Στην προιστορικη Θρακη επικεντρωνεται ο τριτος κυκλος επιμορφωτικων ομιλιων της ΕΦΑ Ροδοπης

Στις 15 Απριλίου η έναρξη με ομιλητή τον καθηγητή αρχαιολογίας Ν. Ευστρατίου

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση του τρίτου επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με κύριο άξονα την Προϊστορική Θράκη, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Ευστρατίου, Καθηγητής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το θέμα της εισήγησής του θα είναι: «Η αρχή της προϊστορίας στη πεδιάδα της Ροδόπης: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα».
 
Ο στόχος του νέου κύκλου ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν από αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν τα τελευταία χρόνια ασχοληθεί με την έρευνα της προϊστορίας και πρώτο- ιστορίας της περιοχής, είναι να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινό ένα περίγραμμα της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης του τόπου μας, όπως μας είναι γνωστή σήμερα, αλλά και να παρουσιάσουν την τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας.
 
Όπως εξήγησε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα για τους λόγους που «γέννησαν» την θεματική του τρίτου κύκλου ομιλιών «η έρευνα της προϊστορίας στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης, η οποία αποτελεί μικρό μόνο τμήμα της αρχαίας Θράκης, δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία που να μας επιτρέπουν μία βέβαιη αποκατάσταση της πολιτιστικής εξέλιξης και πολύ περισσότερο να μας περιγράφουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές συνιστώσες των διαφόρων περιόδων της. Οι γνώσεις μας για την Παλαιολιθική εποχή πηγάζουν από επιφανειακά ευρήματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η συστηματικότερα ερευνημένη Νεολιθική περίοδος (περίπου 6.500-3.800 π.Χ.) εμφανίζει πολλά ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα η καθυστερημένη σε σχέση με γειτονικές περιοχές εμφάνισή της και οι συνθήκες που συνοδεύουν το τέλος της στην 4η χιλιετία π.Χ.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.