσυρσή του, ενώ έκανε ειδική αναφορά και σε μία σειρά πολυετών διεκδικήσεων του κλάδου, μεταξύ των οποίων η άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, το «ξεπάγωμα» της 2ετίας 2016-2017 και την απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου, τις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, καθώς και την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ένα συνδικάτο αν δεν έχει αιτήματα δεν έχει και λόγο ύπαρξης».
 
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στις 18 Απριλίου η ΕΛΜΕ Ροδόπης έχει προγραμματίσει τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από το Σάββατο 29 Ιουνίου έως την Τρίτη 2 Ιουλίου. 

«Επανάσταση» στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης στάθηκε και στο νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», που δόθηκε στην δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, για να υπογραμμίσει πως ασχέτως τυχόν διαφωνιών «ο κ. Γαβρόγλου μέσα σε 18 μήνες άλλαξε άρδην το σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να υπάρξουν “απώλειες”».
Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου και το νέο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας ο ίδιος έκανε λόγο για μία «επανάσταση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.