Στις καλπες οι φοιτητες και φοιτητριες του Δ.Π.Θ.

Βασικός στόχος των παρατάξεων να πείσουν τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες και να μειωθεί η αποχή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια

Σε παλμό φοιτητικών εκλογών κινήθηκαν οι φοιτητές πανελλαδικά την Τετάρτη 10 Απριλίου. Έτσι και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι κάλπες στήθηκαν εντός των σχολών και οι παρατάξεις – με διαφορετική επιχειρηματολογία και θέτοντας ξεχωριστές προτεραιότητες η καθεμιά – θέλησαν να κερδίσουν την πρωτιά στην προτίμηση των φοιτητών του κάθε τμήματος.
 
Το διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών αποτελεί η  ίδια η συμμετοχή των νέων στα κοινά καθώς πρωταρχικός στόχος όλων των παρατάξεων αποτέλεσε αρχικά να πείσουν τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η αποχή είχε αναδειχθεί νικήτρια.
 

Έτσι λοιπόν, κάλπες είχαν στηθεί στις εγκαταστάσεις της παλιάς Νομικής, στις εγκαταστάσεις της Νομικής εντός της Πανεπιστημιούπολης, στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας με τους υπευθύνους των παρατάξεων να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους από το προηγούμενο βράδυ.
 
«Η διαδικασία απαξιώνεται γενικά και οι φοιτητές έχουν “αναθεματίσει” όχι μόνο την εμπλοκή στην πολιτική αλλά ακόμα και τη συμμετοχή στην ψηφοφορία» ανέφεραν οι επικεφαλής των παρατάξεων, συμφωνώντας από κοινού πως κύριο ζήτημα είναι η ενεργή συμμετοχή των νέων στην πολιτική και όχι η στείρα κριτική.  

«Το διαχρονικό διακύβευμα των εκλογών είναι η ενίσχυση, η υπεράσπιση και η προάσπιση της Δημοκρατίας μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση» τόνισαν.
 
Το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως το κλίμα παραμένει πολιτισμένο και δεν παρατηρούνται νοσηρά φαινόμενα και σκηνές βίας που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων γρήγορα επιλύνονται. 

Ένταση στη Νομική και διαφωνία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των πτυχιούχων που ορκίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο 

Δεν έλειψαν όμως και τα παρατράγουδα από την εκλογική διαδικασία, καθώς δημιουργήθηκε «ένταση» το πρωί της Τετάρτης στη Νομική Κομοτηνής ύστερα από αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των πτυχιούχων, που είχαν ορκιστεί το τελευταίο εξάμηνο. Για τον λόγο αυτό, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής εξέδωσε ανακοίνωση, γνωστοποιώντας το θέμα που προέκυψε και η οποία ανέφερε τα εξής:
 
«Εδώ και δεκαετίες, με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, επιτρεπόταν η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές σε όσους πτυχιούχους είχαν ορκιστεί το τελευταίο εξάμηνο. Ο λόγος είναι απλός και αυτονόητος: Ότι οι συμφοιτητές μας αυτοί υπήρξαν ενεργοί φοιτητές στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Και αυτό το λόγο σέβονταν ανελλιπώς όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις.
 

Το πρόσφατο προεκλογικό Δ.Σ. αποφάσισε σχετικά με τη διαδικασία των εκλογών ό,τι αποφασιζόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα το πρωί εντελώς αιφνιδιαστικά και απολύτως παράνομα, οι παρατάξεις της μειοψηφίας καταστρατηγούν τις αρμοδιότητες της ΚΕΦΕ, απαγορεύοντας σε συμφοιτητές μας που ήρθαν από όλη την Ελλάδα να ασκήσουν για τελευταία φορά το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμά τους.
 
Η αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ εξαντλείται στην τήρηση και εφαρμογή του κανονισμού, όχι στην κατάργησή του. Αφού οι κανόνες της δημοκρατίας αποδεδειγμένα δεν τους ενδιαφέρουν, καλούμε τις παρατάξεις της μειοψηφίας να σεβαστούν έστω τα έξοδα και τον κόπο των συμφοιτητών μας να έρθουν μέχρι την Κομοτηνή για να ψηφίσουν. Οι μεθοδεύσεις τους δεν αγγίζουν ούτε εμάς, ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, που και σήμερα θα αποδοκιμάσει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.