Απο φοιτητης στην Κομοτηνη, υποψηφιος Ευρωβουλευτης στις Βρυξελλες

Ο Δομήνικος Κυριάκος Χρυσίδης, θέλει να ενισχύσει τον πράσινο πόλο με την νέα και ανανεωμένη κίνηση Πράσινοι-Αλληλεγγύη

Στη δεύτερη πατρίδα του, όπως τη χαρακτηρίζει, την Κομοτηνή, βρέθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου ο κ. Δομήνικος Κυριάκος Χρυσίδης, ο οποίος πέρασε σε αυτή τα φοιτητικά του χρόνια, αλλά και δραστηριοποιήθηκε τόσο στις τάξεις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Koμοτηνής, αλλά και στους νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές.
 
Από το 2014 εργάζεται στις Βρυξέλλες, στη διαχείριση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, δημοσιονομικών αλλαγών και αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών σε υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, και σε χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ, ενώ είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη νέα και ανανεωμένη κίνηση Πράσινοι-Αλληλεγγύη, με το Νίκο Χρυσόγελο.
 
Ο πράσινος χώρος έχει μια παράδοση στην Ελλάδα, σημείωσε, όμως δυστυχώς δεν είναι τόσο δυνατός όσο στις βόρειες χώρες της Ευρώπης.
 
Παρόλα αυτά οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη αποτελούν ένα κίνημα πολιτών και πολιτικών που ξεκίνησε μετά τη διάσπασή από τους Οικολόγους-Πράσινους. Για αυτό και τώρα ξεκινούν δυναμικά, με μια ομάδα Ελλήνων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τον ίδιο να αποφασίζει να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, βλέποντας την ανάγκη να υπάρξει εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μεγάλο πόλο που δημιουργείται στην Ευρώπη με την πράσινη πολιτική. 

Μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση 

Ο κ. Χρυσίδης ξεκαθάρισε πως, σε αντίθεση με την εντύπωση που υπάρχει ότι οι πράσινοι ασχολούνται μόνο με περιβαλλοντικά θέματα, έχουν μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, που δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία καθώς και τη λειτουργία της οικονομίας. «Είμαστε η μοναδική κίνηση στις Ευρωεκλογές που έχουμε πάρει τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους έχουμε βάλει μέσα στο πολιτικό μας πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ειδικά για την βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε πως μπορεί να αποτελεί μέρος της πολιτικής πολλών κομμάτων, οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη θεωρούν όμως ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τοπικές ανάγκες των αυτοδιοικήσεων και των πολιτών, γιατί η Ελλάδα πρέπει να υλοποιεί ό,τι αποφασίζεται στην ΕΕ, προσαρμοσμένο όμως στο τοπικό πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. 

Στο κέντρο της ανάπτυξης ο πολίτης 

Στην εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή, σημείωσε, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, που σημαίνει πως πέρα από την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, επιθυμούν την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες κτηνοτρόφους και αλιείς.
 
Επίσης θα πιέσουν για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την οποία όμως δεν θα πληρώσει ο πολίτης, αλλά οι εταιρίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν αύριο η ΕΕ αποφασίσει να σταματήσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων με πετρέλαιο, ο πολίτης είναι αυτός που θα πρέπει να αγοράσει καινούριο όχημα, ενώ οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη θεωρούν πως θα πρέπει ο πολίτης να μην επωμιστεί αυτό το κόστος της αγοράς. 

Αλλάζοντας την Ευρώπη 

Προσωπικά ο ίδιος αποφάσισε να κατέλθει στις Ευρωεκλογές γιατί ήταν απογοητευμένος ως πολίτης, και αυτό που θέλει είναι να συγκεράσει τις ανάγκες του τόπου, τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά, με την εμπειρία που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες, δουλεύοντας με ευρωπαϊκά προγράμματα και πολιτικές, μεταφράζοντάς την σε καλύτερες πολιτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της.
 
Όπως ήταν απογοητευμένος, έτσι βλέπει πως είναι απογοητευμένοι και πολλοί συμπολίτες μας, για αυτό και έρχονται με ένα νέο όραμα και μια ολοκληρωμένη πρόταση, πράσινη και κοινωνική, και πιστεύει πως όταν επικοινωνήσουν στους πολίτες όσα έχουν να πουν, όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η κοινωνική και πράσινη οικονομία μέσω της οποίας θα δημιουργηθούν δουλειές, τότε βρίσκουν ανταπόκριση. «Είναι πάρα πολλοί νέοι, που θέλουν να κάνουν κάτι, αλλά δεν βρίσκουν τα ερείσματα. Στόχος μου είναι να βγω έξω και να τους πω ότι υπάρχουν ευκαιρίες, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, ας βγούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη» κατέληξε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.